Dodaj do ulubionych

Ostatnie pomidory

29.09.15, 12:26
jak je przyrzadzacie jako dodatek do innych potraw?
w salatce, surowce a moze pieczone w piekarniku?

Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Ostatnie pomidory 29.09.15, 19:26
      Ze śliwkami, smażone na patelni bez tłuszczu. Plus czosnek i przyprawy - zestaw śródziemnomorski, bałkański, arabski albo azjatycki. Polski jakoś rzadko smile
      • izabelski Re: Ostatnie pomidory 29.09.15, 21:29
        przypomnialas mi, ze kiedys taka zupe zrobilam, wiele lat temu! byla b.smaczna
        poszukam dojrzalych sliwek w poblizu smile

jakich przyprawy uzywasz?
        • super.halusia Re: Ostatnie pomidory 11.10.15, 11:32
          Pomidory nie smażyłam w piekarniku,jak to robisz?
          • daxter Re: Ostatnie pomidory 11.10.15, 12:09
            kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/karol-okrasa-konfitura-z-pomidorow-z-curry
            oprócz keczupu sosów zup ciekawa odmiana smile
            • super.halusia Re: Ostatnie pomidory 11.10.15, 13:05
              Dziękuję
              • daxter Re: Ostatnie pomidory 11.10.15, 17:37
                Lubię tez sałatkę z pomdiorów z dodatkiem czosnkowych pszennych grzanek, startego ostrego sera np wedzonego oscypka i zielonej cebulki.
                Albo pomidory cebulka w drobna kostczke sól pieprz i gesty jogurt grecki,
                sałatka szopska z pomidorów, ogórków ,sera owczego, cebuli smile
                Tradycyjna sałatka z plastrów pomidora , mozzarelli i bazylii i oliwy smile
                • daxter Re: Ostatnie pomidory 11.10.15, 17:40
                  Aha zapomniałam o wydrazonych pomidorach posolonych popieprzonych , 1 łyzka majonezu koperek, tuńczyk z puszki i ryz na sypko wymieszać troche groszku z puszki ,posiekany lubczyk , wymieszać napełnic pomidory podac na lisciach sałaty smile
        • bene_gesserit Re: Ostatnie pomidory 11.10.15, 17:53
          Moją ulubioną jest ostatnio ściągnięta z Samiry '7 przypraw' w składzie: kolendra, cynamon, imbir, piepsz (tak było w oryginale wink biały, liść laurowy, gałka muszkatałowa, kumin (napisali 'kmin', ale wiadomo, o co chodzi).

Lubię też podkręcić sos octem ryżowym (winny czy jabłkowy też się nada) anyżem, cynamonem i czosnkiem. Albo - poczciwie - oregano, tymiankiem i rozmarynem, do tego czosnek i świeża bazylia (ona, oczywiście, na wydaniu). Pasuje też czarny kardamon, chili, goździki, ziarna kolendry i czosnek.

Itd itd - podstawa jest uniwersalna, więc można kombinować w zasadzie ze wszystkim.
    • czekolada72 Re: Ostatnie pomidory 18.10.15, 17:36
      Zielone smile
      U mnie do słoików na zimę w charakterze sałatki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka