Dodaj do ulubionych

Thot do Coill

08.04.11, 13:16
Twoja talia mnie ciekawi. Może miałabyś ochotę przeanlizować ją karta po karcie? Oczywiście jeżeli są tu inni fani tej talli, też mogli by się dołoczyć do pisania komentarzy, spostrzeżeń odnośnie symboliki kart Thota.
Obserwuj wątek
    • zainteresowany1977 Re: Thot do Coill 08.04.11, 19:15
      Dla tych co drążą thelemę, chyba nie da się skumać tej talii bez poznania thelemy, swoją drogą masa linii, masa w niej figur geometrycznych, jakieś psychodeliczne wizje, kolory na kartach mniej więcej takie jak w innych thothopodobnych, no ale to akurat nie dziwi, ktoś się na kimś wzorował smile Gdzieś ostatnio czytałem samo wyjaśnienie symbolu przemiany z 2 monet, z fioletem zamiast czerni to już coś zupełnie innego, w sklepach internetowych talia często w kategorii inne.
      Z rider waite nie jest łatwiej, oparty również o kabałę, a kabała jest z tory, oprócz tego jakieś masońskie kolumny, im głębiej w las tym gorzej smile
    • coill Re: Thot do Coill 09.04.11, 05:38
      nielaik jestem jak najbardziej zawink Kocham ją i chetnie bede dyskutowac,zwlaszcza ze malo mam z kimsad
      tylko powiedz co do tej analizy,chcialabys by były bardziej "uczepione" tego co teoretycznie np znacza lub co chciał/uwazał crowley, czy chodzi Ci o subiektywne skojarzenia i wiedze? mozna tez polaczyc to i to,ale to bedzie KOLOS big_grin
      • nielaik Re: Thot do Coill 09.04.11, 14:21
        Wszystko, damy radę. Ale jeżeli chodzi o to co Crowley miał na myśli, to będzie mały problem. Jego twórczość, dzieła literackie nie są mi znane. Dużo tego jest? Od czego mam zacząć lekturę?
        • coill Re: Thot do Coill 09.04.11, 14:57
          chodzi mi o Talie - co co niby mialo oznaczac i dalczego.sa dwie ksiazki do tej Talii wydane w jezyku Pl, nie bezposrednio przez Crowleya ale lacze jego zrodla i to co mialo byc narysowane i dlaczego, o to mi chodzilosmile
          pozatym jakby sie przyjrzec tam sa rozne oznaczenia do kt takich ksiazek nie potrzeba, np astrologiczne albo litery hebrajskiesmile

moze nowy teat naswac THOTH? i bedziemy kolejno wrzucac jakas karte(losowo pod checi, albo wg kolejnosci) i opisywac?smile
          ja bym chcial nawet tak subiektywnie, bo inni ludzie zupenie inaczej niz ja moga cos pojmowac, "swiezo" i np kolory tez moze dla kogos innego znacza inaczej?
          • nielaik Re: Thot do Coill 09.04.11, 15:17
            coill napisała:

> chodzi mi o Talie - co co niby mialo oznaczac i dalczego.sa dwie ksiazki do tej
            > Talii wydane w jezyku Pl, nie bezposrednio przez Crowleya ale lacze jego zrodl
            > a i to co mialo byc narysowane i dlaczego, o to mi chodzilosmile
            Właśnie o to mi chodziło. Podasz autora? wink
            Zainteresowany1977 pisał o thelemie, czy to by coś wniosło do zrozumienia tarota Thota?

> pozatym jakby sie przyjrzec tam sa rozne oznaczenia do kt takich ksiazek nie po
            > trzeba, np astrologiczne albo litery hebrajskiesmile
            Tu będziemy mieć dużo pracy i zabawy. W tej talli aż się roi od różnego rodzaju kształtów, kolorów, symboli.

> moze nowy teat naswac THOTH? i bedziemy kolejno wrzucac jakas karte(losowo pod
            > checi, albo wg kolejnosci) i opisywac?smile
            Mam już upatrzone karty, które chciałabym przewałkować. Ty wklej swoje od których chcesz zacząć.

> ja bym chcial nawet tak subiektywnie, bo inni ludzie zupenie inaczej niz ja mog
            > a cos pojmowac, "swiezo" i np kolory tez moze dla kogos innego znacza inaczej?
            Subiektywnie? Na to liczę, tego nie znajdziesz w żadnej książce wink
            • coill Re: Thot do Coill 09.04.11, 16:40
              nielaik napisała:

> coill napisała:
              >
              > > chodzi mi o Talie - co co niby mialo oznaczac i dalczego.sa dwie ksiazki
              > do tej
              > > Talii wydane w jezyku Pl, nie bezposrednio przez Crowleya ale lacze jego
              > zrodl
              > > a i to co mialo byc narysowane i dlaczego, o to mi chodzilosmile
              > Właśnie o to mi chodziło. Podasz autora? wink
              > Zainteresowany1977 pisał o thelemie, czy to by coś wniosło do zrozumienia tarot
              > a Thota?

thelema zainteresowalam sie kolo 10 lat temu,czytalam od wtedy wnikliwie wszystko co chyba sie dalo sie dorwac, w tym i ogolnie odn. Crowleya(teraz jak i od kilku lat nie czytalam nic i wielce narazie nie zamierzam)
              ...Nie widze najmniejszego powodu, dla ktorego musialabys to czytac zeby potrafic uzywac talii kart. Chcesz czytaj jesli Cie to interesuje, nie chcesz nie musisz i nie bedzie to Ci niz utrudniac. Po za tym podstawe/baze kart znasz przeciez. Naprawde, uwierz mi ze obedziesz sie bez tego i wcale niczym wrozenie nie podupadnie, wystarczy co juz o Tarocie wiesz, a malo nie wiesz. Tak samo jak nie musisz studiowac kabały zeby wrozyc lub zeby np.

> Mam już upatrzone karty, które chciałabym przewałkować. Ty wklej swoje od który
              > ch chcesz zacząć.

no to wpisuj posty pod tematem z nazwami kart(i np obrazkiem),ja przed wieczorem wpisze jakies bo teraz nie mam czsau

> Subiektywnie? Na to liczę, tego nie znajdziesz w żadnej książce wink
              i o to mi codzi tezbig_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka