buka007 14.01.16, 20:08 nie wiem jak wy ale ja odkryłan na nowo granaty, i wkruszam je do czego się tylko da, sałatek, hummusów, baba ganuszów, aperitifów. Podobno niesamowicie zdrowe poza tym. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
super.halusia Re: odkryte na nowo 16.01.16, 09:44 Koniecznie muszę spróbować,granaty jem bardzo często. Odpowiedz Link
qubraq Re: odkryte na nowo 08.02.16, 16:27 Dziś kupiłem w Carrefourze miód kozacki opisany jako mieszanka różnych miodów pochodzących również z krajów spoza Unii Europejskiej; w guglach strasznie ludzie wybrzydzają na te miody kozackie; ja spróbowałem i stwierdzam: zapach okej, smak okej więc o co chodzi tak naprawdę? Bardzo proszę o naukę Odpowiedz Link
alinka_li Re: odkryte na nowo 18.02.16, 16:17 Słyszałam, że do miodów spoza Unii (szczególnie z Chin) dodawane są niedozwolone substancje, np. antybiotyki. Źródła informacji nie podam, bo nie nie wiem gdzie o tym czytałam/słyszałam, ale to wiedza dość powszechna. Ja na wszelki wypadek miodów spoza Unii nie kupuję bo nie mam ochoty trafić na ten chiński. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: odkryte na nowo 19.02.16, 19:45 A oprocz poza-unio-europejskosci - czym sie ten KOZACKI miod charakteryzuje? Wybieram sie w przeszlym tygodniu do carre - to moze-moze? Poki co - odkrylismy miod czabrowy, z polskiej pasieki - polecam! Odpowiedz Link
buka007 Re: odkryte na nowo 19.02.16, 21:57 a z czego ten czabrowy miód, czekolado, jest? bo jeszcze też się nie spotkałam. Odpowiedz Link
super.halusia Re: odkryte na nowo 19.02.16, 22:27 Miód cząbrowy ? w stanie płynnym kolor ciemnobursztynowy do herbacianego. Po skrystalizowaniu kolor jasnobrązowy. Ostry swoisty smak pieprzowo-ziołowy o charakterystycznym zapachu kwiatu cząbru. Jako jeden z nielicznych dorównuje, a nawet przewyższa swymi właściwościami biotycznymi słynne miody królewskie czy papieskie, jak dawniej nazywano najprzedniejsze miody ze spadzi iglastej. Posiada ponad 1020 mg/kg wolnych aminokwasów, gdy uważany za najbardziej wartościowy pod tym względem miód nektarowy: gryczany ? 720 mg/kg, a najdroższy na naszym rynku wrzosowy ? 368 mg/kg[3]. Miód cząbrowy jest w Polsce mało znany, ale tam gdzie się go pozyskuje na większą skalę, np. w Chorwacji, jest niezwykle ceniony i osiąga najwyższe ceny. Posiada silne właściwości antyseptyczne, a nawet antybiotyczne. Jest polecany przy niestrawnościach i problemach żołądkowych o podłożu bakteryjnym, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych i typowych jesiennych problemach z gardłem. W połączeniu z czerwonym winem, w którym wcześniej macerowane były gałązki cząbru, stanowi niezastąpiony środek wzmacniający organizm. Tradycyjnie w Polsce pozyskiwany na Kujawach z netu Też nie słyszałam o takim miodzie. Odpowiedz Link
kanuk Re: odkryte na nowo 20.02.16, 16:06 Awokado i pomarancza. Pokrojone w kostke i w miseczce. Drugie sniadanie a la fourchette , rapidimente. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: odkryte na nowo 22.02.16, 07:16 Ja tez nie slyszalam poki nie dostalam pokosztowac - wiec nabylam. Mam "laskowy" kolor, bo moj jest juz w stanie stalym. Łagodniejszy od gryczanego. Ma taka ... charakterystyczna nutke ziolowa, pikantna, ale spokojnie nadaje sie na kromke chleba czy do owsianki. Natomiast wole go dodawac np do marynaty do miesa. Czy miod krol;ewski i papieski to spadziowy? Odpowiedz Link