ania692i 20.03.08, 05:49 A co sadzicie o WIMAX? Ktoś korzysta? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maruda.r W Polsce szybki internet kuleje 20.03.08, 06:07 Eksperci Komisji zwracają uwagę, że na polskim rynku nadal dominuje zasiedziały operator, czyli TP SA. Ma 57 proc. udziałów w rynku szybkich łączy internetowych i 71 proc. w rynku stacjonarnych linii telefonicznych. Liczby te jednak spadają. ************************************ KE w tym samym komunikacie skrytykowała politykę prezesa UKE - Streżyńskiej. Dlaczego w artykule tego zabrakło? Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Komisja Europejska pisze bzdury 20.03.08, 18:54 maruda.r napisał: > Eksperci Komisji zwracają uwagę, że na polskim rynku nadal dominuje zasiedziały operator, czyli TP SA. Ma 57 proc. udziałów w rynku szybkich łączy internetowych > i 71 proc. w rynku stacjonarnych linii telefonicznych. Liczby te jednak spadają > > ************************************ > > KE w tym samym komunikacie skrytykowała politykę prezesa UKE - Streżyńskiej. > Dlaczego w artykule tego zabrakło? "Dostęp do szerokopasmowego internetu ma tylko 8 proc. Polaków. W UE gorzej jest tylko w Bułgarii. Takie dane ogłosiła w środę Komisja Europejska, przedstawiając raport o rynkach telekomunikacyjnych." Pokażcie mi te rzesze pozbawionych możliwości założenia internetu szerokopasmowego. Chętnie zbuduję tam infrastrukturę. W rzeczywistości naprawdę ciężko jest znaleźć miejsce gdzie rynek nie jest wysycony. Mała ilość korzystających wynika tylko z tego że Polacy generalnie nie potrzebują internetu a nie dlatego że nie mogą go mieć. Zresztą, skąd niby wiadomo ile osób jest pozbawionych możliwości dostępu do internetu? Tymi ich analizami można się podetrzeć. Nikt nie robił żadnych badań, nie było nawet ankiety wśród operatorów. Polska jest specyficznym krajem bo w przeciwieństwie do innych krajów internet składa się z wielu małych operatorów. U nas jest ich kilka tysięcy a w innych krajach po kilku. Ot taka specyfika wynikła z uregulowań prawnych i całej historii powstawania infrastruktury w Polsce. Zapewne autorzy tej analizy tego nie uwzględnili i oparli się na danych o abonentach tepsy i jej największej konkurencji pomijając zupełnie ogromną ilość abonentów rozsianych pomiędzy mniejsze firmy oraz obszary gdzie firmy te świadczą usługi (czyli głównie tam gdzie nie ma tepsy :) Moja firma jest operatorem i nie przypominam sobie żeby ktoś pytał o to jaki obszar jesteśmy w stanie obsłużyć. Z tego wniosek że tereny na których działamy my lub nasza konkurencja zostały przez tych pseudoanalityków zaliczone do pozbawionych możliwości dostępu. Bo jasnowidza chyba nie zatrudnili żeby wskazał gminy gdzie mimo braku tpsa rynek usług się wysycił. Jak znam życie to raporty robią w ten sposób że proszą największych operatorów o mapki zasięgu, porównują z zaludnieniem i mają %. Tylko że to się sprawdzi w krajach gdzie jest 3 operatorów ale nie w Polsce gdzie jest około 7000 zarejestrowanych jako operatorów firm. Jeśli wzięli dane z kilku największych to nic dziwnego że im 8% wyszło. Podsumowując: skoro ten raport nie jest oparty na danych od operatorów (a nie jest) to co z niego wynika? Dokładnie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Komisja Europejska pisze bzdury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 20:47 Mieszkam w Słubicach ok 1000m od środka miasta.Płacę za neostradę 2Mbit/s.Gdy mam 300 kbit/s jestem szczęśliwy.Przeważnie jest tak jak w tej chwili:37kbit/s.Reklamowałem parokrotnie,chciałem dopłacić do 6Mbit/s-za daleko od centrum!!! Czy jestem szczęśliwym użytkownikiem internetu szerokopasmowego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość szerokopasmowy zaczyna się od 1MB ? IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.08, 09:03 szerokopasmowy zaczyna się od 1MB ? Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: szerokopasmowy zaczyna się od 1MB ? 20.03.08, 14:38 > szerokopasmowy zaczyna się od 1MB ? od 256kbit. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: W Polsce szybki internet kuleje 20.03.08, 19:13 ania692i napisała: > > A co sadzicie o WIMAX? Ktoś korzysta? > Ja sądzę że się nie przyjmie. Technologia może i niezła ale zanim zostanie wdrożona już będzie przestarzała. Zarówno firmy handlujące sprzętem jak i te które udostępniają na tym łącza zachowują się jakby chciały mieć jak najmniej klientów. U dostawców sprzętu powszechne są dziwne sposoby licencjonowania, ściśle tajne cenniki, które po odtajnieniu okazują się absurdalnie wysokie, kiepska oferta sprzętu. Firmy które oferują internet mają zaporowe ceny (1000zł za 1Mbit to co najmniej trzykrotnie za dużo, tyle mi zaproponowano ostatnio) źle rozplanowane nadajniki i w związku z tym kiepskie zasięgi. Do tego dochodzą jeszcze dziwne praktyki administracji państwowej i samorządowej związane z dopłatami unijnymi, przetargi na częstotliwości, porozumienia z wybrańcami, unikanie postępowań przetargowych itd. W efekcie Wimaxa używają głównie firmy które jadą na dopłatach i unikają podpinania nowych użytkowników. A detaliści ciągną kable, kombinują z wifi, korzystają z innych technologii i jakoś nie garną się do wimaxa. Odpowiedz Link Zgłoś