m3roving 27.05.10, 17:03 A czy uwzględnia się fakt, że Microsoft jest właścicielem sporej części Apple? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
10svb Re: Apple wart więcej niż Microsoft 27.05.10, 18:06 to jest wartość akcji ma się nijak do rzeczywistej wartości całej spółki Odpowiedz Link Zgłoś
opierzona Re: Apple wart więcej niż Microsoft 28.05.10, 01:45 @ m3roving Jesli M$ dalej trzyma akcje Apple w ktore zainwestowal w 1997r to ma ich nie wiecej niz 18mln. Co daje koło 2% wszystkich akcji co nie jest sporą częścią Apple. :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczepionkipowodujaraka Re: Apple wart więcej niż Microsoft 29.05.10, 06:09 a czego sie spodziewali ze vista i win 7 moga cos wygrac to kompletne badziewia a bedzie jeszcze gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
chromeck Re: Apple wart więcej niż Microsoft 30.05.10, 17:27 a czego się spodziewali? że na pragmatycznych użytkownikach pc da się zarobić więcej niż na nowobogackich snobach? nawet geniusze marketingu z ms nie przeskoczą rzeczywistości tego świata a będzie jeszcze gorzej.. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz271181 Re: Apple wart więcej niż Microsoft 30.05.10, 19:36 I co w tym dziwnego skoro Apple oprócz wytwarzania oprogramowania zajmuje się jeszcze produkcją sprzętu komputerowego na dużo szerszą skalę niż Microsoft. Ostatnia zwyżka Apple to głównie agresywna polityka na rynku telefonii komórkowej ze swoim Apple Mac-iem. Odpowiedz Link Zgłoś
von_rosen Re: Apple wart więcej niż Microsoft 30.05.10, 19:42 Do 10svb: No jeżeli wartość akcji nie pokazuje wartości spółki, to co pokazuje, ekonomisto??? Odpowiedz Link Zgłoś
opierzona Re: Apple wart więcej niż Microsoft 30.05.10, 19:44 @chromeck Pragmatycznych uzytkownikach PC? Nowobogackich snobach? Klasyfikujesz ludzi, zwierzęta, ubrania. Mowisz to jest dobre a to złe. Klasyfikacja jest dobra bo pozwala rozróżniać ale ogranicza bo nie wychodzisz poza schemat. Otwórz swój umysł. Nie kazdy PCetowiec jest pragmatyczny. Nie kazdy Makowiec to snob. Zastanow sie nim cos powiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
aardvaark Re: Apple wart więcej niż Microsoft 30.05.10, 21:41 Cała prawda o Macach: moronail.net/img/5236_what-does-it-do :D Odpowiedz Link Zgłoś
chromeck Re: Apple wart więcej niż Microsoft 30.05.10, 22:42 droga Opierzona a co ja poradzę na to że znam tylko takich userów maczków?? :) a przy okazji ms już dawno temu się pozbył akcji appla Odpowiedz Link Zgłoś
remo29 Re: Apple wart więcej niż Microsoft 31.05.10, 01:05 Apple to w tej chwili moda, a moda jak moda - przychodzi i mija. Tych, którzy używają mac'a zawodowo, z przekonania (w sensie od wielu lat), jest garstka; reszta to snoby, którzy są w stanie wywalić 2,5 tysiąca na iPada, na którym będą przez pół roku pokazywać w knajpie zdjęcia z ostatniej imprezy. A co potem? Myślę, że Apple ma swoje 5 minut, które traci na wojenki z całym "złym" światem. I skończy się to tak, że Apple wróci do producenta niszowego sprzętu, MS przeżyje, ale już nie na takiej pozycji do jakiej się przyzwyczaił, a karty po cichu zaczyna tasować Google. I zacznie je rozdawać, kiedy wejdzie w sojusze z innymi producentami, którzy robią swoje i nie prężą muskułów, bo nie mają na to czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
galba.galba Re: Apple to chwilowa moda 31.05.10, 12:14 Nie wydaje mi się; Apple już od lat udowadnia, że takie mody (bynajmniej nie chwilowe) na IPody, IPhone'y itd. potrafi zaprogramować i podsycać latami. ITunes z kolei zrewolucjonizowało rynek muzyczny. Microsoft zaś od lat stoi w miejscu; wszelkie próby wyjścia poza niszę Windows i Office skończyły się porażką. Przyszłość (przynajmniej ta najbliższa) należy do Google'a i Apple'a. Odpowiedz Link Zgłoś
koty_20 Re: Apple wart więcej niż Microsoft 31.05.10, 02:51 a ja ostatnio czytałem książke i autor napisał, że "stave to człowiek elitarny dla którego większość ludzi to pajaca" :) -- www.oto-one.pl - najlepsze laski z serwisów społecznościowych Odpowiedz Link Zgłoś
opierzona Re: Apple wart więcej niż Microsoft 31.05.10, 06:53 @ chromeck Co ja poradze na to ze masz takich znajomych/kolegów/takich ludzi znasz? :-) Ja znam 12 osób które ich używają. Za snoby uważam 2 znich bo się z tym obnoszą. 8 z nich ma nie takie juz nowe desktopy z którymi ciężko sie pokazać na miście, lansować itp. 2 ostatnie maja laptopy ale nigy ich z nimi nie widzialem poza swoim mieszkaniem. Wiedz ze te osoby które się z nimi obnoszą mnie drażnia. Mnie i Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrdl Re: Apple wart więcej niż Microsoft 31.05.10, 09:07 Kapitalizm rodem z Lehman Bros i bańki internetowej. Wartość Apple czy M$ jest całkowicie wirtualna. Ceny akcji mają sens dla niewielkiego ich wolumenu. Sprzedaż już np. 50-60% akcji (de facto kontroli nad firmą) nie jest możliwa za tę cenę. Pomijam fakt, że jak się ludziom znudzą iZabawki, to nagle wartość akcji może spaść. Jedną z metod oceny wartości firmy jest wycena jej "mamy updałościowej" - ile ma budynków, urządzeń, koparek ;-), itd. To z tej dawnej ekonomii, z czasów gdy 2x2=4. Odpowiedz Link Zgłoś