Dodaj do ulubionych

Jak Microsoft chce walczyć z iPhone, Androidem ...

19.03.10, 17:10
Dziwi mnie trochę pomijanie / bagatelizowanie Nokia w tych analizach - pamiętajmy że (poza rynkiem US) Nokia ma bardzo silą pozycję, co prawda miała spadek ale widać że złapała drugi oddech i walczy o klientów zarówno biznesowych jak i indywidualnych/prywatnych. Platofmra OVI jest już od pewnego czasu i radzi sobie nieźle + Nokia zaczęła ją intensywniej promować (vide ten konkurs na pomysł na aplikację - developerschallenge.pl). Reasumując będzie ciekawie
Obserwuj wątek
    • dog_in_the_fog Re: Jak Microsoft chce walczyć z iPhone, Androide 19.03.10, 17:36
      Zostanę zdecydowanie przy przy swojej "bouncing betty" tzn. BlackBerry. :)
    • wojteksg90 Re: Jak Microsoft chce walczyć z iPhone, Androide 19.03.10, 17:52
      Mnie także dziwi nieustanne postrzegane rynku smatphonów przez pryzmat rynku amerykańskiego gdzie nokia stanowi, margines.
      Gołym okiem widać jak ostatnio stały się popularne smartfony z symbianem. Są bardzo tanie i dość dobre. Można na nich zainstalować mase darmowego oprogramowania. A Windows praktycznie nie istniej, ale miejmy nadzieje że to się zmieni. Dlamnie w smartfonie liczy sie jak najwięcej aplikacji.
    • fenicx Re: Jak Microsoft chce walczyć z iPhone, Androide 19.03.10, 23:11
      Nie pobiją iPhone, dalekie rdrogi i rozstaje przed nimi, IPhone to cacko
    • zwo3119 Re: Jak Microsoft chce walczyć z iPhone, Androide 19.03.10, 23:33
      Dodając do całą gamę Ebooków, których możliwości rozwijają się w podobnym kierunku, mamy niezliczoną liczbę bardzo podobnych urządzeń, które kompletnie do siebie nie pasują. Tak samo na początku lat 80 było mnóstwo podobnych ale różnych komputerów osobistych PC. Tylko, kto dziś o nich pamięta. Zostały 2: Apple i IBM. Teraz wielki M$ może podzielić los IBM. Ciekawe, czy o istnieniu urządzenia będzie decydowało posiadanie sklepu i aplikacji? Z aplikacjami wydaje się to wątpliwe: Dopóki jest to podniecająca nowość dla freaków to tak, ale ja nie po to kupuję ograniczone urządzenie z prostą obsługą, żeby potem męczyć się z nieudaczynmi programikami. A może potrzebny jest jeden wspólny Mini-Linux? Inaczej widzę to czarno. Ile z nich pozostanie na rynku za kilka lat: 2 -3. Oby.
    • xp129 Re: Jak Microsoft chce walczyć z iPhone, Androide 19.03.10, 23:34
      Bardzo mi przykro czytac te dyrdymały o dominujacej pozycji Blackbery, Iphone itd itp

Symbian to w tej chwili około połowa sprzedawanych smartphonów na świecie, a reszta zostaje daaaaleko wtyle i... sprzedaż smartphonów nokii opartych na tym systemie - uwaga uwaga- rośnie szybciej niż kogokolwiek z konkurencji (w tym iphone i blackbery), ale piszący ten artykół o tym pewnie nie wie, bu mu się sprawdzić nie chciało - niech żyje profesjonalne dziennikarstwo

A jeśli juz mówimy o prawdziwie intersujących trendach to prawdziwą rewolucja jest 100% wypasiony linux czyli Maego / Maemo

ps "Nie pobiją iPhone, dalekie rdrogi i rozstaje przed nimi, IPhone to cacko" - człowieku - otwórz oczy: iphone to przestarzały "fziadek" dobry 2 lata temu, ale nie teraz - nie tylko Maemo, ale nawet android i windows 7 so od niego 2 epoki do bardziej zaawansowane
    • michal.mlynarczyk Re: Jak Microsoft chce walczyć z iPhone, Androide 20.03.10, 02:08
      @xp129
      Symbian na rynku smartfonów: 2008 - 52,4%, 2009 - 49,9% www.gartner.com/it/page.jsp?id=1306513
      Smartfony Nokii (czyli de facto Symbian): 4 kwartał 2008 - 38,5%, 4 kwartał 2009 - 38,2 %
      www.cellular-news.com/story/41792.php

To są wyniki badań dwóch, niezależnych firm (Gartner i IDC). Ja tu nie widzę piorunujących wzrostów. Powiem więcej - nie widzę tu żadnych wzrostów. Ale podaj swoje źródła, bo może coś przeoczyłem.

@mobilny, wojtek
      Nokię pominąłem, bo - oczywiście - ma największy udział w rynku, ale jednocześnie sprzedaje przede wszystkim tanie urządzenia z małymi, niedotykowymi ekranami. To nie jest ten segment, który interesuje Microsoft - wystarczy spojrzeć na minimalne wymagania Windows Phone 7 Series (Snapdragon 1GHz, ekran WVGA, 8GB pamięci...). Ja nie mówię, że to jest zły biznes dla Nokii, albo że to są złe urządzenia, tylko tyle, że chodzi o inny segment rynku.
    • bezy2008 Re: Jak Microsoft chce walczyć z iPhone, Androide 20.03.10, 02:26
      @xp129 - chyba zostaniesz moim nowym idolem :) potrafisz rozbawić :)
      bądź sobie fanbojem nokii i jej g... wartego symbiana, ale rób to w zaciszu swojego lokum i nie wysyłaj tych bzdetów na świat.
      Zrób sobie zapas telefonów z symbianem, bo za 2 lata to będzie gatunek na wymarciu i pod ścisłą ochroną ;p

Artykuł, jak na ostatnie standardy gazety, całkiem dobry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka