mariposa 27.12.12, 19:04 Co mozna przygotowac na wegetarianska impreze? Najlepiej, zeby bylo szybko i latwo, bo nie chcialabym spedzic dwoch dni na krojeniu i siekaniu ;-P Salatki sa postawa, ale co na cieplo? Bede wdzieczna za wszelkie sugestie m. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Impreza wegetarianska 27.12.12, 19:13 mozesz zrobic bigos bezmiesny curry jarzynowe zapiekanki wszelakie fasole w sosie pomidorowym lub zapiekana z cebula i miodem faitas z czarna fasola, papryka , pieczona w plasterkach dynia, cebula jesli nabial dozwolony - nalesniki z nadzieniem np pieczarkowym mase jarzyn mozna posiekac w blenderze, nawet placki ziemniaczane tak przygotowuje ba, zupa krem nawet ok Odpowiedz Link
buka007 Re: Impreza wegetarianska 27.12.12, 19:53 sery, pomidory, antipasti, sprawy grzybowo-pieczarkowe. jaja w majonezie, sosie tatarskim, salatka ziemniaczana, falafel. W GP jest watek wege, moze cos cie natchnie: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,87537712,87537712.html Odpowiedz Link
jan.kran Re: Impreza wegetarianska 28.12.12, 01:13 Na kiedy ta impreza i w jakim kraju mieszkasz ? Mozna zrobic swietne rzeczy z quorn ale nie jest dostepny wPL. Mam tone przepisow np. chili sine carne , jambalaya warzywna, wok z tofu , lasagne wege , pasta , zpiekanki. Chetnei podrzuce); Odpowiedz Link
roseanne Re: Impreza wegetarianska 28.12.12, 02:09 jambalaja by mnie interesowala, o ile nie ma w niej soi Odpowiedz Link
jan.kran Re: Impreza wegetarianska 28.12.12, 11:50 Wrzuce dzis , musze przetlumaczyc z norweskiego Rosie nie mozesz soi , moze zastanow sie nad quorn , w Stanach , wiem od znajomej jest sporo propozycji , wiecej niz w Norwegii www.quorn.us/ranges Odpowiedz Link
jan.kran Jambalaya. 28.12.12, 12:17 75g brazowego ryzu ( Mloda uzyla wild rice po polsku zizania wodna PP ) , dwa zmiazdzone zabki czosnku ,czerwona cebula , baklazan pokrojony w kostke , zielona papryka , 50 g malych kolb kukurydzy z puszki , 50 g zielonego groszku , 100g brokulow , litr wywaru warzywnego , puszka pomidorow , cayenne , sol , pieprz , oregano , tymianek. """ Ugotowac ryz. Na patelni podsmazyc cebule i czosnek. Dodac warzywa. Dusic okolo piec minut. Zalac wywarem warzywnym , dodac pomidory i przyprawy. Gotowac 15 minut. Dodac ryz , wymieszc z warzywami i gotowac pare minut na duzym ogniu mieszajac nieustannie. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Impreza wegetarianska 28.12.12, 12:31 """Witlof:... czyli cykoria. Proste i smaczne Dwie cykorie na osobę.Obciąć zakończenie , przeciąć na pół i wrzucić na patelnię z rozgrzanym maslem , sól , pieprz. Kiedy się zarumienią z obu stron położyć plastry brie tak żeby się lekko roztopiły. Smacznego """ Salatka z kuskus. *** Grillowane pomidorki z oregano: (10 pomidorków koktajlowych, sól i pieprz, 1 łyżeczka brązowego cukru, 2 łyżki listków świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego,1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin). Pomidorki przekroić na połówki, włożyć do miseczki, oprószyć solą oraz pieprzem, wymieszać z cukrem, oregano i oliwą z oliwek. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić pod rozgrzany grill w piekarniku na około 7 - 10 minut. *** Na suchą patelnie wrzucić dwie szklanki kuskus , mieszając poczekać aż lekko zbrązowieje i zalać mieszanką jeden do jeden wody i bulionu. Może być wegeta , ja używam gotowy fond ze słoika. Kuskus powinno wchłonąć płyn , odstawić na bok do wystudzenia. ***Pokroić dwa , trzy dojrzałe awokado w kostkę. *** Na suchej patelni przyrumienić sporą garśc orzeszkow pinii. *** Kawałek sera feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać , sól , pieprz , oliwa z oliwek. Dodać drobno pokrojoną nać pietruszki i szczypiorek oraz czarne oliwki. Posypać na wierzchu orzeszkami pinii. """ zapiekanke z ravioli wg przepisu Mlodej. Mozna uzyc gotowe ravioli lub tortelini, te ostatnie odpadly bo byly z kurczakiem lub szynka. Kupilam wiec ravioli z serem , dwa opakowania. Nalezy je ugotowac wg przepisu na opakowaniu . Nastepnie pokroic drobno cebule, najlepiej biala lub czerwona i czosnek. Podsmazyc. Dodac dwie puszki pomidorow, pelati , sol , pieprz cukier , czarne oliwki , oregano , bazylie , do smaku. W forme do zapiekania wlac na dno pomidory , warstwe ravioli \ tortelini , ser zolty utarty , tortelini \ ravioli , pomidory , ser. Zapiec w piekarniku , 200 stopni , 20 minut. Smacznego !!! """ Odpowiedz Link
jan.kran Re: Impreza wegetarianska 28.12.12, 12:41 """ Pasta z brokulami. Pyszne , polecam!!!! Ugotowac brokuly , najlepiej mrozone , maja byc miekkie ale sie nie moga rozpadac. Ugotowac makaron tagliatelle . Na suchej patelni podsmazyc orzeszki pinii. Makaron ostroznie wymieszac z brokulami , dodac pesto oraz podgrzana fasolke z puszki. My za kazdnm razem robimy eksperymenty fasolowe , kupujemy rozne fasole , male , duze czerwone , czarne , biale. Wazne zeby fasolki byly tylko w wodzie , nie przyprawiane. Mozna makaron , pesto , pinie i fasolki wymieszac w garnku. Mozna tez kazdy skladnik podac osobno na stol a kazdy sobie miesza jak mu pasuje. Posypac swiezo utartym parmezanem. """800 g brokulow mrozonych (rozmrozic, podgotowac 10 minut i dobrze odcedzic) 30 g stopionego masla 250 g serka cottage 100 g zoltego, startego sera 170 ml smietany kwasnej 4 jajka 3 lyzki maki proszek do pieczenia 1/4 lyzeczki galki muszkatolowej (ja nie lubie, wiec nie uzywam) pieprz, sol tluszcz i troche kaszki manny do wysmarowania i wysypania formy do pieczenia sos: 25 g stopionego masla 1 lyzka maki 180 ml slodkiej smietanki pieprz, vegeta jajka ubic w duzej misce, dodac make, sol, pieprz, dobrze wymieszac, zeby nie bylo grudek. dodac pozostale skladniki, dobrze wymieszac i na koncu dodac brokuly i wymieszac z reszta zawartosci miski. natluscic forme do pieczenia, wysypac kaszka manna i przelozyc do niej zawartosc miski. wyrownac powierzchnie i wstawic do pieca na 200 stopni temperatury. piec okolo godziny, az bedzie zloto-brazowa. w miedzyczasie zrobic zasmazke z masla i maki, rozprowadzic slodka smietanka, popieprzyc i "powegetowac" do smaku. jesli za gesta, dodac ciut mleka lub smietanki. jak zapiekanka gotowa, wyjac z pieca, wylac na wierzch, i jeszcze popiec 10-15 minut, az wierzch zacznie brazowiec. mozna na goraco i mozna na chlodno. pycha absolutna... ))) """Makaron z porami i ricotta. ***Pappardelle pół opakowania (grube wstążki) 2-3 pory ricotta 1 opakowanie garść startego parmezanu ząbek czosnku olowa z oliwek sól, pieprz Pory pokroić w ukośne cienkie plasterki, czosnek drobno posiekać. W rondlu (lub na głebokiej patelni) dodac oliwe wrzucić pory z czosnkiem, lekko osolić i dusić pod przykryciem na malutkim ogniu do miękkości ok. 5 - 10 minut (uwaga - nie rumienić). Następnie dodać ricottę i doprawić solą i pieprzem. Jak masa jest za gęsta dodać trochę wody z gotującego się makaronu. Połączyć masę z ugotowanym makaronem i posypać obficie parmezanem. ""Bakalazan) Dwa bakłażany przekroić wzdłuż , naciąć , posolić , podlać oliwą z oliwy i wlożyć na pół godziny do piekarnika nacięciam do góry. W garnku z grubym dnem rozgrzać ghi , może być ewentualnie masło. Wrzucić garść drobno pokrojonego świeżego imbiru , curry , kolendrę i garam massala. Dodać bakłażany pokrojone w grubą kostkę, szpinak < ja dodaję mrożony , około osiemset gram > i puszkę pelati oraz łyżeczkę cukru. Dodaję dwie puszki ciecierzycy , trochę śmietany , sól , pieprz i gotuję kilkanaście minut. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Impreza wegetarianska 28.12.12, 12:53 Wszystkie przepisy wyprobowane i zbierane od lat Jestem wegetarianka od niedawna ale od wielu lat zblizalam sie do tej opcji jedzac coraz mniej i mniej miesa. Denerwuje mnie podejscie do kuchni wegetarianskiej wielu osob i niewiedza na ten temat. Wegetarianin nie jest krolikiem jedzacym wiecej warzyw. Musi jesc produkty sojowe , najprostszy przyklad tofu ale tez jest cala gama innych. Jedynie produkty sojowe zawieraja aminokwasy rownoznaczne z aminokwasami zawarytmi wproduktach zwierzecych a te potrzebuje czlowiek zeby miec rownowage w odzywianiu. Kuchnia wegetarianska jest smaczna i roznorodna . Ja jestem wegetarianka bo nie smakuje mi mieso oraz z powodow etycznych i ekologicznycn. Kompletne mi nie wadzi ze ludzkosc obok mnie je mieso i nikogo nie nawracam. Nie pytam tez nikogo dlaczego je miesoPP Ja natomiast jestem pytana ciagle czemu jestem wegetarinka , jakie mam powody ( czesto pada pytanie o religie PP ) I wszyscy sie martwia ze bede miala anemie lub mi jakiejs witaminy zabrakniePP Wyniki krwi w wieku 52 lat mam super , syn 23 uprawiajacy intensywnie sport , rowniez wege ma wszystkie witaminy w porzadku Kran Odpowiedz Link
roseanne Re: Impreza wegetarianska 28.12.12, 13:59 quorn odpada, bo zabardzo grzybowy i straszy nowym atakiem podagry, rozpuste wigilijna w postaci kilku lyzek kapusty z grzybami i pasztecikow musialam szybko leczyc podwojna porcja lekow, w zasadzie tylko kurki i niewielkie ilosci pieczarek moge bardzo podobnie- bez fasoli i kukurydzy, robie forme zapiekanki z ryzem jasminowym brokula lacze z makaronem ryzowym- kolankami, jakos mi bardziej pasuje Odpowiedz Link
mariposa Re: Impreza wegetarianska 28.12.12, 14:32 bardzo dziekuje za wszystkie przepisy. zwlaszcza, ze zadalyscie sobie trud, zeby szczegolowo opisac JAK te smakolyki przygotowac. jestem na etapie, ze rady typu "zrob kotlet z fasoli" lub "pasztet z tofu" sa niezbyt przydatne chetnie bym zjadla WSZYSTKO nie jestem wegetarianka, ale nie lubie miesa za bardzo (a zwlaszcza dotykac miesa ), wedlin nie jem i jakby ktos te pysznosci dla mnie gotowal to bym byla wege od zaraz m. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Impreza wegetarianska 28.12.12, 15:26 Mariposa moje przepisy nie wymagaja zachodu a jak nabedziesz wprawy to pojdzie jak zplatka Odpowiedz Link
fettinia Re: Impreza wegetarianska 31.12.12, 08:37 dorzucam jeszcze watek z GP fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,87537712,87537712.html wiesz-gotowanie wege jest o wiele latwiejsze niez z miesem-zawsze cos sie w lodowce znajdzie a takie rzeczy jak makarony,kuskusy czy fasolki zawsze stoja u nas na polce Odpowiedz Link