Dodaj do ulubionych

10 megapikseli to minimum

IP: 212.127.64.* 03.07.09, 17:12
Autor tego artykulu nie odrobil lekcji dokladnie.Najwieksza matryca jaka jest
obecnie oferowana na rynku ma sony A900.Posiada matryce 24,6 megapiksela,tzw
"Pelna Klatka" w stosunku do filmow 35mm.To profesjonalny aparat.Ale po co
tyle pikseli w zwyklych kompaktach?np 12 i wiecej w zwyklym malym
aparaciku?Tym bardziej ze matryca fizyczna jest zwykle mniejsza co powoduje
duze zaklocenia zdjec.Bardziej to szkodzi zdjeciu niz pomaga.
Obserwuj wątek
    • Gość: tome 10 megapikseli to minimum IP: *.dialog.net.pl 03.07.09, 17:14
      Ta głupia pogoń za megapixelami pokazuje, że producenci mają coraz mniej ciekawych rozwiązań i posługują się tanimi chwytami marketingowymi. A prawda jest taka, że mała matryca w kompakcie i słaba optyka powoduje, że zdjęcie z takiego aparatu jest mydłowate. Do tego dochodzą jeszcze różne algorytmy redukcji szumów, które tylko zwiększają ten efekt.
      Co innego w lustrzance przy większym rozmiarze matrycy zwiększanie pikseli moze mieć jeszcze sens, ale tylko wtedy gdy ktoś dysponuje dobrymi szkłami, a nie np. tzw. "kitem".
    • Gość: psiu 10 megapikseli to minimum IP: 193.173.18.* 03.07.09, 17:21
      Ciekawe tylko, po co nam to wszystko, skoro do wydrukowania
      zdjęcia w popularnym formacie 10x15 cm w zupełności wystarczy 3
      mpix, a zwiększanie liczby pikseli przy zachowaniu stałych rozmiarów
      czujnika powoduje znaczny wzrost ilości szumów.

Trzeźwy komentarz na koniec. Ja mam w aparacie 7 megapikseli, czego
      nigdy nie uzywam - 99% czasu aparat jest ustawiony na 5, czasami gdy
      jestem na wakacjach a karta pamieci sie konczy, przestawiam na 3.
      Producenci mogliby popracowac nad szumami w tych malenkich
      matrycach, ale poziomu szumów nie wydrukuje się na opakowaniu lub
      aparacie, przez co nie jest to opłacalne z marketingowego punktu
      widzenia.

• Gość: amator Re: 10 megapikseli to minimum IP: 94.254.253.* 03.07.09, 20:25
        "Ciekawe tylko, po co nam to wszystko, skoro do wydrukowania
        zdjęcia w popularnym formacie 10x15 cm w zupełności wystarczy 3
        mpix..."

Czasami drukuję zdjęcie na A4. Co by nie powiedzieć, to jest cztery razy 10x15. Z prostego układu dwóch równań wyliczam 12 megapikseli.
        Zrobiłem jakiś błąd?
        ;-)
        • Gość: mateusz Re: 10 megapikseli to minimum IP: *.opoczno.mm.pl 03.07.09, 22:37
          Owszem, w fotografii nie występuje A4, jedynie 20x30.
          • Gość: a Re: 10 megapikseli to minimum IP: *.chello.pl 19.07.09, 11:36
            Co by nie powiedzieć, to jest cztery razy 10x15. Z prostego układu dwóch równań
            wyliczył 12 megapikseli.
            Zrobił jakiś błąd?
        • Gość: im Re: 10 megapikseli to minimum IP: 91.192.144.* 04.07.09, 09:57
          tak, większe zdjęcia ogląda się z większej odległości i wymagana jest mniejsza rozdzielczość. zresztą, jeśli chciałeś przeliczyć rozdizelczość, to nie możesz tak liczyć - 4 x 3 mpix to nie to samo co 4 razy większa rozdzielczość w dpi
    • Gość: T 10 megapikseli to minimum IP: *.bredband.comhem.se 03.07.09, 17:56
      3Mpix to trochę mało. Ale już 8Mpix dla kompaktu wystarczy. Dla
      lustrzanki 20Mpix a dla full frame 50Mpix.
      Tak więc jeszcze trochę możnaa poprawić. Ale dużo więcej to
      faktycznie tylko dodawanie szumów.
    • moose.live Re: 10 megapikseli to minimum 03.07.09, 18:27
      Tez nie odrobiles lekcji. Hasselblad H3D-39 z matryca 39 Mp jest tez dostepny na
      naszym rynku. Co do reszty sie zgadzam jak najbardziej.
      • Gość: Boss Re: 10 megapikseli to minimum IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.09, 18:34
        Tylko jeszcze kwestia jakości tej matrycy bo generalnie fotki z
        telefonów do niczego sie nie nadaja :)
        • Gość: Kurth Re: 10 megapikseli to minimum IP: *.acn.waw.pl 03.07.09, 19:17
          A to wg Ciebie Hassel to telefon? :-D
          • Gość: Ev. Re: 10 megapikseli to minimum IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.09, 19:26
            Jeżeli mówimy o największych ilościać Mpix, to 1Ds Mark III jest w tej
            klasyfikacji trzeci - po Nikonie D3x oraz Sony a900.
            • Gość: Kurth Re: 10 megapikseli to minimum IP: *.acn.waw.pl 03.07.09, 19:44
              Tylko jeśli mowa o małym obrazku.
            • moose.live Re: 10 megapikseli to minimum 03.07.09, 19:50
              Piaty - po Hasselblad HD3-39 i HD3-31.
              • Gość: gosc Re: 10 megapikseli to minimum IP: *.echostar.pl 03.07.09, 20:50
                od ponad pol roku dostepne sa hasselbaldowe tylne scianki 50mp i 60mp wiec
                dziennikarz powinien sie lekko doedukowac
        • koham.mihnika.copyright bo sa zbytnio skompresowane jpegiem 04.07.09, 04:16
          jpeg2000 sie nie przyjal ani falki.

Gość portalu: Boss napisał(a):

> Tylko jeszcze kwestia jakości tej matrycy bo generalnie fotki z
          > telefonów do niczego sie nie nadaja :)
      • fisban1974 Re: 10 megapikseli to minimum 03.07.09, 23:13
        hehheh mose a ty czasem nie pracujesz w mediaexpert
        hehhehe
    • Gość: darek SONY A900 IP: *.limes.com.pl 03.07.09, 19:42
      24mpx
    • Gość: Polakslowian A ja mam prawie 3 letni Canon IXUS 60 z 6 MP IP: 89.137.226.* 03.07.09, 19:47
      i nie narzekam!

Ok sie nieraz przydaja te dodatkowe megapiksely, ale jak robisz mase zdjec to
      nie ma gdzie je wsystkie wsadzic. I tak jak zrobisz 10 x 15 to tych
      megapikseli nie zobaczysz, to nawet 3 MP wystarczy.
      • hanzel_gretyl Re: A ja mam prawie 3 letni Canon IXUS 60 z 6 MP 03.07.09, 20:43
        najwazniejsze zeby zdjecie nie zajmowalo zbyt duzo miejsca na dysku, co powoduje
        dluzsze zgrywanie na karte i do komputera, a pozniej obrobke. mysle ze 5mpix to
        standard (mam aparat 10mpix - hybryda, karty lacznie 3gb).
        • Gość: Drevniak Same banały... IP: *.chello.pl 03.07.09, 20:53
          ...tu wypisujecie chłopcy - rzeczy tak oczywsite, żeście się powinni
          wstydzić objawiać to innym niczym jakąś prawdę najwyższą.
    • sylabo 10 megapikseli to minimum 03.07.09, 20:52
      Juz rok temu były dostępne aparaty 50Mp ale co z tego. Z porównania
      dla przeciętnego użytkownika wynika, że nie jest to potrzebne
      nikomu!!!
      • pia.ed Re: 10 megapikseli to minimum 03.07.09, 21:08
        Moze panowie specjalisci by mi wytlumaczyli, co te "szumy" maja
        wspolnego ze zdjeciami ...
        bo chyba nie piszecie o kamerce?
        • Gość: dr inż. Re: 10 megapikseli to minimum IP: *.dluga.wemif.pwr.wroc.pl 03.07.09, 21:39
          A mają tyle, że jeśli zwiększa się ilość pikseli bez fizycznego zwiększania
          wielkości matrycy, to piksele są coraz mniejsze i w trakcie robienia zdjęć każdy
          piksel "otrzymuje" mniejszą ilość światła, przez co w wyniku efektu
          fotoelektrycznego wewnętrznego, mniej par nośników elektron-dziura jest
          generowanych.... dobra, chodzi o to, że jak są mniejsze piksele to sygnał jest
          słabszy w stosunku do szumów (naturalnych). Wzmocnienie obrazu z każdego piksela
          wzmacnia również szumy itd....
          • koham.mihnika.copyright na stare pieniadze, to odpowiednik ziarna 04.07.09, 09:49
            i niech mnie teraz wroclawski inzynier rozjedzie
    • Gość: prosty 10 megapikseli to minimum IP: *.chello.pl 03.07.09, 21:52
      chyba jednak Sony Alpha 900 ma wiecej megapikseli niz canon
      • Gość: mateusz Re: 10 megapikseli to minimum IP: *.opoczno.mm.pl 03.07.09, 22:33
        I co z tego, skoro z Canonem równać się nie może.:)
        Sony produkowało niegdyś dobry sprzęt RTV i niech tak zostanie.
        • erroid Re: 10 megapikseli to minimum 04.07.09, 02:42
          piepszenie o szopenie... jak ktos kiedys mądrze powiedział: amator martwi
          sie o sprzet, profesjonalista o kase, a artysta o swiatlo... soniaczem tez
          piekne foty trzaskac mozna i nie kazdy kto ma nikona czy kanona jest bosem...
          alpha 900 ma DUUUZO mega pikseli co jak wiemy zazwyczaj nie wplywa dobrze na
          efekt koncowy - znanna kazdemu zaleznosc (z wyjatkiem przecietnego klienta) jest
          taka ze rosnaca w nieskonczonosc ilosc megapikseli na niezwiekszajacej sie
          matrycy prowadzi tylko do zwiekszania ilosci szumow. jedno ale - alpha 900 ma
          matryce pelnoklatkowa w przeciwenstwie chociazby do a350 ktory ma mniejsza
          matryce aps-c... obecnie korzystam z takiego a350 i jak na amatorski sprzet
          jestem absolutnie zadowolony... wczesniej mialem kompakta i szybko przekonalem
          sie o minusach tych mini-aparacikow.... teraz przekonuje sie, ze od samej
          lustrzanki niestety wazniejsze sa obiektywy :\ a obiektywy potrafia byc duzo
          drozsze od body... kit nie bez kitu jest do kitu :) nawet w nikonie.
        • Gość: Romanio Re: 10 megapikseli to minimum IP: *.acn.waw.pl 04.07.09, 07:23

> I co z tego, skoro z Canonem równać się nie może.:)
          A 900 to z Canonem 1Ds Mark III równać się nie próbuje. Jest 3 razy tańszy i
          celuje w troszkę inny segment rynku. Konkurować z 1Ds Mark III zato ma NIKON d3x
          który ma dokładnie taką sama matryce jak A900 (jest to matryca produkcji Sony).

>Sony produkowało niegdyś dobry sprzęt RTV i niech tak zostanie.

Aparaty (lustrzanki) dla SONY robi Minolta :)
    • Gość: Chmielok 10 megapikseli to minimum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.09, 23:37
      Liczba pixeli to tylko chwyt marketingowy. Mam 2 aparaty: Canon 5Mpix i Casio 8Mpix. Oczywiscie Canon robi lepsze zdjecia.
    • Gość: Misiek Marketing i badziewie IP: *.chello.pl 04.07.09, 00:30
      To ja zadam ważne pytanie - który aparat zrobi lepsze zdjęcia: czy 8Mpix czy
      3Mpix? Odpowiedź - ten, który ma lepszą optykę. Zapnijcie dobre szkło do Canona
      D30 (3mpix, jeden z najlepszych aparatów, jaki kiedykolwiek Canon zrobił, pomimo
      małej rozdzielczości i wieku) i porównajcie to z 8mpix badziewiem z kitowym
      szkłem. Nie ma porównania.
      Co do wymagań - typowy minilab Gretaga, który nadal działa w wielu firmach, przy
      odbitkach 20x30 cm posługuje się rozdzielczością 3 Mpix. Reszta idzie w kosmos,
      czytaj jest skracana do 3Mpix przy obróbce.
      • Gość: Romano Re: Marketing i badziewie IP: *.acn.waw.pl 04.07.09, 07:14
        > To ja zadam ważne pytanie - który aparat zrobi lepsze zdjęcia: czy 8Mpix czy
        > 3Mpix? Odpowiedź - ten, który ma lepszą optykę.

Nieprawda.Lepsze zdjęcie to zrobi ten aparat który ma lepszego fotografa :))
    • Gość: mai 10 megapikseli to minimum IP: *.b-ras1.cld.dublin.eircom.net 04.07.09, 02:02
      tiaa.. a np. Nikon d3x ma 24 mln pixli.. nie wspominajac juz o innych
      zabawkach np. Haselblat ok 40mln.. autor artykulu chyba lekcji nie odrobil?
      • koham.mihnika.copyright na ch wam miliony pixeli, skoro uzywacie jpeg? 04.07.09, 04:27
        aparat z taka matryca powinien miec format RAW, powinien pracowac w systemie
        barwnym wiekszym niz sRGB, ktory ma polowe kolorow filmu barwnego, powinien
        pracowac w trybie 16 bitowym na kolor....
        ale matolectwo kupi "aparat" z gawniana optytka, szumami jak z kosmosu i odda do
        minilabu pracujacego na sprzecie sprzed 10 lat.
        • Gość: Katon Re: na ch wam miliony pixeli, skoro uzywacie jpeg IP: 80.94.16.* 04.07.09, 07:27
          A jak robisz odbitke to Ci ja w RAWie drukuja???
          Matolectwo to sie onanizuje swoimi 16bitami ktore moga tylko na wlasnym skalibrowanym monitorku poogladac bo wszedzie indziej ich oczy bola :P
          • koham.mihnika.copyright nie musisz mi wierzyc, sprobuj sam 04.07.09, 08:10
            pocwicz na pliku 16 bitowym w RAW, pozmieniaj kolory. Zawsze mozesz zapisac jako
            TIFF i poszukac takich co drukuja z innych niz jpeg formatow.
            Jest jedna aplikacja, ktora zapisuje jpeg BEZ kompresji, juz zysk.
            Lepsze jest wrogiem dobrego.

Gość portalu: Katon napisał(a):

> A jak robisz odbitke to Ci ja w RAWie drukuja???
            > Matolectwo to sie onanizuje swoimi 16bitami ktore moga tylko na wlasnym skalibr
            > owanym monitorku poogladac bo wszedzie indziej ich oczy bola :P
    • maciejkozlowski 10 megapikseli to minimum-OWCZY PĘD !! 04.07.09, 09:10
      Ważniejsza od megapikseli jest dobra optyka Ja robię Olympusem z 4 mln matrycą
      i 10 krotnym zoomem optycznym. Nigdy nie korzystam z tych 4 miliomów bo tryb
      SHQ wystarcza absolutnie aby robić doskonałe zdjecia w A4. Ostre jak
      brzytwy,bez śladu szumów, zniekształceń. I A3 by wyszły idealnie, ale po co mi
      taki format ? A do idealnie ostrych pocztówek to 3 mgpix to i tak dużo za
      dużo. To jakiś owczy pęd nakręcany przez ignorantów. Zawodowy fotograf, gdy
      robiła mi zdjęcia na całą stronę "Dużego Formatu" używała "słabszego" Olympusa
      niż mój obecny, kupiony za 55 funtów. I co ? Zrobiła doskonałe fotki !! Ale
      ,ale jak ktoś myśli , ze telefonem z 5 mln matrycą czy wiekszą zrobi dobre
      zdjecie to błądzi. Niech spojrzy na optykę - dwie soczeweczki jak ziarenka
      ryżu ! To jest nabijanie amatorów w butlę. Telefon to jest do dzwonienia a nie
      robienia zdjęc ! No chyba , że kogoś satysfakcjonuje ta kaszanka telefoniczna.
      Wszystko tam zdeformowane, przekłamane, swiatło jakieś chore. Ale to inna bajka.
    • Gość: miki 10 megapikseli to minimum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.09, 22:54
      jakoś q-wq nikt nie zwrócił uwagi że mpix to milipihele bo
      megapixele to Mpix
      m - to mili a
      M to mega- pajacu
    • Gość: viki 10 megapikseli to minimum IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.07.09, 22:59
      droga GAZETO, nie pzwól lamerom pisać na swoich łamach.
    • Gość: Tomuś 10 megapikseli to minimum IP: *.p5.InterArena.pl 04.07.09, 23:06
      Powiem tylko tyle... artykuł napisany przez lamera , żal i wstyd to czytać ....
    • Gość: amatorfoto 10 megapikseli to minimum IP: 83.1.81.* 18.07.09, 20:09
      ja od 3 lat bawie sie ND50 z 6MPx i w zupełności to wystarcza na ten rozmiar
      matrycy (format DX)
      Zdiecia robi fotograf a nie piksele druga w kolejnosci jest optyka a puszka to
      naprawde tylko narzedzie. Nad lepszym body moga zastanawiac sie zawodowcy,
      ktorzy na zdieciach zarabiaja, ale dla amatora spokojnie wystarczy 5-8 MPx w
      trakich matrycach jak sa w tanszych lustrzankach, a te w malpkach to spokojnie
      moga miec gora 5-6 MPx (wg mnie to w nich optymalna wartosc)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka