azaheca 03.04.08, 23:28 jajecznicy na pomidorach,słodkich,dojrzałych,pachnących,poczekać jeszcze dłuuugo muszę;-( a wy ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
danutaessen Azaheca... 04.04.08, 00:18 A ja takowa dzisiaj na kolacje jadlam)))))))))) Mam na to prosty sposob)) W lecie gdy pomidorki sa najsmaczniejsze kupuje cala skrzynie obieram ze skorki i kroje w kostke ,dalej obieram i kroje w kostke tone cebuli wrzucam do gara daje soli i swiezo mielonego pieprzu.Podsmazam i siup do sloiczkow))i zagotowac a potem mozna zupe pomidorowa jajeczniczke i 1000 innych rzeczy na tym zrobic)))) A najpierw podsmazam zawsze troche cebule tak na pol miekko a potem dodaje pomidorki.Uwaga lubia sie przypalac. Odpowiedz Link
turzyca Re: Azaheca... 09.04.08, 13:53 My jestesmy bardziej leniwe stworzenia. Obieramy pomidory tylko ze skorki i pakujemy do woreczkow po dwie-cztery sztuki. I do zamrazkarki. Odpowiedz Link
fettinia Re: Marzę o... 04.04.08, 08:32 ...szparagach i poziomkachSzparagi powoli sie pokazuja,ale na poziomki to nie mam co liczyc buu Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Marzę o... 04.04.08, 09:32 ...truskawkowym tiramisu i pachnacych mlodych warzywach (wszelkich), takich z targu Ania Odpowiedz Link
pasqoodnikowo truskawkowym tiramisu? 04.04.08, 16:07 jak to truskawkowym? znam tylko kawowe Odpowiedz Link
fettinia Re: wczoraj bylo malinowe:) 04.04.08, 16:52 www.vox.de/perfekte_dinner_352.php?rez_id=4636 wiem,ze niemiecki znasz,ale jakby co to przetlumacze Odpowiedz Link
julsza Re: wczoraj bylo malinowe:) 04.04.08, 18:50 fettinia napisała: > wiem,ze niemiecki znasz,ale jakby co to przetlumacze oj przetlumacz, plizzz. moje marzenie nie jst kuchenne - marze o tym zeby sie wyspac i zeby juz bylo bardzo cieplo. Odpowiedz Link
fettinia Re: wczoraj bylo malinowe:) 04.04.08, 19:10 wyspac sie to ja tez bym chciala 250g malin mala butelka rumu(mysle 250ml) lyzka startej skorki cytrynowej paczka zelatyny(zaraz sprawdze ile to paczka biszkopty-paczka 1kg mascarpone 250g cukru pudru mala butelka likieru pomaranczowego 8-10 zoltek Maliny do gara wraz ze skorka,1 lyzka rumu i napeczniala zelatyna.Zagotowac i ostudzic.W formie rozlozyc biszkopty.Mascarpone wymieszac z cukrem rumem i likierem.Dodawac po jednym zoltku.Nakladac masy po kolei na biszkopty az do wyczerpania skladnikow.Odstawic na 2 godziny w chlodne miejsce. Hmm powinno byc dobreAle nie zrobie bo za duzo alku a ja mam nieletnich Odpowiedz Link
fettinia Re: wczoraj bylo malinowe:) 04.04.08, 19:15 Nie pisze nigdzie ile g ma paczka buuu-jutro jak pojde do sklepu to sprawdze bo akurat juz w domu nie mam Odpowiedz Link
pasqoodnikowo Re: wczoraj bylo malinowe:) 09.04.08, 16:13 Feti kobieto Ty cudowna Nawet nie wiedziałam, że Ty tu dla mnie taki kawał roboty odwaliłaś. Teraz nie wypada mi nie zrobić! Mniam, ślinotok mam na samą myśl. I gdzie moje plany, że schudnę? Nie ma szans przy Was Odpowiedz Link
pietnacha40 Re: wczoraj bylo malinowe:) 04.04.08, 20:05 Od tej chwili o teramisiu malinowym badz truskawkowym )) Odpowiedz Link
aniaiewa Re: truskawkowym tiramisu? 04.04.08, 17:04 Oj, za pozno zajrzalam, zaraz musze wyjsc, ale postaram sie wrzucic przepis jak wroce W kazdym razie jest w nim to co najlpsze w tiramisu - puszysty serek mascarpone i.. truskawki Zadnego zawracaia sobie glowy biszkoptami Ania Odpowiedz Link
aniaiewa truskawkowe tiramisu 04.04.08, 22:23 A ja robie tak: 3 zoltka 75 gr cukru (najlepiej pudru) 500 gr Mascarpone Przekrojone na pol truskawki - ile sie da I teraz moja ulubiona wersja, bez biszkoptow: Utrzec zoltka na puszysta, biala mase z cukrem Po lyzce wkrecac w mase serek Na dnie naczynia ulozyc warstwe truskawek (tak zeby nie bylo dziurek Nawet jezeli to oznacza ze beda 2 warstwy), na to warstwe kremu, znow truskawki, znow serek az do wyczerpania skladnikow gorna warstwa to truskawki Nakryc folia spozywcza i przynajmniej na 2 godzinki do lodowki Niestety tej wersji nie da sie kroic, wybiera sie lyzka, ale smak wynagradza wyglad Wersja bardziej tradycyjna: dodatkowo 250 gr biszkoptow podluznych sok owocowy do maczania (moze byc truskawkowy lub malinowy Tez probowalam z pomaranczowym) Wykonanie j.w. tyle ze ukladamy na dnie miski namoczone krotko biszkopty, na to wylewany warstwe kremu, na to truskawki, na to biszkopty, krem. truskawki i do lodowki Do tej wersji ewentualnie do kremu rzeczywiscie mozna wkrecic odrobine zelatyny, bo truskawki same z siebie sa dosc soczyste i na pewno puszcza troche soku, przez co nie bedzie to deser do krojenia Ale tez pyszny, choc jak pisalam wyzej - wole bez biszkoptow Niepotrzebnie mi przeszkadzaja w delektowaniu sie kremem z truskawkami Smacznego Ania Odpowiedz Link
pasqoodnikowo Re: truskawkowe tiramisu 09.04.08, 16:25 to ja tę wersję z biszkoptami poproszę uwielbiam biszkopty w każdej ilości i postaci - szczególnie takie moczone w kakao Odpowiedz Link
buka007 Re: Marzę o... 04.04.08, 20:10 truskawkach prosto z krzaka, młodych ziemniaczkach z koperkiem młodej kapuscie z koperkiem malinowych pomidorach Odpowiedz Link
dzowa Re: Marzę o... 04.04.08, 21:28 świeżej jędrnej kalarepce malinach czereśniach arbuzie! Odpowiedz Link
pasqoodnikowo Re: Marzę o... 09.04.08, 16:24 młode ziemniaki z koperkiem jadłam dwa dni temu i wiesz co? to nie ten smak i nie chodzi tu o to, że inaczej smakowały tylko o to, że kiedyś pojawiały się w wakacje, kojarzyły z latem, z wolnym czasem, były takie "wyczekane", a teraz? idziesz i kupujesz kiedy chcesz, niby fajnie a to nie to samo Odpowiedz Link
kaszatkow Re: Marzę o... 09.04.08, 21:13 Te młode ziemniaki wcale takie młode nie są, a na dodatek pewnie z Grecji. Poczekaj jeszcze trochę aż pojawią sie nasze! Oj, zrobiłaś mi smak na te ziemniaczki! Odpowiedz Link