riobraavo 14.08.07, 18:32 Na forum wróżbiarstwo pojawiło się pytanie czy istnieją runy egipskie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ifyso Re: Runy egipskie 14.08.07, 19:56 raczej nie wydaje mi sie...runy nie pochodzą z tamtego rejonu świata. Wszystkie kultury mają co prawda bardzo podobną filozofię, wizję powstania świata, tradycje szamańskie, jednakże wyrażaną w sposób odmienny, dostosowaną do warunków życia ludzi, do warunków naturalnych i klimatycznych. Odpowiedz Link
asmena37 Re: Runy egipskie 14.08.07, 21:41 Hmmm... Nie pamiętam już, gdzie, ale spotkałam się z twierdzeniem, jakoby runy były znane już w Egipcie... Ale sama osobiście przychylam się do teorii wczesnego średniowiecza. Odpowiedz Link
krysia17171 Re: Runy egipskie 14.08.07, 22:51 Zgodnie z mitami, runy sa darem boga ODYNA, patrona magow, szamanow poetow oraz mistrza czarow. On zas otrzymal je w wyniku szamanskiej podrozy do Drzewa Swiata , dziwieciodniowego postu i samookaleczenia.Przezywszy w ten sposob stan tzw, pierwotnej swiadomosci, Odyn byl gotowy przyjac madrosc i tajemnice swiata ujete w 24 magicznych znakach. Naukowcy badajacy pochodzenie run od strony historycznej stwierdzili, ze stanowia one wspolne dziedzictwo narodow germanskich, skandynawskich i zachodnioeuropejskich, rozprzestrzenione wraz z migracja tych nacji, Najstarszy zabytek runiczny pochodzi z wyspy GOTLANDIA i datuje sie go na III wiek n.e. Wiele jednak dowodow zdaje sie swiadczyc o ich zdecydowanie starszym rodowodzie. Orygilalny najstarszy z wielu runicznych alfabetow zwany FUTHARKIEM STARSZYM obejmuje 24 znaki. Pozniejsze ciagi wzbogacano lub zubazano o kolejne gloski, dostosowujac alfabet do wymogow zapisu fonetycznego Znany jest FYTHARK fryzyjsko-holenderski, anglo-saski, Gotow i inne kto jest tum zainteresowany, znajdzie te informacje w internecie lub w wielu ksiazkach o runach Cudowne runy, boskiego pochodzenia, poza swa ezoteryczna otoczka sa alfabetem podobnym do alfabety rzymskiego, greckiego lu dowolnie innego.... Odpowiedz Link
jayanti Re: Runy egipskie 25.08.07, 13:46 Poszperałam w necie o runach i dowiedziałam się, że prawdopodobnie są dziełem jednego człowieka, nie ma śladu, by ewoluowały, od razu pojawiły się gotowe, poźniej wędrując przez wieki i kraje dostosowywały się do konkretnych potrzeb. Logiczne, że pojawiły się w kraju, który nie znał papieru, budował zaś z drzewa i kamienia, te materiały nie lubią okrągłości. Ciekawe, cy pismo klinowe to też swoiste runy? Odpowiedz Link