Dodaj do ulubionych

Pasja -genealogia

21.06.07, 22:37
Zaczęłam od małego drzewka. Fascynacja kolejnymi, nieznanymi dotąd faktami z
życia rodziny własnej i rodzin krewnych. Najciekawsze jest jednak to, iż
czasem odkrywa się fakty nie tyle ukryte, co zapominane, bo nikt się nie
zainteresował - a po latach to prawie tajemnica.
Obserwuj wątek
    • bogatka1 Re: Pasja -genealogia 23.06.07, 18:37
      Czy ktoś z Was też interesuje się swym pochodzeniem? Nie żeby od razu szukać
      korzeni szlacheckich, chociaż, kto wie?
      Dzisiaj jest Dzień Ojca - należą się życzenia prezenty i czas dobroci dla taty.
      Tak sobie myślę, że dużo łatwiej znaleźć krewnych po linii męskiej.
      Kobiety zmieniają nazwiska, a podporządkowane mężowi często rezygnują z
      kontynuowania kontaktow z dalszą rodziną, bo po prostu nie ma czasu na wszystko.
      To wpisujcie się, czy probowaliście dojść, kim byli Wasi przodkowie? A jeśli
      kogoś odnaleźliście, to jaka była jego reakcja, ucieszył się?
      • kryzar Re: Pasja -genealogia 17.07.07, 19:46
        pasja to może za dużo powiedziane, ale szukam, czytam i wynajduję nawet ciekawe
        kąski. Bardzo pomocny jest internet. Przez internet znalazłam nawet rodzinę w
        Europie, Ameryce i na Antypodach z którymi mam kontakt i telefoniczny i
        internetowy. Dzięki nowo odnalezionemu krewniakowi z drugiego końca świata
        znalazłam również krewniaczkę mieszkającą na sąsiedniej ulicy.
        Znalazłam również dzięki możliwości korzystania z cyfrowych bibliotek pewne
        ciekawostki dotyczące moich pra-przodków o których nikt nie wiedział.
        Jest coraz więcej stron genealogicznych i wielu dobrych ludzi wspomagających w
        poszukiwaniach zupełnie bezinteresownie.
        Powodzenia życzę w poszukiwaniach Krysia
        • bogatka1 Re: Witaj, Krysiu! 18.07.07, 19:15
        • bogatka1 Re: Pasja -genealogia 18.07.07, 19:25
          Witaj, Krysiu!

Z tej emocji, że masz tę samą pasję, nacisnęłam enter i poszedł ledwie zaczęty
          post, w ten sposob jesteś Krysiu podwojnie witana. Ogromnie się cieszę, bo
          będzie możliwość wymiany doświadczeń. Jutro będę miała więcej czasu, a dzisiaj
          serdecznie pozdrawiam.
    • bogatka1 Re: Pasja -genealogia 29.01.08, 06:27
      Czas już zbudzić ten wątek ze snu zimowego. Ku mojej radości osobny
      wątek na forum Poszukuję krewnych pięknie rośnie i rozgałęzia się.
      • bogatka1 Re: Pasja -genealogia 09.11.08, 21:31
        ...dawno tu nie zaglądałam, a njbliższym czasie wpiszę nowe wiadomości.
    • bogatka1 Re: Pasja -genealogia 24.10.09, 02:15
      "Nigdy nie wiesz, co Cię czeka, jaką przyszłość los Ci da,
      czy to będzie szczęścia rzeka czy pod nogi ciężki głaz.
      Czas ucieka, życie mija, ciesz się każdą nutką dnia,
      wszystko to ulotne chwile, życie tak króciutko trwa.
      Lecz gdziekolwiek los Cię rzuci, będzie dobrze Ci czy źle,
      wiara, miłość i nadzieja, niech to będzie motto Twe."
      • dunka_redunka Re: Pasja -genealogia 24.10.09, 13:37
        Jakie piękne zdjęcie.
    • bogatka1 Re: Dłonie, zwierciadło duszy 28.10.09, 19:04
      horoskop.wp.pl/kat,1015983,title,Dlonie-zwierciadlo-duszy,wid,11611900,wiadomosc.html "Nasze dłonie mogą powiedzieć o nas samych więcej niż oczy, które uważane są przecież za zwierciadło duszy. Opowiadają historie, których nie domyślamy się nawet my sami.
      Przekazują najgłębiej skrywane emocje, myśli, uczucia. Odzwierciedlają nasz charakter, pragnienia i to, czym nigdy nie chcielibyśmy się stać. O tym, że nasze dłonie ukazują ludzkie losy mówi nauka zwana chirologią. „Umiejętność czytania z dłoni może być przydatna terapeutom, psychologom, lekarzom, specjalistom od marketingu. To nie jest wróżenie, ale psychologia i nauka” podkreśla specjalista.
      (...)Typ ziemi
      Pierwszym typem jest ręka ziemi. Jest to ręka dosyć krótka, kwadratowa. Również palce są krótkie i dosyć grube.
      Ludzie posiadający takie dłonie są zazwyczaj bardzo praktyczni i rzetelnie wykonują powierzone im zadania. Wolą wykonywać prace fizyczne niż intelektualne. Nie czują się dobrze w wielkich miastach, preferują spokojne życie na wsi.
      Nie są filozofami i nie przejmują się mało ważnymi sprawami. Twardo chodzą po ziemi, rzadko się stresują, jednak z drugiej strony, często popadają w złość. Mogą być dosyć niecierpliwi i często podejrzliwi.
      Nie powinni zarządzać ludźmi, lepiej wypadają w roli podwładnych. Nadają się na księgowych i urzędników.

Typ powietrza
      Drugi typ to ręka powietrza. Dłoń jest podobna do dłoni ziemi, kwadratowa i krótka, jednak palce są raczej szczupłe i podłużne.
      Ludzie obdarzeni takimi dłońmi mają dużo pomysłów, są radośni i chętnie przebywają wśród innych. Często są badaczami, naukowcami, którzy żyją w swoim świecie, ale jednocześnie nie uciekają od towarzystwa. Lubią podróżować, poznawać inne kraje i zwyczaje.
      Opierają się na logicznym myśleniu i nie podejmują pochopnych decyzji. Lubią słuchać, nadają się na dziennikarzy czy pisarzy.
      Typ ognia
      Ręka ognia jest trzecim z czterech omawianych tu typów. Taka dłoń jest długa, szczupła, ale charakteryzuje się krótkimi palcami.
      Ludzie posiadający takie ręce są bardzo entuzjastycznie nastawiani do świata, pełni energii i nowych pomysłów. Często zmieniają zdanie, co może być uporczywe dla innych. Bywają bardzo wybuchowi, cechuje ich również tzw. słomiany zapał.
      Bywają wśród nich artyści, księża, ale i politycy. Lubią rządzić i być słuchani. Rzadko się stresują, są silni i pewni siebie.

Typ wody
      Ostatni typ to dłoń wody. Szczupła, podłużna dłoń z takimi samymi palcami charakteryzuje rękę wody.
      Taka osoba jest raczej spokojna i zrównoważona, ale miewa też takie dni, w czasie których robi się bardzo humorzasta.
      Ludzie z ręką o typie wody są zazwyczaj pomysłowi i wrażliwi. Bardzo łatwo na nich wpłynąć, nie zawsze potrafią walczyć o swoje.
      Często cierpią na nerwice i depresje, każda, nawet najmniejsza krytyka dotyka ich do żywego. Są dobrymi aktorami, bywają wśród nich poeci i psycholodzy.
      (...)Długie czy krótkie?
      Zacznijmy od długości poszczególnych palców. Według chiromantów ma ona bardzo ważne znaczenie gdyż świadczy o duchowości danego człowieka.
      Jeśli ktoś posiada bardzo długie palce, znaczy iż jest nastawiony na swoje wnętrze. To najprawdopodobniej osoba, która chce rozwijać się duchowo, ma wizje artystyczne, jest myślicielem i marzycielem. Być może zbyt często zdarza się iż „buja w obłokach” ale z drugiej strony ma wielką wyobraźnię, która często bardzo pomaga w życiu.
      Długie palce są charakterystyczne dla artystów i wizjonerów.
      Natomiast ludzie o palcach krótkich to najczęściej matematycy, logicy, osoby o ścisłych umysłach. Oni chodzą twardo po ziemi i są zainteresowani przede wszystkim praktyczną stroną życia. Są lepsi w prowadzeniu interesów, myślą strategicznie i logicznie.
      Potrafią przewidzieć konsekwencje swoich działań, ale czasami brakuje im dystansu do siebie i życia.
      Istotny kciuk
      Najważniejszym palcem jest kciuk, który mówi o bardzo wielu cechach człowieka. Pokazuje, jaką siłę woli ma dana osoba, czy jest impulsywny czy też spokojny i zrównoważony.
      Kciuk charakteryzuje emocje, dlatego jeśli ktoś go chowa, znaczy, że nie chce ujawniać swoich prawdziwych uczuć.
      Duży i silny oznacza człowieka pewnego siebie i potrafiącego wykorzystać swoje atuty. Mały, krótki i gruby świadczy o dużym egoizmie i braku empatii. Jeśli jest w kształcie maczugi oznacza chęć rządzenia wszystkimi wokół.
      Elastyczny charakteryzuje ludzi, którzy szybko ulegają wpływom, z kolei twardy i mało giętki pokazuje iż osoba ma trudności z przystosowaniem się do nowych sytuacji.
      Jeśli ktoś ma ten palec zgięty w kierunku dłoni oznacza, że ma jakieś kompleksy i problemy z akceptacją samego siebie.

Każdy palec inna cecha
      Pozostałe palce mówią o konkretnych cechach. Palec wskazujący określa nasz stosunek do świata zewnętrznego.
      Środkowy mówi z kolei o naszym świecie wewnętrznym, nastawieniu do siebie samych.
      Serdeczny to palec inteligencji. Mały mówi o naszych kontaktach z ludźmi, a także o umiejętności dostrzegania drobiazgów.

Odchylenia między palcami
      Ważny jest również kąt nachylenia poszczególnych palców. I tak na przykład, jeśli palec wskazujący jest mocno odchylony od środkowego, to znaczy, że dana osoba jest otwarta na otaczający ją świat.
      Kciuk, który jest blisko pozostałych palców oznacza brak zdecydowania, a jeśli jest mocno odchylony – niezwykle silną wolę.
      Rozwarcie między trzema środkowymi palcami charakteryzuje inteligencję i wrażliwość – im większe odchylenie tym lepiej.

horoskop.wp.pl/kat,1015983,title,Chiromancja-Pagorki-na-dloni,wid,9810430,wiadomosc.html

https://media.picfor.me/001B341A/usmiwka-woman-sexy-girls_large.jpg
    • bogatka1 Re: Pasja -genealogia 06.11.09, 10:39
      forum.gazeta.pl/forum/w,48033,67568136,67568136.html?f=48033&w=67568136&a=67568136&wv.x=2 to link do dawnego wątku z imionami.
      Drzewiej nie było nazwisk, tylko imiona.
      Dla jednego jakieś imię jest nieprzystające, jakoś źle się z tym imieniem czuje. Inny uważa to samo imię za piękne, jedyne.
      Czasem sugerujemy się właścicielem danego imienia, bo przez to, że ubóstwiany i sławny, tak się jakoś dzieje, że imię też lubiane.

https://i33.tinypic.com/29x864o.gif
    • bogatka1 Re: Pasja -geneologia 10.11.09, 09:54
      genealog.home.pl/gd/szablony/herbarz.php?lang=pl jeśli ktoś chce wiedzieć, można wpisywać nazwiska obecne, 2 babci, 4 prababci, cioci, sąsiada... - ale lepiej w męskim brzmieniu i bez polskich znaków.
      Po mamie mam m.in.: herbu Ginwiłł; herbu Gozdawa; herbu Korwin; herbu Junosza; herbu Abdank; herbu Ślepowron

Po babci mam m.in.:
      7 - Gorski herbu Odrowąż
      8 - Górski herbu Ślepowron
      9 - Górski herbu Szeliga
      10 - Górski herbu Sternberg
      11 - Górski herbu Grzymała
      12 - Górski herbu Pobóg
      13 - Górski herbu Boża Wola
      14 - Górski herbu Rawa
      15 - Górski herbu Radwan
      16 - Górski herbu Poraj
      17 - Górski herbu Doliwa
      18 - Górski herbu Abdank
      19 - Górski herbu Bibersztein
      20 - Górski herbu Bogorya
      21 - Górski herbu Lewart
      22 - Górski herbu Dąbrowa
      23 - Górski herbu Łodzia
      24 - Górski herbu Nałęcz
      25 - Górski herbu Odrowąż

Po mężu mam śmiesznie: Sumigajło herbu Lis
      • del.wa.57 Re: Pasja -geneologia 12.11.09, 21:07
        Znalazłam po moim Ojcu sporo jak: herbu Lubicz,Korab,Topór,Gozdawa a było więcej,po pierwszym małżonku herbu Natarcz,po drugim herbu Trzaskabig_grin
        Nie odziedziczyłam żadnego 'herbu' po Mamie,nie znaleziono takiego nazwiska.
    • bogatka1 Re: Pasja -genealogia 29.10.10, 20:14
      https://3.bp.blogspot.com/_bQvqLNC8CQc/TGyF9wx1rAI/AAAAAAAAAJE/vpqSGCoEqAc/s400/lololololo%5B1%5D.jpg
    • bogatka1 Re: Pasja - genealogia i digitalscrapbooking 12.10.11, 14:25
      Digitalscrapbooking to doskonałe urozmaicenie genealogii.

https://s7.tinypic.com/24l8ynr.jpg

https://s7.tinypic.com/vpdg6v.jpg

https://s7.tinypic.com/2ce5l5c.jpg

https://s7.tinypic.com/14se9s7.jpg
      https://s7.tinypic.com/2lciv4.jpg
      • bogatka1 Re: Pasja - Proshow i YouTube 30.04.13, 23:48
        Powinnam wrócić do digitalscrapbookingu, na razie uczę się jeszcze programu ProShow.
        Dzisiaj nauczyłam się, jak zamieszczać filmiki na YouTube, bezpośrednio z ProShow jest to bardzo łatwe. www.youtube.com/watch?v=Z2EBaIusxDI&fmt=22
        Według tutorialu Janka psp-pomoc.com/forum/viewtopic.php?t=3100 Efekt promieni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka