nerika 13.11.13, 20:30 A mój facet robi kapustę kiszoną, kupił, woła mnie, pyta, a ja mam to... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tamaryszek44 Re: kapusta 13.11.13, 22:40 Ja kiszę bardzo często, w pięciolitrowym glinianym garnku. Zjemy i kiszę następną. Ostatnio dowiedziałam się że kisi się też czerwoną i muszę spróbować. Nawet nie wiedziałam ze czerwoną też można ukisić, całe zycie się człowiek uczy Odpowiedz Link
nerika Re: kapusta 15.11.13, 16:26 A czerwona dobra jest?Sposób kiszenia taki jak białej? Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: kapusta 15.11.13, 18:13 Bardzo dobra!, moja ledwie dzień stoi a już podjadałam. Kisi się podobnie, ale trzeba dodać cukru, na oko płaską łyżkę na średnią główkę, ale to kwestia naszego smaku, tak samo jak z solą. W przepisach w necie jest napisane że ze względu iż czerwona puszcza mało soku, należy dodać przegotowanej wody, ale u mnie nie było to konieczne bo moja puściła dużo soku. W przepisach jest też opcja z jabłkiem, cebulą lub listkiem laurowym i zielem, ale ja na pierwszy raz zrobiłam bez tych bajerów. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: kapusta 15.11.13, 18:14 Gdybym wiedziała ze czerwoną sie kisi, gdybym wiedział że jest taka smaczna to już dawno gościłaby na naszym stole. Będzie gościć od wczoraj Odpowiedz Link
kasia_bzdeta_wons Re: kapusta 15.11.13, 21:05 w Krk na Imbramowskim mozna kupic czerwona kiszoną, jadałem, smakowała mi. jakbym miał więcej miejsca w domu to bym się bawił w kiszenie kapusty, w domu odległym, niezamieszkałym mam taką stągiew . ) aż mi slina cieknie na widok tego soku który tam jest w nadmiarze pewnie juz wypity D Odpowiedz Link