Dodaj do ulubionych

reanimacja nalewki - ratunku ! pytanie

19.08.11, 22:27
kupilam maliny, bb slodkie i zasypałam je cukrem ( tak jak robilma przy wiśniach) a dopiero potem wygooglowalam ze maliny sie zalewa % i po 24 godz przecedza

no i teraz co zrobic?

zostawic na kilka dni te maliny z cukrem by dobrze sok puścily przecedzic przez gaze i dorzucic ten sok do "lurowatej" nalewki wisniowej ( ktora wypił nocny potwór i dolał % by uzupelnić poziom płynu w słoju)

czy calośc do tego słoja z wiśniami te maliny z cukrem wlać ?

tylko czy potem jak dodam z owocami nie bedzie mi ciezko tego przefiltrować ?
Obserwuj wątek
    • jacek1f masz dodac smaku, tak? to wlasnie 19.08.11, 22:59
      tak zrob - jak bedzie duzo soku, to dodaj, zamknij, wymieszaj i zapomnij. Bo rozumiem, ze % juz duzo tam jest.
      • nimeska Re: masz dodac smaku, tak? to wlasnie 20.08.11, 08:04
        oj duuzo % duzo, dla mnie za duzo, bede pewnie jeszcze rozcieńczać

ale dodac calosc tak ? nie sam sok ?
        • jacek1f nie, sam sok, zebys nie miala klopotu 20.08.11, 10:16
          z cedzeniem potem.
          A jak chcesz, to osobno mozesz nalac pozostale malinysmile wodka, albo tymi nadwyzkowymi % z nibywisniowki.

• czarna9610 Re: nie, sam sok, zebys nie miala klopotu 20.08.11, 10:27
            Nalewka to nie antybiotyk i możesz poimprowizować. Chyba nic się nie stanie jak najpierw zasypiesz maliny cukrem a potem wymieszasz z C2H5)OH wink . W zeszłym roku nalewkę robiłam w ten sposób, że najpierw na maliny działałam spirytusem, po dwóch tygodniach to zlałam i zadziałałam wodą z cukrem i te potem zlałam wodę z cukrem po 3 tygodniach i dodałam do tego spirytusu. Najlepsze to były potem te maliny smile
            • qubraq Re: nie, sam sok, zebys nie miala klopotu 20.08.11, 15:11
              Tu na naszym forum lub na FK któras dziewczyna namówiła mnie do zmiany kolejności: najpierwe cukier na owoce, niech postoją troche - zlać syrop o dopiero teraz nalać okowitą ale raczej czyms mocnym a nie wódką bo wodka jest slaba a tu potrzeba oloło 70 % czyli poł litra spirtu plus pół litra żyta... albo okowite puszczańską dwu/trzykrotnie destylowaną; zbliża sie pora zbioru czeremchy i derenia wiec warto spróbować... ale fakt: najlepszy dereń na nalewki jest ten co spadnie na ziemie! smile
              • daxter Re: nie, sam sok, zebys nie miala klopotu 21.08.11, 18:03
                Ja zawsze robie w ten sposób ,najpiewr cukier a jak całkowicie sie rozpusci na ciepłym oknie w słoncu to potem dodaje spirytus i wódkę wychodzi wspaniała malinówka najlepsza na lutowe zimiowe wieczory smile
                • qubraq Daxter... 22.08.11, 10:12
                  To moze od Ciebie sie nauczyłem nastawiac pigwe: najpierw ja pokroic potem zamrozic na kilka dni potem nasypac cukrem po kilkau dniach zlac syrop i dopiero wtedy nalać owoc pigwy okowitą... tak? Chodzi o prawdziwą pigwę , nie o pigwowca... Pigwy sa w tym roku wyjatkowo okazale smile
                  • daxter Re: Daxter... 23.08.11, 16:33
                    No ja robie w ten sposób wszystkie nalewki smile
                    • qubraq Re: Daxter... 24.08.11, 10:46
                      W takim razie - wielkie dzieki za podpowiedź smile
                      • daxter Re: Daxter... 24.08.11, 12:42
                        smile
          • nimeska Re: nie, sam sok, zebys nie miala klopotu 31.08.11, 20:03
            > A jak chcesz, to osobno mozesz nalac pozostale malinysmile wodka, albo tymi nadwy
            > zkowymi % z nibywisniowki.

maliny zalałam wódką
            ile min powinny byc razem zanim przecedze?
            • jacek1f ile wytrzymasz:-) im dluzej tym.. n/t 31.08.11, 22:06

i tyle.
              • nimeska a to zleje razem z fusami ;) do butelek i zapomne 01.09.11, 19:27
                na dłuugo
                bo dostalam wiadro śliwek i słój mi potrzebny by je zalkoholizowac big_grin

dziekuje smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka