mpserducho 20.04.08, 09:54 MAM W GRUPIE dziecko z podejrzeniem ZESPOŁU ASPERGERA - RODZICE chłopca nie chca go zdiagnozowac- a chłopiec ma kłopoty z funkcjonowaniem w grupie - nie wiemy co robic.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dronka3 Re: ZESPÓŁ ASPERGERA 20.04.08, 10:04 jeżeli rodzice nie chcą nic robić w tym kierunku, to nic nie zrobisz. ja mam w grupie chłopca z bardzo widocznymi cechami autyzmu, a mama wciąż twierdzi, że jest zdrowy, że w domu czyta i pisze... no cóż na upór rodziców nie ma rady Odpowiedz Link
graz.ka Polecam forum 20.04.08, 13:09 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10034 Może znajdziesz potrzebne informacje. Odpowiedz Link
agniesia.w Re: ZESPÓŁ ASPERGERA 20.04.08, 14:10 moze poproś psychologa przedszkolnego żeby poobserwował dziecko. moze on przekona rodziców. Odpowiedz Link
mpserducho Re: ZESPÓŁ ASPERGERA 21.04.08, 14:43 dzieki agniesia -ale tego już próbowałysmy - nawet miał załatwione spotkanie ze specjalistka - a cóż... Odpowiedz Link
agnjan Re: ZESPÓŁ ASPERGERA 18.06.08, 12:46 Jestem MAMĄ dziecka z podejrzeniem ZA (końcowa faza diagnozy, podjęte szeroko działania terapeutyczne). Bardzo proszę Panie o informację - jakie PRAKTYCZNE informacje powinnam podać Paniom w przedszkolu, gdzie będzie uczęszczał sZYMEK OD WRZEŚNIA - to bardzo dobre, państwowe NIE integracyjne przedszkole, sprawdzone przeze mnie z dwójką starszych dzieci, dyrektorka wie o ZA, mamy orzeczenie, będziemy mieć więcej psychologa etc., ale jakie informacje do praktycznego wykorzystania dla nauczycielki? Mogę dać kilka skiążek, wydrukować masę rzeczy z internetu, ale może macie Panie jakieś doświadczenie w materiałach o przedszkolakach z ZA - jakieś szkolenia w tym zakresie etc.? Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie!!! Ewentualnie na priv: agnjan@poczta.onet.pl Odpowiedz Link
nika_6 Re: ZESPÓŁ ASPERGERA 22.06.08, 22:20 czytam wasze forum od jakiegos czasu jestem mama a także studentka pedagogiki przedszkolnej mam problemy z dzieckiem gryzie strasznie i wiem ze to jest dla pan uciazliwe jako matka robie od siebie wiele zglosilam sie na spotkanie z psychiatra robie badanie eeg w kierunku nadpobudliwosci jako nauczycielka w szkole ciagle nas przestrzegaja przed rodzicam z ktorymi jest ciezko wspolpracowac bo twierdza ze nie trzeba kurde .... jesli czytaja to rodzice to chce powiedzec tylko jedno nie robicie krzywdy tym pania ktrore prosza o bvadania ktore chca zwrociac uwage na pewne rzeczy u dziecka robicie krzywde dziecku Odpowiedz Link
rewelka505 Re: ZESPÓŁ ASPERGERA 12.06.15, 14:05 Takimi szczegolnymi radami, ktore ulatwia prace z dzieckiem z Zespolem Aspergera jest trzymanie sie zasad,ktore wczesniej ustalamy razem z dzieckiem - mozna wprowadzic cos w formie regulaminu, ktory bedzie dla niego widoczny. Kolejna zasada moze być ustalanie z nim rano planu pracy - będzie to dla niego bardziej przejrzysta forma pracy w danym dniu, dziecko bedzie sie czulo bardziej pewnie. Nalezy pamiętać, aby podczas rozmowy nie używać metafor, przenośni, aby dla dziecka bylo wszystko jasne i zrozumiale, nalezy tlumaczyc dziecku sytuacje spoleczne, kontekty, mowic o emocjach , naywac je i pokazywac. Nalezy włączać dziecko do zabaw z dziećmi z grupy, poprzez zabawy integracyjne itp.bo dziecko z Zespolem Aspergera moze czuc sie wyobcowany. Radzę także sprwadzić dziecko pod katem integracji sesnroycznej - czy nie ma żadnych nadwrażliwości lub niedowrażliwości na jakieś bodźce. Szkolenia dla nauczycieli oraz rodzicow bardzo rzetelne przygotowuje fundacja Synapsis w Warszawie. Książkę, którą moge polecić jest "Codziennosc dziecka z Zespolem Aspergera okiem rodzica i terapeuty" w ktorej podanych jest wiele przykładów trudnych zachowan dziecka z ZA i cennych wskazowek jak sobie z nimi radzic, jednak pamietac nalezy ze kazde dziecko z ZA jest inne i czym innym ma problem. Odpowiedz Link