Dodaj do ulubionych

KUCHNIA REGIONALNA - ŁEMKOWSZCZYZNA

09.06.11, 08:28
Zachwyciłam sie niektórymi tamtejszymi tj łemkowskimi potrawami i zakładam, ze w długie jesienne wieczory będę je sobie odtwarzac, nie tylko na fotkach wink

Kartacze z mięsem i Hałuszkihttps://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/ed/xg/o7d1/jV3Tl4fG1gl7baLMaB.jpg

Knedle ze śliwką i Zlepieńce z suszoną sliwką
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/ed/xg/o7d1/Az2pWPAZKfyuw1wJOB.jpg

Zlepieńce z grzybem i kapustą i Zlepieńce z bryndzą
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/ed/xg/o7d1/SVP8kbKS5K0W2FbKNB.jpg

Zlepieńce z kaszanką i prawdziwkami i Zlepieńce z kaszą gryczaną i boczkiem
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/ed/xg/o7d1/8cWnNRt49SWN5K1UBB.jpg
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/ed/xg/o7d1/C6NUMkOPu8pawbL1YB.jpg

Kiszeniaki, czyli gołabki z kiszonej kapusty - gdzieś posiały swoje fotki wink
Obserwuj wątek
    • lubie_miauczec Re: KUCHNIA REGIONALNA - ŁEMKOWSZCZYZNA 09.06.11, 08:44
      Zlepieńce to to samo co pierogi?
    • czarna9610 Re: KUCHNIA REGIONALNA - ŁEMKOWSZCZYZNA 09.06.11, 08:46
      Zlepieńce trafiony - zatopiony . Zachwyciło mnie to słowo , pasuje do pierogów . Więcej na razie nie napisze, bo zrobiłam się głodna na zlepieńce z suszoną śliwką. Niestety na razie musi mi wystarczyć kanapka z pomidorem smile
    • czekolada72 Re: KUCHNIA REGIONALNA - ŁEMKOWSZCZYZNA 09.06.11, 08:51
      czekolada72 napisała:

> Kiszeniaki, czyli gołabki z kiszonej kapusty - gdzieś posiały swoje fotki wink
      Znalazły się:
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/ed/xg/o7d1/JTBATS8ygHYDKGBINB.jpg
      • nchyb gołąbki z kiszonej kapusty - zamojszczyzna 14.08.11, 10:22
        Takie gołąbki, robione z liści kapusty kiszonej w całych główkach robiło się jako danie wigilijne w rodzinnych stronach mojej mamy na zamojszczyźnie.
        Nadzienie było najczęściej z kaszy i grzybów. Dla mnie jedno z najpyszniejszych dań...
    • bene_gesserit Re: KUCHNIA REGIONALNA - ŁEMKOWSZCZYZNA 09.06.11, 12:18
      Świetny pomysl, uwielbiam regionalne potrawy z Polski. Ale co po cudnych zdjeciach, jesli nie towarzyszy im przepis? sad
      • czekolada72 Re: KUCHNIA REGIONALNA - ŁEMKOWSZCZYZNA 09.06.11, 13:15
        Kochan (kochany?)!
        Ja to jadlam!
        A zanim zjadlam - uwieczniłam smile
        A jak nadejda dlugie zimowe wieczory bede sobie wyszukiwac przepisow i kombinowac czy uda sie wyprodukowac podobne...

A zlepience tak to pierogi, i to z grubego ciasta, porzadnie oblepiajace farsz (bez powietrza w srodku)
        • arim28 Re: KUCHNIA REGIONALNA - ŁEMKOWSZCZYZNA 12.06.11, 20:46
          Ja to z dziecinstwa na Mazurach pamietam i czasami w kuchni popelniam .

Kartacze jak i pierogi z miesem lub kapusta i grzybami koniecznie podawac polane (okraszone smile) uduszona na patelni cebulka z boczkiem! Pycha.
          • kanuk Re: KUCHNIA REGIONALNA - ŁEMKOWSZCZYZNA 12.06.11, 20:53
            nu ,ale te zlepience jak nuszki niemowlakow wyglomdajo ;-(
            • shachar Re: KUCHNIA REGIONALNA - ŁEMKOWSZCZYZNA 12.06.11, 21:00
              sam wyglądasz jak nuszka niemowlaka, gdzie one wyglądają jak nuszki??
              ale fakt te gołąbki z kwasz kapusty takie czarne...az strach, pewnie dla murzinów
              u mnie było bez sosu zadnego czarnego, tylko takie z gara gołąbki na łyso.
              • kanuk Re: KUCHNIA REGIONALNA - ŁEMKOWSZCZYZNA 12.06.11, 21:06
                nosz podbipieutki niemowlacze,raczej niz nuszki.
                aj stend korrekted wink
              • czekolada72 Re: KUCHNIA REGIONALNA - ŁEMKOWSZCZYZNA 12.06.11, 21:14
                Sos byl grzybowy, raczej brazowy niz czarny smile
    • czekolada72 Re: KUCHNIA REGIONALNA 12.08.11, 16:19
      forum.gazeta.pl/forum/w,48129,76315084,76315084,Potrawy_regionalne_z_Waszych_okolic_.html
      • czekolada72 Re: KUCHNIA REGIONALNA 31.07.12, 16:46
        www.potrawyregionalne.pl/164,Specjaly.htm
        • czekolada72 Re: KUCHNIA REGIONALNA 13.03.13, 16:38
          www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-malopolskie/(pid)/334
    • czekolada72 Re: KUCHNIA REGIONALNA - KUJAWSKO-POMORSKIE Ciecho 08.08.15, 15:39
      Ciechocinek
      spizarniakujawskopomorska.pl/przepisy/
    • czekolada72 Re: KUCHNIA REGIONALNA - SANDOMIERZ 05.11.15, 12:24
      www.sandomierz.pl/o-sandomierzu/kultura/przepisy-kuchni-regionalnej/
      • kanuk Re: KUCHNIA REGIONALNA - SANDOMIERZ 08.11.15, 07:28
        Fajne przepisy. Zafascynowal mnie ten na zupe grzybowa. Bo akurat mam wode i swieze grzyby nie-pieczarki oraz kasze. Cytuje :
        Zupa grzybowa z kaszą
        1/2 kg świeżych grzybów, 2 litry wody, 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej.

1/2 kg świeżych grzybów wypłukać, obrać i pokroić. Zagotować ok. 2 litry wody, wrzucić przygotowane grzyby, dodać całą cebulę. Pogotować kilka minut, wsypać 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej. Dogotować zupę do miękkości kaszy. Podprawić gęstą śmietaną, posypać posiekaną zieloną pietruszką.
        Pytania: Czy cebula ma byc obrana ? czy zostaje w zupie ,czy nalezy ja wyjac po tym pogotowaniu kilkuminutowym? Czy tez moze jest juz za pozno na dekonspiracje przepisowa? Zauwazam,ze cebuli nie ma na liscie skladnikow, a trudno chyba sie domyslac i traktowac jak pieprzosol? Dziekuje i pozdrawiam wszystkich A ,i czy pietruszka koniecznie musi byc zielona ?
        • czekolada72 Re: KUCHNIA REGIONALNA - SANDOMIERZ 08.11.15, 16:50
          No ja sobie nie wyobrazam gotowania w zupie nieobranej cebuli, ale moze to jakis nowy trend?
          A pietruszka tak, moze byc nie-zielona - korzen np jest biały.
          • roseanne Re: KUCHNIA REGIONALNA - SANDOMIERZ 08.11.15, 16:57
            do rosolu dodaje nieobrana smile, dla koloru i aromatu - umyta, oczyszczona z korzonkow
    • czekolada72 Re: KUCHNIA REGIONALNA - NIEMCY 23.12.16, 10:19
      bardzo fajny blog:
      polschland.blogspot.com/2013/10/uber-den-blog-o-blogu.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka