Dodaj do ulubionych

Dla Freya_v

06.04.13, 15:43
Dziękuję za zabranie głosu w mojej zagadce - nie zagadce
Odpowiadam - rozkład decyzja
Tak będzie dla Freya jak tylko teraz wydzierżawi ziemię - Królowa kielichów, Gwiazda, Świat
Tak będzie dla Freya jeśli teraz sprzeda ziemię - 2 kielichów, 10 buław, 3 kielichów
To powinna zrobić Eremita

Może zacznę od końca czyli co powinnaś zrobić Eremita mówi o dojrzałej decyzji o tym byś się dobrze zastanowiła czego chcesz i dobrze skonsultowała z prawnikiem tzn umowa nie na "buzię" tylko papier -nawet jeśli będziesz musiała zapłacić podatek to będzie Twoje zabezpieczenie

Karty decyzji nie są jednoznaczne ale i nie są złe każda opcja wydaje się sensowna - tylko czego Ty oczekujesz i potrzebujesz - stałego dopływu gotówki przez dzierżawę czy jednorazowy duży zastrzyk... Jeśli wydzierżawisz to nie wiem dlaczego ale z początku będzie Ci smutno może nie przykro ale takie rozczarowanie że to zmienia dziedziczna a Ty ją oddałaś w obce ręce. Później jednak zobaczysz że ten dzierżawca zadba o ziemie i to Cię trochę uspokoi i da poczucie że źle nie zrobiłaś Zamknie się pewnie etap Twojego życia ale nie żebyś z tego nie skorzystała - jeden się zaniknie drugi inny otworzy a za stałe pieniądze z dzierżawy może otworzysz się na inne możliwości - tylko tak jak mówię wszystko spisz najlepiej u notariusza
Jeśli sprzedasz to powiem tak po wstępnych negocjacjach i rozmowach czeka Cie przytłoczenie - podejrzewam że sprawami związanymi z załatwianiem dokumentów - każdy papierek każdy świstek trzeba mieć aktualny nie starszy niż 3 miesiące a latania za wszystkim jest dużo - to Cie przytłoczy - przytłoczy Cię też to że pozbywasz się swojego dziedzictwa to zawsze boli a pieniądze nie kiedy wcale nie są rekompensatą no i przejdziesz trochę trudu za nim będziesz świętować sprzedaż choć ja jej tu nie widzę - ale pytamy o plany nie konkrety
Jeszcze obawiam się że pan kupujący będzie bardzo chciał obniżyć cenę - inaczej niż przy dzierżawie - tu ciężkie będą negocjacje ...

Lepsze karty jak dla mnie są po stronie dzierżawy - aczkolwiek większe świętowanie czeka Cie po sprzedaży Eremita każe się zastanowić i przemyśleć decyzję - a może w ogóle odejść od każdego z pomysłów smile

Zdaje się że karty nic tu nowego nie wniosły i nie pomogły..
Obserwuj wątek
    • freya_v Re: Dla Freya_v 06.04.13, 15:56
      Algario pomogły i to bardzosmile wyraźnie pokazały że chcąc sprzedać to wszystko będę musiała się nie lada natrudzić tego się obawiałam że mogę nie wyrobić czasowo i finansowo w załatwianiu formalności.. No i ta 3 puchar może pokazywać że pieniądze mogą być roztwonione przy czym nie tylko przezemnie a tego mimo wszystko bym nie chciała. Dziękuje Ci ślicznie Algariokisswink
      • algaria Re: Dla Freya_v 06.04.13, 16:00
        Wiem coś o formalnościach przed sprzedażą - masa czasu i pieniędzy i każdy kwitek aktualny nie starszy niż... masakra a latać trzeba i po urzędach gminy, miasta , powiatu, starostwa i tylko kasa, kasa, kasa za wgląd w papier kasa, nie mniej niż 50 zł od papierka a czasem i 300 w zależności co i jak...
        Nie ma sprawy to ja dziekuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka