Dodaj do ulubionych

ZESPÓŁ ASPERGERA

20.04.08, 09:54
MAM W GRUPIE dziecko z podejrzeniem ZESPOŁU ASPERGERA - RODZICE
chłopca nie chca go zdiagnozowac- a chłopiec ma kłopoty z
funkcjonowaniem w grupie - nie wiemy co robic....
Obserwuj wątek
    • dronka3 Re: ZESPÓŁ ASPERGERA 20.04.08, 10:04
      jeżeli rodzice nie chcą nic robić w tym kierunku, to nic nie zrobisz. ja mam w
      grupie chłopca z bardzo widocznymi cechami autyzmu, a mama wciąż twierdzi, że
      jest zdrowy, że w domu czyta i pisze... no cóż na upór rodziców nie ma rady
      • graz.ka Polecam forum 20.04.08, 13:09
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10034
        Może znajdziesz potrzebne informacje.
    • agniesia.w Re: ZESPÓŁ ASPERGERA 20.04.08, 14:10
      moze poproś psychologa przedszkolnego żeby poobserwował dziecko. moze on
      przekona rodziców.
      • mpserducho Re: ZESPÓŁ ASPERGERA 21.04.08, 14:43
        dzieki agniesia -ale tego już próbowałysmy - nawet miał załatwione
        spotkanie ze specjalistka - a cóż...sad
        • agnjan Re: ZESPÓŁ ASPERGERA 18.06.08, 12:46
          Jestem MAMĄ dziecka z podejrzeniem ZA (końcowa faza diagnozy,
          podjęte szeroko działania terapeutyczne).

Bardzo proszę Panie o informację - jakie PRAKTYCZNE informacje
          powinnam podać Paniom w przedszkolu, gdzie będzie uczęszczał sZYMEK
          OD WRZEŚNIA - to bardzo dobre, państwowe NIE integracyjne
          przedszkole, sprawdzone przeze mnie z dwójką starszych dzieci,
          dyrektorka wie o ZA, mamy orzeczenie, będziemy mieć więcej
          psychologa etc., ale

jakie informacje do praktycznego wykorzystania dla nauczycielki?
          Mogę dać kilka skiążek, wydrukować masę rzeczy z internetu, ale może
          macie Panie jakieś doświadczenie w materiałach o przedszkolakach z
          ZA - jakieś szkolenia w tym zakresie etc.?

Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie!!! Ewentualnie na priv:
          agnjan@poczta.onet.pl
          • nika_6 Re: ZESPÓŁ ASPERGERA 22.06.08, 22:20
            czytam wasze forum od jakiegos czasu jestem mama a także studentka pedagogiki
            przedszkolnej mam problemy z dzieckiem gryzie strasznie i wiem ze to jest dla
            pan uciazliwe jako matka robie od siebie wiele zglosilam sie na spotkanie z
            psychiatra robie badanie eeg w kierunku nadpobudliwosci jako nauczycielka w
            szkole ciagle nas przestrzegaja przed rodzicam z ktorymi jest ciezko
            wspolpracowac bo twierdza ze nie trzeba kurde .... jesli czytaja to rodzice to
            chce powiedzec tylko jedno nie robicie krzywdy tym pania ktrore prosza o
            bvadania ktore chca zwrociac uwage na pewne rzeczy u dziecka robicie krzywde
            dziecku
          • rewelka505 Re: ZESPÓŁ ASPERGERA 12.06.15, 14:05
            Takimi szczegolnymi radami, ktore ulatwia prace z dzieckiem z Zespolem Aspergera jest trzymanie sie zasad,ktore wczesniej ustalamy razem z dzieckiem - mozna wprowadzic cos w formie regulaminu, ktory bedzie dla niego widoczny. Kolejna zasada moze być ustalanie z nim rano planu pracy - będzie to dla niego bardziej przejrzysta forma pracy w danym dniu, dziecko bedzie sie czulo bardziej pewnie. Nalezy pamiętać, aby podczas rozmowy nie używać metafor, przenośni, aby dla dziecka bylo wszystko jasne i zrozumiale, nalezy tlumaczyc dziecku sytuacje spoleczne, kontekty, mowic o emocjach , naywac je i pokazywac. Nalezy włączać dziecko do zabaw z dziećmi z grupy, poprzez zabawy integracyjne itp.bo dziecko z Zespolem Aspergera moze czuc sie wyobcowany. Radzę także sprwadzić dziecko pod katem integracji sesnroycznej - czy nie ma żadnych nadwrażliwości lub niedowrażliwości na jakieś bodźce. Szkolenia dla nauczycieli oraz rodzicow bardzo rzetelne przygotowuje fundacja Synapsis w Warszawie. Książkę, którą moge polecić jest "Codziennosc dziecka z Zespolem Aspergera okiem rodzica i terapeuty" w ktorej podanych jest wiele przykładów trudnych zachowan dziecka z ZA i cennych wskazowek jak sobie z nimi radzic, jednak pamietac nalezy ze kazde dziecko z ZA jest inne i czym innym ma problem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka