Dodaj do ulubionych

Kabel HDMI 1.4a z obsługą technologii 3D

02.06.10, 14:00
Żenujący artykuł.

1. Jeśli autor twierdzi, że standard 1.3 i 1.4 nie obsługują 3D, a 1.4a tak, to wypada wspomnieć, dlaczego. Z opisu kabla wynika, że standard 1.4a to "dwa pozłacane 24-karatowym złotem wtyki, zamknięte w metalowej obudowie pokrytej chromem, połączone gęsto ekranowanym przewodnikiem z miedzi beztlenowej o czystości 99.96 proc".
2. "Standard CAT" - może chociaż jedno zdanie, czego dotyczy ten standard? Kabli? Wyświetlaczy? Złączy? Spekulacje o tym, co może być standardem za kilka lat, litościwie pominę milczeniem.
3. 70 zł to "przyzwoita" cena? To zależy m.in. od DŁUGOŚCI kabla, która nie została podana, a bez której informacja o cenie jest kompletnie bezwartościowa.
Obserwuj wątek
    • air1984 Re: Kabel HDMI 1.4a z obsługą technologii 3D 02.06.10, 15:18
      świetnie wygląda!
    • zixav Re: Kabel HDMI 1.4a z obsługą technologii 3D 02.06.10, 16:12
      eh gh83 nie atakuj biedaka, co do 1 i 2 można się co prawda zgodzić, ale kto chce słuchać jakie nowe "kabellki czy dodatki" dodali do 1.4a w porównaniu do powszednich, ważne który wybrać kabelek, a co do 3 to podał, że za 1m.
    • erroid Re: Kabel HDMI 1.4a z obsługą technologii 3D 02.06.10, 18:50
      marketing 3d powoli sie rozkreca i juz zaczyna robic ludziom wode z mozgu...
    • hektor_wektor Re: Kabel HDMI 1.4a z obsługą technologii 3D 02.06.10, 23:57
      Siedzę w tej branży i wiem jak dobijające bywają takie komentarze. Wiem, że czasami trzeba wrzucić taką hałturę. Po prostu życie. Czytelnicy nie do końca to czają, a ci którzy komentują to ta "świadoma" garstka.
      Mimo wszystko, nie mogę się powstrzymać. Juź lecę kupić kabel na lata. Muszę być gotowy na Quad HD i Super Quad HD czyli w skrócie SQHD;] Lud łyka te rzeczy jak koń dropsa. Panasonic też ledwo się trzyma na nogach, bo ich tenis w 3D doprowadził do omdlenia rzesze paryskich dziewic. Pitu pitu. Marketingowcy też nie mają zahamowań. Prawdziwy marketingowiec (na czas etatu) wierzy w markę bardziej niż Ojciec Tadeusz w swoją rozgłośnię. Pozdrawiam :)
    • bugmenot2008_2 Re: Kabel HDMI 1.4a z obsługą technologii 3D 03.06.10, 06:40
      Z HDMI to niezla sciema. Wciskaja ludziom ciemnote ze do polaczenia DVD z TV potrzebuja 1 metr kabla za 150zl bo tansze beda znieksztalcac sygnal. Nie wspomna o tym, ze HDMI to standard cyfrowy i na takie odleglosci kabel za 1 milion zl nie bedzie lepszy niz taki za 25zl. To jak z komorkami. Starsi pewnie jeszcze pamietaja czasy centertela i analogowy sygnal. Bylo slychac szumy i zaklocenia. Potem wszedl GSM i sumow nie ma. Teraz, gdy sygnal jest zbyt znieksztalcony by dalo sie go odtworzyc to po prostu jest przerwa. Pewnie z tymi kablami HDMI dla wyzszych standardow bedzie tak samo. Do 1m 3D pojdzie na najtanszym kablu z supermarketu.
    • marcino01 Re: Kabel HDMI 1.4a z obsługą technologii 3D 03.06.10, 11:23
      bugmenot2008_2 - zgadzam się z toba, ale nie bierzesz pod uwage jednej rzeczy. ze w przypadku przesylu sygnaly kablami hdmi nie ma czegos takiego jak powtorzenie transmisji. w bardzo wielu przypadkach transmisji cyfrowej jest taka możliwość (jak np. protokol IP), natomiastu tutaj poprostu nie ma na nia czasu. wiec jesli sygnal bedzie mial zaklocenia i nie skorguja ich odpowiedzialne za to argorytmy, to zostanie on przeklamany i nic tutaj nie pomoze to ze sygnal hdmi to sygnal cyfrowy.
    • blueturbogonzo Re: Kabel HDMI 1.4a z obsługą technologii 3D 03.06.10, 15:34
      Hmm,
      chyba zostanę fanem Mariusza i jego "artykułów".
      Czy jest już jakiś fanklub?

Co do samej notki: tak jak część osób napisało HDMI jest kablem cyfrowym więc kabel za 20 zł będzie tak samo dobry jak za 100 zł.
      No i na koniec jedno pytanie?
      Czy tent tekst nie jest krypto reklamą?
      Przecież tutaj chodzi o kabel firmy X a nie po prostu kabel, który może się przydać do 3D.

Z utęsknieniem czekam na kolejne "artykuły".
      Może np coś o jakimś rewelacyjnym, pozłacanym kablu USB firmy Y?

Czuwaj
    • jedynywredota Re: Kabel HDMI 1.4a z obsługą technologii 3D 03.06.10, 16:59
      70 zł, ha ha ha, też mi rewelacja, na Amazonie kosztuje 7 funtów. www.amazon.co.uk/Version-15-2Gbps-VIRGIN-ETHERNET-CHANNEL/dp/B003JC3AI0/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=electronics&qid=1275576927&sr=8-2-spell
    • miszczu.pll Re: Kabel HDMI 1.4a z obsługą technologii 3D 03.06.10, 20:39
      nawet w kablu widzicie teorie spiskowe, nie ma musu kupować możecie podłączyć kabel od żelazka, wiecznie stękający naród który jedynie kościoły potrafi stawiać i nic innego więcej nie zbudował
    • easa-phone Re: Kabel HDMI 1.4a z obsługą technologii 3D 03.06.10, 21:31
      Co z tego, że kabel jest pozłacany 24 karatowym złotem, skoro najważniejszy jest styk wtyczki z gniazdem, a jeżeli na styki gniazda dostanie się kurz, co jest normalne, bo gniazda HDMI najczęściej nie mają zaślepek, to ten kabel i tak na niewiele się przyda. Wiadomo, że ważna jest jakość wykonania kabla, ale chińczycy robią dobrej jakości kabel za kilkanaście centów, a reszta to zysk handlowców.
      A tu trochę informacji o HD:
      laki.dvhk.pl/faq/hdtv_1080p.htm
    • obserwato1 Re: Kabel HDMI 1.4a z obsługą technologii 3D 04.06.10, 14:10
      Ale ściema !!! - kable nie maja numerów 1.3 czy 1.4 - tu chodzi o złącza w sprzęcie. Ja najzwyklejszym przewodem HDMI z supermarketu odtwarzałem sygnał 3D na Panasonicu!!!
    • adresnieprawidlowy Re: Kabel HDMI 1.4a z obsługą technologii 3D 26.07.10, 13:43
      Co tam HDMI 1.4 jak można bez problemu mieć bezprzewodowy przesył danych :D
      Myślę o wirelessHD hmblog.pl/wirless-hd-kino-domowe-bez-kabli pracują już
      podobno (albo już nawet wyszedł nie wiem dokładnie) nad wersją 2.0 która ma bez
      problemu obsługiwać 3D, audioHD i rozdzielczość 4K. I kable nie będą nikomu
      potrzebne :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka