07.01.11, 19:09
Jak już pisałam, od jakiegoś czasu sama piekę chleb i bułki.
O ile chlebek jest smaczny, nawet kombinowany o tyle z bułkami mam problem. Piekę w kek-sówkach. Chleb jest fajny i zwarty i fajnie się kroi, a bułki się wykruszają. Piekę z mąką graham i z otrębami i bez, ale każda ma wykruszający się miąższ. Jak myślicie, co dodawać do bułki aby przy krojeniu miąższ sie nie wykruszał- jajko? czy jajko trzyma wypiek w kupie?
Obserwuj wątek
    • momas Re: Biłka. 07.01.11, 19:14
      mozna dac odrobine oleju/oliwy/masla
      • tamaryszek44 Re: Biłka. 07.01.11, 21:10
        Zawsze dodaje oleju, ale czy olej nie skrusza ciasta? Przecież francuskie ciasto jest bardzo kruche i tłuste właśnie.
        • bene_gesserit Re: Biłka. 08.01.11, 02:35
          Teoretycznie skrusza, ale w duzej ilosci. Mozliew, ze twoje kruszenie prawdopodobnie wynika z suchości miąższu. Obfitsza ilosc pynnego tluszczu w ciescie (olej, topione itp maslo) powinna zalatwic sprawę.
          Moze zrob w piekarniku troche pary?
          • krysia2000 Re: Biłka. 08.01.11, 15:27
            > Obfitsza ilosc pynnego tluszczu w ciescie (ole
            > j, topione itp maslo) powinna zalatwic sprawę.

No nie bardzo. Tłuszcz nie wchodzi w reakcję z mąką, więc jej nie nawilży, ponieważ zawiera 0,00% wody i jako taki stanowi w świecie organizmów żywych naturalną barierę wodoszczelną. No nie lubi się z wodą i już. Dlatego musimy używać mydła, żeby się dobrze umyć.
            • bene_gesserit Re: Biłka. 10.01.11, 04:17
              Calkiem mozliwe, ze bulki w piecu po prostu czerstwieją. Dodatek plynnego tluszczu temu zapobiega.
    • czarna9610 Re: Bułki 07.01.11, 22:28
      Tamaryszku czasem jak robię pizze zostaje mi ciasto i piekę z niego bułki To ciasto się sprawdza
      • tamaryszek44 Re: Bułki 08.01.11, 12:16
        Piekę z mąki " Babuni" z Biedronki, typ 650. Ta mąka niby ma być dobra do wypieków, ale może powinnam z tortowej? Sama już nie wiem. Piekłam już z rzadszego ciasta i wstawiałam do piekarnika pojemnik z wodą dla pary i zawsze jest to samo. Na drugi dzień bułka się kruszy.
        Przecież te ze sklepu, nawet jak są suche to dają pokroić się w kromki, a moja się wysypuje dosłownie.
        • bene_gesserit Re: Bułki 08.01.11, 13:39
          A moze chodzi po prostu o zbyt suche ciasto? Sprobuj dodac wiecej wody nastepnym razem - nie tyle, ile zawsze, tylko np kieliszek wiecej. Jesli sie kruszy, to albo szybko wysycha (wtedy pomoze wiecej plynnego tluszczu, ktory chroni wypiek przed szybka utrata wilgoci) albo na starcie bylo zbyt malo plynu, wiec nastepnego dnia, kiedy lekko czerstwieje, zaczyna sie kruszyc.
          • daxter Re: Bułki 08.01.11, 15:03
            Zamiast mleka czy wody daj- serwatkę i 1 łyżkę mleka w proszku (opcjonalnie) .
        • zwiatrem Re: Bułki 09.01.11, 18:20
          Tamaryszku, polecam maki z LIdla do pieczenia chleba/ bulek i nie tortowe na pewno.
          Nie ma porownania z Biedronkowa (w brazowej torebce). Wydaje mi sie, ze to wlasnie ona moze byc powodem tego miazszu.
          Jak bedziesz miec czas i mozliwosc, to popatrz w Auchan. Jest regal mak bulkowo/chlebowych. Od orkiszu, poprzez grube pszenne, do cienkich zytnich i kukurydzianych.

Bulki piecz osobno, ulozone na blasze z odstepem midzey nimi. Nawilzenie piekarnika tez wazne.

Bulki z czyms (ziola, cebulka itp) maluje odrobina zoltka zmieszanego z woda, co konieczne nie jest ale stwarza "glazure" i bulka nie twardnieje na skorce.
    • krysia2000 Bułki 08.01.11, 15:13
      W porównaniu z chlebem, ze względu na wielkość i pożądane walory bułki powinny być:

- wykonywane na bazie miękciejszych mąk. Typ 550, czysta to punkt wyjścia. Potem można się bawić w farfocle, ale nie za dużo, bo bułeczka tym ma się od chlebcia różnić, że jest delikatniejsza;
      - o wyższej nieco hydratacji. Zamiast 66% celuj w 70%;
      - krócej pieczone.

Do ciast chlebowych/bułkowych wzbogacaczy w postaci jaj nie trzeba. Gluten, gluten, gluten. Mąka + woda.

I nie w keksówkach, bo taka mała bułka za szybko się sparzy o blachę. Pieczenie to metoda konwekcyjna transferu ciepła, nie kondukcyjna. Bez formy.
      • tamaryszek44 Re: Bułki 08.01.11, 19:59
        • krysia2000 W piekarniku 08.01.11, 21:35
          Na blaszce, choć lepszy byłby kamień. Utaczasz bułki na stolnicy, przykrywasz i dajesz urosnąć, potem przenosisz na blaszkę i pieczesz.
    • sylwia1607 Re: Biłka. 09.01.11, 16:32
      Tamaryszku, jajek nie trzeba dawac, to bulki, nie ciastosmile Z tego przepisu wychodza bardzo miekkie i niekruszace sie buleczki, mozesz zamiast cebuli dodac ulubione ziola, albo wogole pominac i zrobic bez niczego.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,93228159,93228159.html
      Tu sa owsiane bagietki, oczywiscie mozna uformowac buleczki:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,92016033,92016033,0,2.html?v=2
      Tu sa zytnie:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,91082115,91082115.html
      Tu oliwkowe, pszenne:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,90902995,90902995.html
      • tamaryszek44 Re: Biłka. 09.01.11, 22:53
        Dzięki.
        Jutro jadę do młyna po mąki i kupię pszenną typ 500 na bułki. Napiszę jak sie spisała w bułkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka