bogatka1 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 06.11.09, 16:07 adreg-net napisała: > Ciekawy temat , ciekawy wątek , pewnikiem zatrzymam się na nim > dłużej , pozwolicie chyba ? - Witam Adregnetko - jak nazwała Ciebie Helenka - jesteś tu mile widziana i od razu bardzo aktywna. Helenko, właśnie, słusznie zauważyłaś: - zależy, jak się patrzy. To, co napisałaś tak pięknie, jest odczuciem osoby wnikliwej, wrażliwej na piękno, a wiem, że także na polu literackim osiągasz sukcesy. Magik ma jeszcze miesiąc na wróżby, jeśli nie zaśnie na zimę. Jeszcze wróciłam do tej kuli z promieniami, jednak jeszcze nie osiągnęłam efektu, żeby te promienie wychodziły też z wnętrza kuli, nie tylko na obwodzie, więc będę próbowała do skutku. Teraz po kolei: 1. Kula - krycie 65% i gradient 2. Filtry -->Wiatr i Światło 3 i 4 wkurzyłam się i użyłam pędzla, ale to dało inny efekt. Tutaj na kuli z pierwszego obrazka zaznaczałam narzędziem Zaznaczanie rozmyte i wypełniałam kubełkiem różnymi kolorami. Odpowiedz Link
an.ta Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 07.11.09, 00:52 A u mnie kula a raczej planeta rozmyta wiatrem, ale drzewko zachowałam nieruchome Odpowiedz Link
an.ta Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 07.11.09, 00:56 I kula gdzie zastosowałam Filtr-Wiatr, a potem Filtr-Pikslowanie- Mezzotinta-Krótkie obrysy Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 07.11.09, 15:35 Aniu, na tym pierwszym Wiatr prawa - lewa strona. Też tak najpierw robiłam. Trafiłam na tutorial gimpomania.cba.pl/html/show_tutorial.php?id=30 i zobacz, wystarczy zrobić kulę z kwadratowej gleby, ja zrobiłam z 500 na 500, Animacja--> Obracająca się kula -->1 ramka(czyli zmniejszyłam do 1 ramki) potem rozwinęłam tę kulę w Zniekształcenia -->Polar Coordinates Obrót obrazka o 90 stopni w prawo Zniekształcenia -->Wiatr Obrót obrazka o 90 stopni w lewo Zniekształcenia -->Polar Coordinates --> Rozwinięcie (czyli teraz zwija się do kuli) Kolor --> Barwienie i gotowe. Już pierwsze zmierzenie z funkcją Wiatr mi się spodobało. Nareszcie jest tak, jak zamierzałam, w dodatku po drodze zrobiłam kilka ciekawych obrazków. A to dzisiejszy obrazek: Tym sposobem można robić kwiaty albo pompony, te to skutek uboczny gdy robiłam exploding rise - tu też użyłam kwadratu gleby: Aniu, drugi Twój obrazek jest super! Brawo! I dzięki za podpowiedzi spróbuję zrobić w GIMPie. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 12.11.09, 20:46 Cudne te pompony Bogatko,mnie kojarzą się troszkę z fajerwerkami sylwestrowymi Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 12.11.09, 20:38 Rozmyta kula,to jak walka asteroidów Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 12.11.09, 20:32 Aniu to jest super! Ziemia przesłoniła słońce to wygląda jak zaćmienie słońca a gdzieś w tle to nie ruchome drzewo. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 12.11.09, 20:29 Mnie się te efekty podobają,to jak zderzenie dwóch planet Ostatnia kula,kojarzy mi się z płonącym lasem. Odpowiedz Link
bogatka1 Ramka - skręcanie linii i gradientu & wytłaczanie 08.11.09, 18:00 Z inspiracji Tytany ramki: To odręcznie narysowane linie, różnej grubości kontur kwadratu i Filtry -->Zniekształcenia-->Skręcanie i zaciskanie. Tutaj gradient prostokątny, Skręcanie i zaciskanie, następnie Wytłaczanie. Róża jest ta sama, tylko skalowanie i obrót. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 09.11.09, 09:22 najpierw ramkę zrobiłam w PS w GIMPie podkleiłam obrazki Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~ GIMP - pomponik ~~ 10.11.09, 12:11 Samo wychodzi. Najpierw kilka linii na obrzeżach kwadratu, potem polaryzacja i po dodaniu jeszcze kilku falowanych linii na obrzeżach, znowu polaryzacja i wiatr: Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: ~~ GIMP - pomponik ~~ 12.11.09, 20:48 Pomponik albo tajemnicza twarz ufoludka Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 11.01.10, 20:32 Efekty z Filtrów, czyli wiatr i skręcanie: Z inspiracji Tytany bardzo przydatny i łatwy w wykonaniu efekt Xach w napisie: Efekt Xach zastosowałam by ośnieżyć dekorację świąteczną: I jeszcze w podziękowaniu dla Tytany: Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~ GIMP - Wirowanie i spadanie ~~ 13.01.10, 19:48 Wirowanie i spadanie Zastosowałam modelowanie gwiazdki narzędziami z lewej: Nachylenie oraz Perspektywa. Duplikowałam warstwy z tłem i wklejałam gwiazdkę opcją Kopiuj jako warstwę, do każdej następnej klatki a następnie modelowałam i przesuwałam w skosie i niżej. Potem połączyłam po kolei każdą warstwę tła z jej gwiazdką. Optymalizuj dla gif Zapisz jako gif. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: ~~ GIMP - Wirowanie i spadanie ~~ 16.01.10, 23:45 Śliczne to wirowanie i spadanie Bogatko Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 17.01.10, 04:19 Jak gustownie dobrany napis, Helenko, w kolorze tych winogron... ...bo to ww połączeniu z motylem albo ptaszkiem będzie fajne, już mam pomysł: że motyl powoduje falowanie albo uginanie napisu. Ale to jutro. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~ GIMP - jajka malowanki ~~ 29.03.10, 12:05 www.gimpuj.info/index.php/topic,2061.0/all.html Ale jaja! Zrobiłam za pomocą Filtry ->Odwzorowania ->Odwzorowania obiektu. W karcie Opcje zmienić na Sfera w wyborze, w karcie Ułożenie x=60, y= -120, z=-80 Warstwa pierwsza przezroczysta. Warstwa druga biała, dajemy na niej gradient, deseń lub obrazek teraz Filtry ->Odwzorowania jak wyżej. Można odwrócić o 180 stopni albo dowolny obrót. Można uciąć nierówno lassem lewy dolny i górny róg drugiej warstwy, wtedy wyjdzie otwór dla kurczaka A te jajka zniosłam sama Odpowiedz Link
an.ta Re: ~~ GIMP - jajka malowanki ~~ 29.03.10, 15:57 Śliczności pisaneczki Wieczorkiem postaram się też coś wymyślec Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 29.03.10, 19:21 Dzięki Aniu Trzymam za słowo, jak namalujesz, dam na pole opisowe. Namalowałam w SumoPaint widoczek, w GIMPie dodałam gradientową ramkę i parapet wypełniłam deseniem, oraz narcyzy włożyłam w skorupkę z pomocą maski. Odpowiedz Link
an.ta Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 30.03.10, 18:39 Ślicznie ci to wyszło Ja skromniutko - ta sama róża napisance tylko malowana na różne sposoby Odpowiedz Link
an.ta Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 30.03.10, 18:43 No i pisanki gotowane w łuskach cebuli (dlatego kolor brązowy ) Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 30.03.10, 21:00 Skromnie... ale jaki wybór! Mama lubiła malowanie w cebuli, a ja wymyślałam takie malowanki, że mama się wkurzała. Wybrałam jedną z Twoich malowanek Aniu i wprawiłam ją w ruch: A to moja zrobiona za pomocą Filtry ->Obracająca się kula: Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 30.03.10, 22:41 Ale tu cudnie,jajkowato,kolorowo,wspaniałe te Wasze jajeczka. Moje gratulacje zdolniachy! Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~ GIMP - Szum ->Rozrzucenie ~~ 31.03.10, 22:13 Dzięki Helenko, Twoje jajko takie odświętne, dystyngowane Zniosłam jeszcze kilka jajek: Znalazłam sposób, aby nie było widać łączenia brzegów w kuli: Przecinam poziomo obrazek bazowy, kopiuje, odwracam w poziomie i wklejam, ale równo żeby było. Środek jest na bocznych krawędziach. Teraz widać, gdzie trzeba poprawić na linii łączenia, aby nie było linii pionowej. I już można robić kulę (wymiary obrazka to kwadrat)albo jajko (wymiary np. 300 x 420) Czyli: Filtry ->Animacja ->Obracająca się kula. I Animacja ->Odtwórz, żeby sprawdzić. A teraz rozproszony napis z ispiracji Tytany: Warstw jest 38. Do każdej operacji Duplikowałam warstwę poprzednią. Napis potraktowałam najpierw Szumem RGB, potem Rozszarp (wartości: Ziarno losowości 78, Przypadkowość 50, Powtórzenia 22) i dużo warstw za pomocą Rozrzucenie (Poziomo 50, Pionowo 50) Jeśli doda się do każdej warstwy z napisem - tło białe, jest tak: Użyłam tylko Rozrzucenia, ale zmieniałam wartość Rozrzucenia od 50 do 150. Ten sam napis, z tymi samymi wartościami, ale bez białego tła do każdej warstwy: Odpowiedz Link
tytanya Re: ~~ GIMP - Szum ->Rozrzucenie ~~ 31.03.10, 22:16 Jak to fajnie być inspiracją. Prawie jak muza. Dobrej nocy, Bogatko. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~ Od rozproszenia do glitteru i~~ 02.04.10, 13:45 Muzą jesteś na pewno, Tytanya. Wspaniałą. Wszystko gra w tym, co robisz Rozproszenie można chyba wykorzystać do fajerwerków, jeszcze nie próbowałam, ale tak pomyślałam po zrobieniu tego niby słońca: A jak zrobić glitter z pomocą Rozproszenia, doszłam sama. Rozproszenie w zaznaczeniu, 3 klatki, wartość 50, ale spróbuję jeszcze z wartością mniejszą. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~ Od rozproszenia do glitteru ~~ 02.04.10, 19:15 Jeszcze Obrys niebieskim 1px, Emuluj dynamikę pędzla, a następnie Rozproszenie z wartością 10, także w zaznaczeniu: Ten pączek kwiatka zamieniony na malowankę jakby był pokryty lodem Zaznaczyłam kwiatek, Rozproszenie w zaznaczeniu: Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: ~~ Od rozproszenia do glitteru ~~ 02.04.10, 19:53 Brawo,brawo Bogatko,bardzo mi się podoba to co robisz,świetne efekty,kolory,jesteś profesjonalistką dla mnie. Przyniosłam Ci deser,cięzko pracujesz. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 02.04.10, 22:31 Dziękuję Helenko i Tytanya. Zniosłam jeszcze kilka jajek, żeby zrobić laurki świąteczne Te wkleiłam w życzeniach i dopiero wtedy dojrzałam, że trzeba poprawić Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 07.04.10, 12:04 No to jestem Bogatko,ale jestem załamana.Mam obrazek 300x300 ale jak wejdę Filtry,to obrót kulą jest ukryte,a przedtem miałam i nie potrafię z tego wyjść. Odpowiedz Link
tytanya Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 07.04.10, 22:52 Jago, skopiuj obrazek i otwórz go w nowym obrazku. Wszystko będzie jak należy. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 08.04.10, 08:23 Tak,tak Tytanyo,dzięki,już sobie poradziłam.Na razie to jestem jak dziecko we mgle. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 08.04.10, 19:49 Bogatko,jak to jest,że jak nakładam obrazek na obrazek,to zawsze ląduje centralnie i nie mogę go ustawić gdzie chcę.? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 08.04.10, 20:28 Tak jak tutaj,zawsze ucieka na środek.ten akurat pasuje w tym miejscu. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 08.04.10, 20:48 Raz zrobiłam,a teraz nie wiem co robię nie tak,że kulka się nie kręci.? Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 08.04.10, 21:12 Kulka się nie kręci, bo nie jest zapisana w rozszerzeniu .gif Jeszcze raz zrób z tego samego obrazka i zapisz na końcu nazwa.gif Ciekawe, jaka będzie w obrocie Żeby przesunąć obrazek wklejony, kliknij narzędzie po lewej u góry, taki krzyżyk Poznajesz? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 08.04.10, 21:31 No i jako gif,też stoi jak krowa. a za podpowiedź baardzo dziękuję.Próbowałam znaczkiem na dole po prawej. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 08.04.10, 21:53 W tym obrazku kolory są indeksowane. Kliknij z Menu na górze Obraz, a w wyborze najedź wskaźnikiem na Tryb, nie klikaj, tylko przesuń wskaźnik na RGB. Przy RGB ma być kropeczka - zaznaczenie. Do Trybu RGB zaglądaj wtedy, gdy nie działa malowanie, klonowanie, i inne związane z malowaniem, albo gdy chcesz zrobić np. coś z Filtrów, a otwiera się wybór nieaktywny. Zmieniasz Tryb RGB i już wszystko działa. Żeby nie było tych pionowych pasków, trzeba wyciąć połowę, przesunąć tę pozostałą w przeciwną stronę i wkleić tą wyciętą w puste miejsce. Wtedy można te paski usunąć np. pędzlem coś namalować albo wkleić jakiegoś gifa. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 08.04.10, 22:14 Ruszyła kulka,miałam żle zaznaczone. Zmieniłam przy zapisywaniu "Połącz widoczne warstwy" na "Zapisz w postaci animacji." Calutki dzień kombinowałam Mam nadzieję,że teraz zapamiętam.Dziękuję Bogatko za wszystkie podpowiedzi. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 08.04.10, 22:25 To Jaguś nie trać czasu, tylko pytaj. Dzisiaj nie było mnie na forum, bo mam ciężki orzech do zgryzienia, a zęby już stępione. Jutro też mało mnie będzie w dzień, ale wieczorem się odezwę, więc nie kombinuj, bo się będziesz tylko wkurzała. Odpowiem na każde pytanie, jeśli potrafię. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 01.05.10, 16:38 No to pytam kochana Bogatko,bo nie umiem zlikwidować białego tła. Ja mam Gimp.2.6.6 Podczytuję na forum i ni czorta mi nie wychodzi. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 01.05.10, 19:03 Jest kilka sposobów na usunięcie tła.Tutaj jest jednolite, białe tło filiżanki, więc łatwiej. (Najlepiej to zrobić przed wklejeniem do obrazka głównego) - Klikasz po lewej w narzędziach na Magiczną różdżkę, zaznaczyłam na czerwono - i klikasz na białym tle obrazka, pojawiają sie "mrówki", - i teraz Edycja ->Wyczyść ...i już masz bez tła, - popraw gumką brzegi i już możesz skopiować i wkleić. Jeśli chcesz zachować tło przezroczyste, zapisz obrazek z rozszerzeniem .png (lub .gif), Można też tak: Zaznaczenie ->Według koloru, - klikasz na tło, Edycja ->Wyczyść. Ale tylko wtedy, gdy jest mało koloru tła w tym, co ma zostać. Można też usunąć tło przez selekcję np. nożyczkami lub lassem, albo wkleić przy pomocy maski. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 08.05.12, 17:14 Hamak zrobiłam za pomocą funkcji Filtry > Zniekształcenia > Wydruk gazetowy > Diamenty w Filtry > Odwzorowanie obiektu > Płaszczyzna: Ważne są ustawienia, trzeba się trochę nimi pobawić, a potem jeszcze w Odwzorowanie obiektu > Sfera ...wygiąć, potem duplikować, odbicie lustrzane: i jeszcze ramka, z pędzla, Filtry > Dekoracje > Dodaj fazę, a potem jeszcze w Odwzorowanie obiektu > Sfera ...wygiąć, potem duplikować, odbicie lustrzane, obracanie: Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 08.04.10, 22:07 Aha, i jeszcze coś: Przy zapisywaniu animacji nie wystarczy wpisać rozszerzenie .gif Trzeba w drugim okienku do zapisywania kliknąć opcję "Zapisz jako animację", bo jeśli tego nie zrobisz, to program spłaszczy warstwy i nie będzie animacji, tylko jedna warstwa. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~GIMP - pudełko ~~ 13.12.10, 02:48 Z pomocą tego tutoriala www.gimpuj.info/index.php?topic=1798.0 można zrobić pudełko w Filtry -->Odwzorowania -->Odwzorowanie obiektu --> Prostopadłościan. Ważne jest, aby kopiować i wklejać każdy z trzech boków jako warstwę. W tutorialu jest napisane, aby powielić obrazek bazowy. Powieliłam i zamiast kopiować boki jako warstwy, to odwracałam zaznaczenie i czyściłam - a więc warstwy zawierały przezroczyste obszary. Co ja się namęczyłam, żeby ustalić, gdzie popełniłam błąd, że mi w odwzorowaniu wychodzą te puste przestrzenie. Można dodać cień lub odbicie lustrzane. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~GIMP - usuwanie tła ~~ 22.05.11, 18:02 O tutorialu blackmoondev.com/gimp-tutorial-advanced-photo-separation/ przypomniała mi Tytanya. Opiszę, jak mi poszło. Skopiowałam obrazek z tutorialu Duplikowanie warstwy, Kolory -> Destauracja, i Kolory Jasność -> Kontrast, ustawienia na suwakach: 43 oraz 74. Aktywuję dolną warstwę, Warstwy -> Maska ->Dodaj maskę. Aktywuję warstwę czarno - białą, Edycja ->Skopiuj, Aktywuję warstwę z maską, Edycja -> Wklej do. Zakotwiczenie i już jest warstwa czarno - biała w masce, a tę górną, która była skopiowana usuwam do kosza. Kolor -> Inwersja Jest przezroczyste niebo, ale także nie ma twarzy, części białych i sierść miejscami przezroczysta. Dlatego kopiuję jeszcze raz oryginał obrazka, na warstwę górną. Teraz wymazywanie gumką jest łatwiejsze, ale i tak trzeba uważać przy twarzy i aby nie mazać po grzbuecie konia, a we włosach ogona i tak trzeba żmudnie wymazywać pozostałości niebieskiej barwy, a dodatkowo wypada w miejscu niebieskich kresek pociągnąć cienkim czarno - szarym pędzlem. Wymazałam trawę, już bez bawienia się z maską. Sklonowałam z innego obrazka kopyta i zrobiłam cień: - zaznaczyłam narzędziem Magic Wand obszar przezroczysty, Zaznaczenie ->Odwróć. Nowa warstwa i wypełniłam na niej zaznaczenie kubełkiem na czarno. Narzędziem Perspektywa zmniejszyłam wysokość do podłużnego cienia pod koniem. Suwak Krycie w lewo, aby cień był przezroczysto - szary, a nie czarny. Dwa przykłady: Odpowiedz Link
an.ta Re: ~~GIMP - usuwanie tła ~~ 22.05.11, 19:53 Zgrabnie to rozpracowałaś bogatko. Ja nie znając angielskiego próbowałam w photoshopie i o co mi wyszło..... Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~GIMP - usuwanie tła ~~ 22.05.11, 20:16 Konik jak rzeźbiony, tło może być, z resztą trzeba coś zrobić. Spróbuj Aniu jeszcze raz, ciekawa jestem następnych wyników. Mam jeszcze na takim tle: Odpowiedz Link
sauber1 Re: ~~GIMP - usuwanie tła ~~ 23.05.11, 02:12 Czasem to aż zazdroszczę Wam, że potraficie tyle wyciągnąć z obrazu ... Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~GIMP - problemy i możliwości~~ 23.05.11, 13:51 Sauber, miło Ciebie widzieć. Kilka miesięcy zabawy z grafiką i potrafisz tak samo albo jeszcze lepiej. Dzisiaj przyjrzałam sie lepiej obrazkowi Ani i wymyśliłam, że aby pozbyć się tych resztek niebieskiego koloru z ogona, to nie potrzeba żmudnie wymazywać gumką. Wystarczy zaznaczyć część z ogonem i Kolor ->Desaturacja, co automatycznie zamieni niebieskie w szare. Jeśli jest otoczka bielsza, to ją zaznaczam Zaznaczenie -> Według koloru, Edycja -> Wyczyść. Tak zrobiłam w drugim ogonie. Drugi i trzeci ogon to możliwości do wyboru. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~ skrapkowanie ~~ 11.05.13, 02:04 el Kastagnette temp7 tło Apophysis by Elżbieta zdjęcie wnusi Hanusi. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~~ skrapkowanie ~~ 27.07.17, 14:47 Trzeba w sierpniu poświęcić trochę czasu na uzupełnienie obrazków, które były linkowane w Photobucket. Odpowiedz Link