buka007 19.06.12, 11:17 i z ogórkiem małosolnym lubie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: chleb z masłem 19.06.12, 19:23 To ja ze smalcem (skwarzastym) i z kawiorem. Czerwonym. Odpowiedz Link
smutas13 Re: chleb z masłem 20.06.12, 08:21 ...z małosolnym też oprócz tego uwielbiam z zielonym ogórkiem + cebulka lub szczypiorek, z pachnącym pomidorem, rozciapkanymi truskawkami lub malinami z cukrem... Kanapki są pyszne Odpowiedz Link
czekolada72 Re: chleb z masłem 20.06.12, 08:27 swiezutki, goracy z chrupiaca skorka - z posiekana pietruszka, z samym maslem, ze swiezym ogorkiem prosto z krzaka, z dzemkiem/miodem, z zoltym serem (i salata), z rzodkiewkami, ze smalcem z cebulka, skwarkami i innymi smalcowymi dodatkami, z pasztetem i majonexzem takoz swiezutka buleczka Odpowiedz Link
bodzia50 Re: chleb z masłem 22.06.12, 14:59 Ludziska na świecie nie wiedzą jakie to może być pyszne... - chleb żytni posmarowany miodem i na wierzch plaster dobrego wilgotnego sera białego takiego od " baby" -u mnie tak się mówi na twaróg- -chleb mieszany z takim własnie serem i na wierzch gruby plaster malinówki ja mogę przez całe lato albo chleb pszenny z masłem i własnym dżemem morelowym- zimą to jakby słońce zaswieciło - a dziś miałam kromę lekko posmarowaną własnym majonezem z jajkiem na pół twardo i wielkim liściem kruchej sałaty, nie wiem jak można nie jeść chleba ,mówię o dobrym chlebie ,bo taki "ze sklepu" to ja również nie jadam Odpowiedz Link
qubraq Re: chleb z masłem 22.06.12, 16:12 bodzia50 napisała: > Ludziska na świecie nie wiedzą jakie to może być pyszne....... > nie wiem jak można nie jeść chleba ,mówię o dobrym chlebie ,bo taki "ze sklepu" > to ja również nie jadam dobrze Ci mowic bo sama pieczesz chleb a co maja mowic ci co są skazani na sklepowy chleb? Bardzo lubię chleb ze smalcem ze skwarkami z podgardla wędzonego albo wędzonego boczku, posypany kminkiem tartym albo rozmarynem lub tymiankiem czy też Zatharem ... Odpowiedz Link
daxter Kubraczku:) 22.06.12, 16:23 nikt nie jest skazany na kupne pieczywo .Jezeli tylko ma sie piekarnik to wbrew pozorom to nic strasznego .Tylko potrzeba troszke odwagi i dobry przepis . Chlebuś z zołtym serkiem i pomidorkiem i zielonya cebulką mniam Bułeczka z twarogiem Bodzi i miodem lub swojska fruzelina truskawkową tak nazywam dzemik własnej produkcji do szybkiego uzycia z sezonowych owoców. No i sznitka z tustym i ogórkiem małosolnym pysznosci. Im prosciej tym lepiej byle swojskie. Wczoraj przerobiłam zwykła chuda maslanke i pół kubka joguru na pyszny biały serek był o niebo lepszy od firmowych smietankowych no i mniej kaloryczny . Odpowiedz Link
karolgaw Re: Kubraczku:) 22.06.12, 17:09 Bardzo grzecznie pytam: jak zrobić taki dżemik? Szybki. Truskawkowy właśnie. I ten twarożek z maślanki... Odpowiedz Link
daxter karolgaw :) 25.06.12, 10:39 Witaj nie było mnie na kompie wiec odp z opóznieniem Serek z maslanki bardzo prosto zrobic 1 litr maslanki 1.5 % 1 kubek jogurtu naturalnego greckiego wlac do garnka i na małym ogniu ogrzewac nie dopuszcajac do wrzenia pilnowac aby sie nie zagotowało jak tylko zaszumi to wlac na sitko wyłozone płótnem lub gazą zawiazac i dac temu odkapać kilka godzin nastepnie zajadac Dzemik tez prosty ok 500gr truskawek pokroic zasypac cukrem odstawic ok 1/4 szklanki wody zagotowac z 2łyzkami cukru i 1 łyzka cukru żelujacego wsypac truskawki tylko zagotować i już . Ja daje jescze 1 łyzeczke mąki ziemniaczanej zmiesznej z 2 łyzkami wody na sam koniec jak sie zagotowuje lubie taki posmak fruzeliny do słoika gorące zakrecic przechowywac do tygodnia w lodówce. Cukier żelujący mozna pominąć zwiekszając normalny do 4 łyżek i trochę pogotowac na syropik ,potem wrzucic truskawki i make z woda zagotowac i już, ja robie przewaznie bez cukru żelującego. zapraszam na sniadanie Odpowiedz Link
qubraq Re: Kubraczku:) 23.06.12, 10:53 daxter napisała: > nikt nie jest skazany na kupne pieczywo .Jezeli tylko ma sie piekarnik to wbre > w pozorom to nic strasznego .Tylko potrzeba troszke odwagi i dobry przepis .... tak tak! Dobrze powiedziane... miałem nadzieję, że może Bodzia mnie nauczy ale Ona jest baaardzo zajęta szczególnie teraz kiedy w ogrodzie wszystko rośnie jak na drożdżach... Odpowiedz Link
daxter Re: Kubraczku:) 25.06.12, 10:23 Tu masz rózne przepisy sprawdzone fotoforum.gazeta.pl/a/50417.html polecam proporcje podane przez krysię2000 forum.gazeta.pl/forum/w,48129,118639618,119149850,tamaryszku_.html i pieczenie metodą w garnku . No i moje proste bułki to upieczesz napewno. fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,103026982,103026982.html daj im z 10 min porosnac na blasze i beda super no i możesz robic rózne wariacje z dynia słonecznikiem siemieniem, życze udanych wypieków. Odpowiedz Link
qubraq Re: Kubraczku:) 25.06.12, 10:29 Och, tak bym chcial cos upiec ... a potem to juz jakos pojdzie... Odpowiedz Link
daxter Re: Kubraczku:) 25.06.12, 18:51 Zawsze jest ten pierwszy raz a jaka frajda z wlasnych wypiekow no i ten zapach w calym mieszkaniu niepowtarzalne przezycie ,odwaz sie bo naprawde warto i zdrowo. Odpowiedz Link
salsadura Re: chleb z masłem 23.06.12, 22:00 Powtarzajcie to i dręczcie człowieka,który bez węglowodanów ma żyć,buuu . To powiem,co zjadłabym najchętniej na tej kromie pachnącego,chrupiącego chlebka z masłem: 1.Ser biały+pomidor malinowy (zgadzam się z Bodzią,nie do przebicia!) 2.Pasztet+świeży ogórek (pierwsze prawie-dorosłe wakacje i takie było menu na śniadanie,obiad i kolację) 3.Szczypiorek Wszystko z solą i pieprzem,warzywa z ogródka,sprawdzony chleb z piekarni (pieczony"w liściach kapusty"),bo sama się nigdy nie odważę upiec,bo przecież nie jadam węglowodanów,bo ciągle się odchudzam,buuu . Odpowiedz Link
fettinia Re: chleb z masłem 25.06.12, 19:41 mmm czyli watek pod tytulem "czar prostych smakow" niestety ja tez ostatnio nie mam czasu w nos sie podrapac a co dopiero chleb piec trzymajcie za mnie kciuki w czwartek-pierwszy egzamin Odpowiedz Link
smutas13 Re: chleb z masłem 26.06.12, 07:02 fettinia napisała: > trzymajcie za mnie kciuki w czwartek-pierwszy egzamin Trzymam! Odpowiedz Link
qubraq Re: chleb z masłem 26.06.12, 10:10 fettinia napisała: > trzymajcie za mnie kciuki w czwartek-pierwszy egzamin 3-mam Odpowiedz Link
kanuk Kawa z maslem 13.07.14, 13:26 Teraz piszo ,ze to jest zdrowe i odchudzajace. Zamiast mleka i cukru. I mam tez przepis na zielono kawe bez mielenia. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Kawa z maslem 21.07.14, 12:27 a ja jestem przekonana, ze kawa z maslem jest niepijalna. tak jak mleko z maslem, brrrr Odpowiedz Link