Dodaj do ulubionych

chleb tostowy, przepis potrzebny

06.02.13, 15:54
Jak w tytule. Masz kto moze sprawdzony? Szukam i szukam, pieke i pieke i ciagle to nie jest. Bulki tarte z tych chlebow chyba przez rok nie wykorzystam.

W czym jest problem? Pieke w maszynie, przepis z kasizeczki to porazka, pomimo najnizszego pozioimu wypieki skorki wychodzi skorupka a grzanki mozna uzywac do wbijania gwozdzi smile Maszyna nie ma opcji wylacznia wypiekania skorki.

Probowalam m.in :

zpierwszegotloczenia.pl/przepis/idealny-chleb-tostowy
www.przepisy.net/chleb-tostowy-1/
www.mniammniam.com/Chleb_tostowy-7644p.html
i ciagle jest ten sam problem, jako bialy chleb jako tako (rzadko jemy w takiej formie biale pieczywo) ale przy tostowaniu robi sie twardy, nie kruchy, nie chrupki a wlasnie twardy. Szczegolnie gdy tostuje sie zamrozone kromki. Nie jemy duzo wiec nadmiar zawsze mroze, tego kupnego tez.

Nie szukalabym idealnego przepisu na wyrob domowy, ale w ostatnio kupne pieczywo tostowe bije rekordy w slodkosci, tak jaby zamiast soli (kampania niskosolna jest) dokladali cukru i jest niesmaczny. Czasami trafia sie calkiem przywoite "buly' w jednym z marketow ale dalekooooo.

Zrobie jeszcze jedna probe z tym:

www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chleb-tostowy
moze dodatek sody cos tu zmieni?

Aha, przepis nie musi byc na maszyne.
Obserwuj wątek
    • daxter Re: chleb tostowy, przepis potrzebny 06.02.13, 20:17
      Ja pieké według tego przepisu
      Woda-340 ml
      Masło- 2 łyżki stołowe
      2 łyżeczki soli
      Mleko w proszku 2 łyżki stołowe
      Cukier 4 łyzki można dać 2
      Máka pszenna typ 1050 lub pszenna chlebowa lub pszenna zwykła plus 2 łyzki kaszy manny 500g
      Pòł paczki drożdży suchych ja daje cała ( 7 g )
      W mojej maszynie program 9 buttermilch
      Ciasto ok 1000 g
      Z doswiadczenia - wyrabiałam w maszynie piekłam w keksòwce 180 stopni ok 45 min
      Przepis pochodzi z mojej maszynowej ksiazeczki pieklam zawsze z màki poznanskiej plus 2 łyzki kaszy manny.
      Wychodził pyszny chlebuś tostowy dodatek mleka w proszku bardzo wskazany chyba to mleko nadawało ten wspaniały smak rozpływał sie w ustach .pozdro smile
      • mysiulek08 Re: chleb tostowy, przepis potrzebny 12.02.13, 20:36
        sprobujemy, sprobujemy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka