Dodaj do ulubionych

Mięso do słoików

21.07.13, 11:14
Muszę zrobić dwa słoje na wakacje. Robiłam raz w piekarniku i bardzo mi się wysuszyło. Teraz szukam, jak to zrobić w garze, w wodzie i opcji jest za dużo. Do jakiej wysokości zalać? Spotkałam się z tym, że całe. Wyjmować do przestygnięcia i obracać, czy mogą sobie stygnąć w garnku? Czy mogę zawekować mielone mięso? Takie pod makaron? Koleżanka mi odradza, a tam gdzie będę, mogę nie mieć okazji kupić do mielenia, a gotowiec mielone, to sami wiecie. A jak z filetami kurzymi? Takie pokrojone w paseczki? Jeden słoik, to będzie gulasz wieprzowy. Na drugi szukam pomysłu. Karczek i schab ma już koleżanka.
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Mięso do słoików 21.07.13, 16:39
      w czasach ciezkiego kryzysu robilo sie u mnie w domu konserwy z krolikow, boczku, pasztet - w sloikach
      zagotowywane 3 razy, studzone w garnku do temp umozliwiajacej zlapanie sloika lapa nieodziana
      mieso zalane wywarem lub smalcem na ok 2 cm powyzej miesa, lecz tylko do 2 cm ponizej gwintu sloika
      zakretki zawsze parzone przed nalozeniem
      • pietnacha40 Re: Mięso do słoików 21.07.13, 19:50
        I jak już złapali, to wyjmowali i stawiali na wieczku, na drugim dzień zaczynali od nowa, czy zaczynali gotować drugi raz po tym wystygnięciu? Doczytałam, że gotuje się trzy razy z przerwami 24h.
        • momas Re: Mięso do słoików 21.07.13, 21:59
          Z przerwami. Przy mięsie ta trzykrotna pasteryzacja to jednak ważna jest. Zwłaszcza jak nie ma lodówki. No chyba, ze macie na łodzi. Ewenttualnie, węzeł butelkowy pozostaje smile
          Bo rozumiem, ze to na rejs?
        • roseanne Re: Mięso do słoików 22.07.13, 00:28
          na wieczku nie stawialismile
          ale gotowali 3x
    • momas Re: Mięso do słoików 21.07.13, 21:56
      a to?
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,119755414,119755414.html
      • pietnacha40 Re: Mięso do słoików 21.07.13, 22:13
        Tak, na rejs smile to mięso wygląda super i łatwe do zrobienia. Na ciepło chyba się nadaje? To by była dobra opcja.
        • momas Re: Mięso do słoików 22.07.13, 10:04
          nadaje sie Tam w wątku masz dokładny opis pasteryzacj trzykrotnej)
          moze coś z tych przepisów?
          wedlinydomowe.pl/konserwy/domowe
          • pietnacha40 Re: Mięso do słoików 22.07.13, 14:27
            Tak, doczytałam o tym i tak zrobię smile a za link dziękuję, poszedł w ulubione.
            • pietnacha40 Re: Mięso do słoików 11.08.13, 11:26
              Wróciłam, nakarmiłam, wszyscy zdrowi smile mięso na kanapki - rewelacja. Mięso mielone do makaronu też przetrwało. Dziękuję za pomoc. Pokonałam kolejny strach smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka