Dodaj do ulubionych

Mam pytanie :)

19.02.22, 19:34
Swieta Wielkanocne za pasem i staram sie przygotowac tradycyjny repertuar , w ktorym zelazny numer programu to faszerowane jajka w skorupkach na cieplo.
https://i.postimg.cc/5Ngc9nvR/0931-AB47-2-BE9-4-A12-A97-C-3651-A40-B5987-1-201-a.jpg
Zawsze sa hitem na stole i trzeba robic tego okolo kopy.
Ale mojej lepszej polowie juz nie chce sie kroic skorup i calej zabawy z nimi , nie wspomne ze skorupki juz tez coraz slabsze sa i sie po prostu krusza .
I tak zastanawiam sie czego moge uzyc ,zeby obejsc te skorupki big_grin
Bo gotowych ,sztucznych chyba nie znajde ...
Ktos cos ? plisssmile
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Mam pytanie :) 19.02.22, 23:55
      ok, tez drogo ale idealnie 😊

      www.pracownia-pina.pl/?pl_ceramiczne-skorupki-do-jajek-faszerowanych,39

      widzialam tez foremki z wafli ale najwyrazniej producent juz nie istnieje ale moze to jest trop? amazon?
      • a74-7 Re: Mam pytanie :) 20.02.22, 19:34
        Dzieki mysiulku . Nawet nie wiedzialam, ze takie 'gotowce' istnieja .Te ceramiczne to creme de la creme.Tylko jeden problem - rodzina zabiera ze soba po kilka i nie zawsze zwraca big_grin
        Poza tym fakt, 60 sztuk to troche drogo wyjdzie jak robi sie to raz w roku .Ale pomyszkowalam w roznych innych kierunkach - jak silikonowe foremki do pieczenia , maja duzo tego w ksztalcie jajka - nie jestem pewna czy mogla bym uzyc je na patelni .( obsmazenie i odgrzanie , odgrzewam je pod grillem wiec chyba odpada sad )
        Muffinkowe foremki - wygladaja oki ,szkoda ze nie robia w ksztalcie jajka smile
        Znalazlam nawet takie
        https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQWM5Stmu9Wo9LfmFQF6nYkX_jtDOuT0nMB1g&usqp=CAU
        sprzedaja na setki . Tymi pewnie bede mogla troche pomanipulowac ,zeby jakis jajeczny ksztalt stworzyc i obracac nimi swobodnie na patelni ... tak sobie gdybam ...
        • mysiulek08 Re: Mam pytanie :) 20.02.22, 20:31
          wlasnie dlatego lepsze jednorazowki smile albo te waflowe gdyby byly dostepne

          a moze zamiast patelni-piekarnik? duzo wejdzie na blache, opiecze sie ze wszystkich stron, na chwile gorny gril i bedzie ok smile

          albo tez jak wczesniej pisalam, wersja bezskorupkowa, masa wyrobic w ksztalcie jajka, obtoczyc w bulce i smazyc, takie cos w stylu krokietow

          te a alufolii wygladaja dobrze
          • a74-7 Re: Mam pytanie :) 21.02.22, 15:48
            Powinny byc obsmazone na patelni , daje to pewnosc, ze farsz nie wysypie sie ze skorupki.Robie je zazwyczaj dzien wczesniej odgrzewam po kilkanascie na blaszce w piecu ,jak sugerujesz .Krokiety odpadaja , tu czynnik- jemy oczami ,jak zasugerowala roseanne chyba jednak zadziala i bedzie - ze nie smakuja tak jak zawsze - tego wlasnie sie boje big_grinbig_grinwink

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka