Dodaj do ulubionych

Tablet SilverCrest_Pentagram

04.01.12, 04:34
Czy ktoś z tutaj zaglądających posługuję się tabletem graficznym?
Byłabym wdzięczna za opisanie swoich początków z używaniem tabletu.

Dzisiaj spełniło się jedno z moich postanowień noworocznych: wreszcie zaczęłam używać tabletu.
Zainstalowanie sterowników, podłączenie do portu USB. Uruchomiłam Photoshopa.
Najpierw nie wiedziałam, jak zacząć, bo program jakby wcale nie widział pióra tabletu.
Odłączyłam myszkę, pokazała się informacja: "This macro key profile is not the current active window. Would you like to run the profile`s program?" Kliknęłam OK.
Musiałam poczekać chwilę, aż nareszcie pióro było aktywne.
Rzeczywiście zachowuje się jak myszka, w rysowaniu napisu widać jednak różnicę.
Trzeba jednak trochę czasu, zanim opanuję wyczucie nacisku i płynność.
To pierwsze pisanie na tablecie:

https://i44.tinypic.com/28te2rq.jpg
Obserwuj wątek
    • bogatka1 Re: Tablet SilverCrest_Pentagram 04.01.12, 07:43
      https://i40.tinypic.com/6eg95u.jpg

Usunęłam poprzednie zdjęcie ze swoim podpisem, mój nick warsztatowy u DJ jest bezpieczniejszy.
      Bateria w piórze po roku nieużywania jest jeszcze dobra, jeśli nie używa się pióra, to powinien stać w swoim gnieździe, ale, czy to zapobiega wyczerpaniu energii? Chyba powinien być jakiś przycisk uaktywniający baterię pióra?
      Trzeba kupić ładowarkę i akumulator, albo mieć zapas baterii AAA.
      • an.ta Re: Tablet SilverCrest_Pentagram 05.01.12, 01:36
        Żałuję, ze nie mam tabletu. Myślę, ze to fajna sprawa. Bogatko nie mogę wgrać programu The Rasterbator. Jest na Dobrych Programach i próbuję wgrać jak zawsze, a on się nie da. Czy ty masz jakiś pomysł dlaczego tak jest ???
        • bogatka1 The Rasterbator 1.21 05.01.12, 04:12
          www.tylkoprogramy.pl/the,rasterbator.php "The Rasterbator - za pomocą tego programu z naszych zdjęć możemy wykonać wielki plakat w technice przypominającej sitodruk, który ozdobi ścianę naszego pokoju. Program dzieli nasze zdjęcie na wybraną ilość części, które następnie możemy po kolei wydrukować za pomocą zwykłej drukarki a później wszystko skleić. Nasz plakat będzie się składał z kropek różniej wielkości (minimum 3 milimetry, przez co nie można uzyskać efektu jednolitego obrazu). Efekt końcowy będzie podobny do tego jaki widzimy na billboardach, gdzie plakaty są drukowane techniką sitodruku.

Program jest prosty w obsłudze, w kilku krokach ustawiamy wszystkie parametry. Wymagany jest program do przeglądania plików pdf (potrzebny będzie do wydruku), najpopularniejszy to oczywiście Adobe Reader, polecam Foxit PDF Reader.

Projekt w kilku krokach:
          - wybranie wersji językowej programu,
          - wczytanie wybranego pliku z rozszerzeniem jpg, bmp, gif, png, tif,
          - wybór rodzaju papieru (wymiarów: A2, A3...) lub określenia własnych,
          - określenie jakie wymiary ma mieć wyjściowy obraz, na tej podstawie będziemy wiedzieć ile trzeba będzie zrobić wydruków,
          - określenie wymiarów największych kropek oraz ich koloru,
          - podanie nazwy pliku PDF do którego zostanie zapisany nasz projekt oraz podanie miejsca docelowego,
          - po wciśnięciu Rasterbate! zostanie uruchomiony proces tworzenia pliku PDF,
          - ostatnią operacją jest uruchomienie wygenerowanego pliku PDF i wybranie funkcji drukowania."

Program w wersji 1.21 nie instaluje się, wypakuj go do osobnego folderu i uruchom,

a jeśli nie zadziała, to go usuń i pobierz bezpośrednio ze strony producenta: the-rasterbator.en.softonic.com/download
          • an.ta Re: The Rasterbator 1.21 05.01.12, 19:53
            Czy tak, czy inaczej robi mi się o tak sad sad

http://i44.tinypic.com/m82q7d.jpg
            • an.ta Re: The Rasterbator 1.21 05.01.12, 19:56
              http://i41.tinypic.com/x10vvq.jpg
              • bogatka1 Re: The Rasterbator 1.21 06.01.12, 10:32
                Aniu, dopiero dzisiaj pobrałam Rasterbator ze strony producenta, ale tam są dodatki LiveBrush i Babylon, a w dodatku Windows instaluje dodatki, a nie pozwala na zainstalowanie Rasterbator.

Znalazłam bezproblemowy Rasterbator: chomikuj.pl/lepek51/p*c5*82yty/2010/pcformat+10-02/U*c5*bcytkowe/The+Rasterbator+1.21
                Pobrałam, rozpakowałam z ZIPa i działa, nie trzeba instalować.
                Po rozpakowaniu kliknąć na ikonkę brązową, potwierdzić język angielski, bo polskiego nie ma.
                Pokaże się drugie okienko, w którym klikasz przycisk Browse, aby wybrać ze swojego dysku zdjęcie i dalej ustawiasz, jak Ci pasuje.
    • bogatka1 Re: Tablet SilverCrest_Pentagram 03.01.13, 05:35
      Nadal niezbyt chętnie używam tablet.
      Przyczyną tej niechęci chyba tkwi w tym, że nikt ze znanego mi koleżeństwa nie używa tego wynalazku.
      Trzeba się zmobilizować, może gdy poznam go lepiej, to polubię go.
      • grafoman.pl Re: Tablet SilverCrest_Pentagram 21.02.13, 23:45
        bogatka1 napisała:

> Nadal niezbyt chętnie używam tablet.
        > Przyczyną tej niechęci chyba tkwi w tym, że nikt ze znanego mi koleżeństwa nie
        > używa tego wynalazku.
        > Trzeba się zmobilizować, może gdy poznam go lepiej, to polubię go.

Ja sobie nie wyobrażam pracy bez tabletu. Oczywiście raczej nie do DTP, ale przy retuszu to jest "mus", jeśli chce się być dokładnym / osiągnąć lepsze efekty. Może faktycznie trzeba się przyzwyczaić na początku, ale prawdą też jest że tablety z tzw. "niższej półki" potrafią skutecznie "obrzydzić" pracę użytkownikowi. Miałem "przyjemność" na takich pracować, i muszę przyznać że ich dokładność pozostawiała wiele do życzenia. Nie oznacza to że dobry tablet musi być drogi - ale niestety tak najczęściej własnie jest. Podstawową opinią powinna być nasza własna (np. wypożyczenie tabletu na parę dni lub długie testy w sklepie) wzbocacona o opinie znajomych grafików ("obce" opinie internetowe ostatnio coraz częściej są manipulowane). To na co powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę to obszar na jakim pracujemy (najlepiej A4, w zasadzie nie powinien być mniejszy niż A5, tablety mniejsze w zasadzie służą do zabawy, czy też elektronicznych podpisów) oraz precyzja odwzorowywania ruchu piórka.

Najtrudniejszą fazą jest oczywiście rysowanie na tablecie patrząc na ekran monitora (bo zwykle jesteśmy przyzwyczajeni patrzeć na "kartkę papieru" na której "piszemy"). Aby temu w jakiś sposób zaradzić są dostępne (oczywiście w odpowiedniej cenie) tablety które wyświetlają obraz z monitora na polu na którym rysujemy - nie musimy więc wtedy przenosić wzroku z biurka na ekran, bo wszystko mamy w jednym miejscu, pod ręką.

Pozdrawiam,
        grafoman
    • bogatka1 Re: Tablet SilverCrest_Pentagram 22.02.13, 08:22
      No właśnie, potrzebne jest takie doświadczenie, bo odpowiednich tutoriali na używanie SilverCrest nie widzę.
      Wolałabym więc jakiś popularniejszy tablet, ale darowanemu koniowi...
      Pentagram to dobry, duży tablet, konieczność patrzenia na monitor to mały pikuś.
      W następnym tygodniu znowu wyciągnę to utrapienie z pudełka, ale już na stałe, trzeba iść do przodu.
      • grafoman.pl Re: Tablet SilverCrest_Pentagram 22.02.13, 09:04
        bogatka1 napisała:

> No właśnie, potrzebne jest takie doświadczenie, bo odpowiednich tutoriali na uż
        > ywanie SilverCrest nie widzę.

Tutoriali do tabletu raczej nie znajdziesz, bo to tak jakby mieć tutorial do myszki albo joysticka. To po prostu inne urzadzenie wskazujące, bardziej naturalne dla ludzkiej ręki niż myszka przy pisaniu/rysowaniu bo imitujące ołówek/długopis. Trzeba się przyzwyczaić i tyle.

Pozdrawiam,
        grafoman
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka