Dodaj do ulubionych

Odwrocone karty

01.02.13, 12:25
Drogie Tarocistki,
Wlasnie odkrylam to miejsce i z wielka radoscia, entuzjazmem czytam Wasze watki. Obcowalam z tarotem juz jakies 15 lat temu, po czym zrobilam sobie trwajaca do tej pory przerwe. Odkrywam karty na nowo. Mam nadzieje duzo sie od Was nauczyc. W jednym z watkow natknelam sie na zdanie, mowiace o tym, ze wiekszosc z Was nie stosuje odwroconych kart. Moglabym spytac, dlaczego? We wszystkich przeczytanych przeze mnie poradnikach byla mowa o kartach odwroconych i w naiwnosci swej myslalam, ze jest to jedna z niepodwazalnych regul tarociarskich. Ale nowicjusz ze mnie smile
Dziekuje i pozdrawiam
Lena
Obserwuj wątek
    • anuszzka Re: Odwrocone karty 01.02.13, 13:29
      Bo latwiej sie czyta z prostychsmile Tez kiedys probowalam odwracac i mialam mętlik w glowie.
      Jest tak duzo kart, że nie trzeba odwracac: bo sa przeciez i pozytywne i negatywne. Po co sobie utrudniac?
    • algaria Re: Odwrocone karty 01.02.13, 13:33
      Witaj u Nas
      Wszystko jest kwestią umowną, jeżeli przyjęłaś odwracanie kart to dobrze, Większość z nas uważa że nie potrzeba używać odwracanych kart, bo w tali nie ma samych dobrych kart - są i te o wydźwięku smutniejszym gorszym i nie potrzeba odwracać by wiedzieć czy dana wróżba jest pozytywna dla "klienta" czy nie.
      Po za tym najlepiej samemu się dogadać z kartami i znaczeniowo i czy je odwracać, niż powielać drogę poradników czyli innych tarocistów.
      Ale tak jak mówię wszystko zależy od umowy, od własnego doświadczenia, od spojrzenia Żadna z metod nie jest zła ważne by odpowiadała ona Tobie
      Pozdrawiam i zapraszam do udziału w dyskusjach, ciesze się że dołączyłaś smile
      • malynils Re: Odwrocone karty 01.02.13, 13:36
        Ja tez smile Dziekuje bardzo!
    • freya_v Re: Odwrocone karty 01.02.13, 15:11
      Witam serdecznie nową tarocistkęsmile

Odwracanie kart nie jest zadnym obowiązkiem.
      Ja uważam że by poznać nature kart odwróconych należy poznać najpierw jak funkcjonują karty proste a dopiero z czasem je odwracać..
      Bardzo ważne jest to co Ty czujesz jaka praca z kartami jest Ci bliższa. Nie ucz sie niczego na siłe, postępuj tak jak podpowiada Ci intuicja wtedy praktyka tarota bedzie przyjemnościąsmile
      • amazela Re: Odwrocone karty 02.02.13, 23:43
        Lubię korzystać z róznych talii, jedne odwracam, inne nie. Jedne zawsze tasuję, inne zawsze wyciagam pojedyńczo. Stosuję po prostu stałą technike do jednej talii. Zalezy to od tego, jak ją czuję, jaką spełnia role. Są talie "pocieszajace" i takie, które "walą" prawdę prosto z mostu.
        Ogólnie zakladam, że każda karta niesie w sobie energie potrzebną do rozwoju, więc choć czasem bywa bolesna, ale jest potrzeba do czegoś np. do uwolnienia się od czegoś, co nas blokuje, szkodzi i w efekcie wyjdzie nam na dobre. Na zasadzie: czasem trzeba zęba borowac, bo inaczej bedzie gorzej. Poboli, ale odzyskujemy coś cennego. Kiedy karta jest odwrócona, to wiadomo, że ta energia zostaje zablokowana i tak trzeba odczytać ją. Np. 5 denarów to wychodzenie z kryzysu, odwrócona dopiero to kryzys. Wieża prosta to rozczarowanie czy zniszczenie tego, co ma wpływ niekorzystny nasze życie, choć poboli. Odwrócona wieża to stan, kiedy nie mozemy się uwolnić z sytuacji. Itd. Kiedy stosujesz odwrócone i wyjdą w rozkładzie prawie wszystkie takie, to od razu widać, że energia jest zaburzona i idzie w złym kierunku. Podobnie jak większość jest prosta- nie ma blokad. Myślę, że to pogłebia analizę, ale trzeba wyczuc, kiedy czasem karta odwróci się przypadkiem i nie interpretować na ślepo, bo tak się ułozyło, tylko posluzyc się intuicją i wyczuciem.
        Jak się nie odwraca kart, to też można swietnie interpretowac, ale cześciej trzeba coś dołożyć dla jasności obrazu. Ale to dobre ćwiczenie dla intuicji. Oba sposoby są ok. Jak kto woli.
        • anuszzka Re: Odwrocone karty 03.02.13, 00:43
          amazela napisała:
          > Kiedy stosujesz odwrócone i wyjdą w
          > rozkładzie prawie wszystkie takie, to od razu widać, że energia jest zaburzona
          > i idzie w złym kierunku. Podobnie jak większość jest prosta- nie ma blokad.
          Amazelo, moglabys wyjasnic wiecej o co chodzi z tą energią?smile Jak wszystkie karty są odwrócone, to czyja energia jest zaburzona- tego, co rozklada karty, czy tego, co prosi o wróżbę? I co to znaczy?
          • ja-tekla Re: Odwrocone karty 03.02.13, 15:42
            Ja stosuje odwrocone,ale na zasadzie,ze wtedy pokazuja swoje negatywne cechy-albo jako niesprzyjajace,albo jako negetywy osobie,ktorej karty stawiam.
            Z tym ,ze kart fizycznie nie odwracam,ale klade w rozkladach w miejscu np.-co zakloca,co przeszkadza itp.
            • mrgodot Re: Odwrocone karty 04.02.13, 16:11
              Ja w ogóle swoją przygodę z kartami zaczęłam od stosowania kart odwróconych i nawet nie wiedziałam, że można nie odwracać. Potem zrezygnowałam z odwracania - pod wpływem Szkółki. Potem znowu odwracałam a skończyłam na tym, że nie odwracam więc w sumie mam za sobą obydwa etapy.
              Na pewno nigdy nie podchodziłam do kart odwróconych jako przeciwieństwa prostej. Każda karta ma swój negatyw i pozytyw i raczej patrzę na rozkład, miejsce zajmowane przez kartę albo jej otoczenie. Wtedy wiem czy ona jest w negatywie czy pozytywie.
              Generalnie chodzi o energię kart - poodwracane karty w rozkładzie albo mocne karty w przeszkodach, trudnościach oznaczają zaburzenie energii, niemoc. Natomiast na pewno nie dosuzkuję się w odwróconych kartach jakichś zupełnie innych znaczeń.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka