Dodaj do ulubionych

potrawy naprawdę dobre- sos grzybowy

19.10.14, 14:41
z własnoręcznie zebranych grzybów. Kazdy ma na pewno jakis ulubiony przepis..
mniam.
Obserwuj wątek
    • qubraq Re: potrawy naprawdę dobre- sos grzybowy 20.10.14, 16:17
      Trudno powiedziec czy moj sos jest naprawdę dobry ale ja po prostu podsmażam jakis czas skrojone średnio surowe umyte grzyby - np. podgrzybki - na zrumienionej na maśle cebulce podlewam ciutke bulionem z mojej zupy dodaje przypraw i duszę jeszcze jakieś 30 minut w rondlu pod przykryciem na maciupkim ogniu; czasem podlewam je jeszcze na patelni destylatem z berbeluchy albo moim wieloletnim winem różanym; śmietane dodaje dopiero "na stół" do miseczki z grzybami wink
      • buka007 Re: potrawy naprawdę dobre- sos grzybowy 20.10.14, 20:21
        czesc Qubraku, robię podobnie, jak ty; nie gotuję, tylko dusze z cebulką. A na koniec dosypuję zielonej pietruszki. Z destylatem jeszcze nie probowałam.
        • qubraq Re: potrawy naprawdę dobre- sos grzybowy 21.10.14, 09:48
          Wiesz Busia, odniosłem wrażenie ze z winem różanym grzyby sa smaczniejsze; pozostaje pytanie jakie wino podebrać zeby dało ten jedyny w swoim rodzaju aromat starego wina różanego; przyznam sie ze nie znam sie na winach, może jakies owocowo-gronowe moldawskie albo chorwackie; kiedys Bułgarzy albo Rumuni robili takie wina... było coś takiego nazywało sie ZAREA 18%-we wink Jeśli teraz zaczęłabyś sie bawić w wino różane to juz za 3 miesiace byś je miała... wink
          • koniczynka777 Re: potrawy naprawdę dobre- sos grzybowy 22.10.14, 13:54
            Ja tak jak buka,z winem nie probowalam
            Dzus na obiad ziemniaski z opienkami i sosikien
    • qubraq Re: potrawy naprawdę dobre- sos grzybowy 24.10.14, 18:51
      Własnie udusiłem sobie 65 deka podgrzybków i z polowy jutro zrobie sos grzybowy a drugą polowę wrzuce do zupy warzywnej - bedzie super wink
    • bene_gesserit Re: potrawy naprawdę dobre- sos grzybowy 25.10.14, 11:29
      Wolę z suszonych, bo świeże mają zniechęcającą konsystencję.

Ulubiony mój sos to suszone, namoczone grzyby, śmietana i cebulka, ogórki kiszone, trochę przecieru pomidorowego i coś wędzonego. Można dodać musztardę, czerwone wino itd.
      • buka007 Re: potrawy naprawdę dobre- sos grzybowy 25.10.14, 17:24
        toz to bigos a nie sos grzybowy, Bene!
        • bene_gesserit Re: potrawy naprawdę dobre- sos grzybowy 25.10.14, 20:51
          Ależ skąd. Bigos nie ma w sobie przecieru; ogóki kiszone to co innego niż kapusta, mięso jedynie nadaje aromat, noi nie dusi się tego godzinami.
    • shachar Re: potrawy naprawdę dobre- sos grzybowy 26.10.14, 14:22
      W tym roku nie byłam na grzybach. Tylko raz, w czasie urlopu i chodzenia po szlakach z wodospadami, udało mi się znależć jedną przerośniętą kurkę i ze dwa podgrzybki. Mam ich zdjęcie w telefonie, leżą na patelni , pocięte na węższe kawałki , mało ich, no ale cóż.....
      Po prostu na maśle , z solą, potem na chleb.Co za pychota!!!
      Grzyby leśne to , moim zdaniem, ostoja smaku, normalnego jedzenia. Wszystko inne smakuje inaczej niż pamiętam to X lat do tyłu, tylko grzyby w lesie zebrane trzymają fason smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka