Dodaj do ulubionych

o mleku bedzie...

10.02.09, 10:33
o mleku, a dokladnie o mleku niemieckim...
Ja z frakcji niemieckiej, wiec nie wiem czy w Polsce podobny problem
istnieje, ale kto wie...
Juz jakis czas temu zauwazylam, ze swieze mleko ma podejrzanie dlugi
czas przydatnosci do spozycia i nawet "reklamuje" sie dluga
swiezoscia. I powiem szczerze wydawalo mi sie, ze smakuje troche
inaczej sad
No i zagladam ostatnio na foodwatch a tam artykul o "nowym" mleku
els! Jest albo jakos specjalnie filtrowane albo termicznie
przetwarzane po to, by dluzej w regalach lezakowac moglo. No i sie
wkurzylam ostro, bo tak po prostu z mojego swiezego mleka zrobiono
prawie swieze, ale zapomniano poinformowac! Tzn. owszem jest info o
"dluzszej swiezosci" ale czy kazdy od razu wie o co chodzi (no ja w
kazdym razie nie...)
Zla bylam i jak glupia stalam przed regalem z mlekiem i wybieralam
to z najkrotszym terminem przydatnosci big_grin
Ale na szczescie w sobote w moim sklepie wywieszono (!) informacje o
typie mleka. Chwala im za to! Teraz wiem, ze z 7 czy 8 do wyboru mam
2. Na szczescie moje ulubione regionalne jest nadal "swieze". Tylko
maz bedzie sie musial przestawic na mleko z flaka big_grin

Podaje jakas nowosc, czy temat juz dawno przez Was przewalkowany?
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: o mleku bedzie... 10.02.09, 10:43
      O mleku jeszcze nie bylosmileU mnie "na wsi" mleko swieze w lodowce ma 3 gora 4 dni
      termin przydatnoscismileNie widzialam takich dlugoterminowych oprocz uhategosmileUhate
      tez kupuje bo nie trzeba gotowacbig_grin
      Mamy pod nosem regionalna przetwornie(bardzo dobra zreszta)-moze dlatego?smile
      • diegosia Re: o mleku bedzie... 10.02.09, 11:10
        No to wlasnie nie uhate, tylko niby swieze... Fakt, ze dotyczy to
        glownie mleka z duzych rozlewni: landliebe, bärenmarke, mark
        brandenburg, ale niestety takie sa u mnie w sklepie w wiekszosci
        sprzedawane. Od niedawna jest bio rogge i mleko we flaku z okolicy,
        ktore to jako jedyne swieze mi sie ostaly sad
        • fettinia Re: o mleku bedzie... 10.02.09, 11:12
          Musze zerknac na te firmowe.A i u nas we flaku to nie masmileCzy to takie jak w PL
          bylo?smile
          • fettinia Re: o mleku bedzie... 10.02.09, 11:20
            najczesciej kupuje z tych firm:
            www.bayernland.de/defaultdesktop.aspx?pid=97
            i z Gutes Land-ale strony nie ma
      • aniaiewa Re: o mleku bedzie... 10.02.09, 11:23
        Ja tez kupuje zazwyczaj UHT, z tych samych wzgledow co Fetti, nie trzeba gotowac
        A mleka w woreczku to wogole tu nie wiedzialam
        Co najwyzej Frische Milch, ale tez w kartonie Data przydatnosci - ok 2-4 dni
        A.
        • diegosia flak 10.02.09, 11:34
          Flak niestety unowoczesniony, nawet nadmuchane ucho ma smile
          Dla Was uwieczniony img177.imageshack.us/img177/1778/hemmeof7.jpg

A mleko prosto z rezerwatu biosfery Schorfheide Chorin smile Do Bawarii
          za daleko, wiec dostepu do bawarskiego mleka nie mam sad

A tak OT, Fetti, czy Ty aby nie zachwalalas kiedys chleba z
          Hofpfisterei? Wiem tylko, ze z forum go znam... Otworzyli w Berlinie
          dwa sklepy! Mam nareszcie porzadna alternatywe do mojego
          codziennego! Nareszcie smile
          • fettinia Re: flak 10.02.09, 12:53
            Fajny flak-dziekujemysmile
            Co do chleba to kiedys chwalilam Pusta i Mischbrot z NettosmileAle ten z Netto tez
            z regionalnej piekarnismile
          • aniaiewa Re: flak 10.02.09, 16:53
            No rzeczywsice nowoczesny flaksmile Taki prawie designerski i ergo, cowink
            Ale u nas nie ma A przynajmniej nie rzucilo mi sie w oczy
            A.
          • danutaessen Re: flak 10.02.09, 21:33
            Dzieki za wiadomosc swieze kupowalam z lodowki ale tez dlugo wazne bylo.Chyba
            sie na flaczki przerzuce.
            • diegosia do poczytania 10.02.09, 22:15
              W sumie nie wiem czy az takie "zle" to mleko jest. Mnie najbardziej
              zdenerwowal sam fakt braku jakiejkolwiek informacji na ten temat ze
              strony mleczarni.
              Dla zainteresowanych link: (niem) www.foodwatch.de/kampagnen__themen/lebensmittelwirtschaft/pro
              dukte/milch/index_ger.html
              • kasia_bzdeta_wons Re: do poczytania 11.02.09, 10:09
                tak zwane świeże, mleko, mówie o Polsce, niemieckiego nie znam (ani jezyka ani mleka) jest to mleko przynajmniej homogenizowane. bez tego procesu oddzialałaby sie smietanka i pewnie kazdego by to obrzydzało. mnie na pewno. musze sie wczytac w karton ale pewnie jest tez pasteryzowane. rózne są technologie, jedne 60-70 stopni stosuja, to bedzie pewnie to mleko "swieże" z data przydatnosci kilka dni, do 80, do 90, lekko powyzej 100, az do 135-140 st jak przy UHT, wtedy termin przydatnosci jest dłuzszy. Te pierwsze - "swieze" - maja mało drobnoustrojów (wiekszosc bakterii i tak zginęła w 60-st albo podczas homogenizacji ok 50 st). po to kupuje "swieze" by je pic surowe, szczerze mówiąc sie zdziwiłem słyszac o gotowaniu, chyba ze zsiadłego na twaróg wink))) wtedy to rozumiem.
                pozdrawiam
                • diegosia Re: do poczytania 11.02.09, 11:04
                  Piszac "swieze" mialam oczywiscie na mysli "swieze mleko" wg mieszczucha (czyli mnie ktora to moze raz w zyciu prawdziwie swieze mleko pila) czyli wlasnie pasteryzowane big_grin
                  Ja zazwyczaj pije zimne, wiec jestem zdecydowanie za "swiezym", uhatego nie pijam - nie smakuje mi, podobnie jak to nowe els sad

Dla zainteresowanych wklejam reklame i opis mleka els z Polski:

ZIMNE MLEKO CzysteFiltrowane? to pierwsze w Polsce mleko ESL z zastosowaniem mikrofiltracji. To najbardziej innowacyjna i nowoczesna technologia produkcji mleka na rynku polskim.
                  ESL - (Extendet Shelf Life - Wydłużony Okres Trwałości) - to metoda produkcji polegająca na wydłużeniu terminu przydatności produktu ponad okres, jaki gwarantuje tradycyjna pasteryzacja tego typu produktów dostępnych w sprzedaży. W przypadku ZIMNEGO MLEKA dzieje się to poprzez poddanie mleka procesowi mikrofiltracji - całkowicie naturalnej (mechanicznej) metodzie oczyszczania przy zastosowaniu membran ceramicznych typu GP a następnie działaniu najniższej dopuszczalnej temperatury pasteryzacji 72oC. Zastosowanie obu tych procesów łącznie (w systemie ESL) gwarantuje ilość mikroorganizmów pozostałych w mleku na znacznie niższym poziomie niż wyłącznie po pasteryzacji tradycyjnej, co pozwala na osiągnięcie 2-tygodniowej trwałości podczas przechowywania w temp. 10oC oraz 5 tygodni przy zachowaniu temperatury 6oC.

Opis procesu mikrofiltracji:
                  Zastosowanie mikrofiltracji, przy użyciu membran o wielkości porów poniżej 5 mikrometrów, pozwala na usunięcie z mleka bakterii oraz innych mikroorganizmów, przetrwalników, martwych komórek i innych zanieczyszczeń na poziomie 99,5% - 99,99% wszystkich bakterii. Gwarantuje to mniejszą liczebność drobnoustrojów i przetrwalników bakteryjnych już na początku procesu termicznego.
                  "Mikrofiltracja daje możliwość obniżenia temperatury pasteryzacji i zachowanie aktywności naturalnych substancji bakteriostatycznych mleka.
                  Zastosowanie samej mikrofiltracji do utrwalenia surowego mleka odtłuszczonego daje efekt w postaci redukcji ogólnej liczby bakterii o 99,91%, bakterii z grupy coli o 4 cykle logarytmiczne, enterokoków o 3 cykle logarytmiczne oraz całkowitą eliminację przetrwalników redukujących siarczyny. Obróbka w wysokiej temperaturze retentatu (5-10% całości mleka) i śmietanki pozwala zmniejszyć w skali przemysłowej liczbę przetrwalników B. cereus aż o 99,95%. Permeat MF musi być jednak łagodnie pasteryzowany, aby zapobiec ryzyku przedostania się bakterii chorobotwórczych do mleka przefiltrowanego. Istotnym celem tej obróbki termicznej jest również inaktywacja naturalnych enzymów występujących w mleku, skracających jego trwałość.
                  Efektem zastosowania procesu pasteryzacji po mikrofiltracji jest zwiększenie redukcji ogólnej liczby drobnoustrojów o 99,99% oraz obniżenie zawartości bakterii z grupy coli o 6 cykli logarytmicznych jak i otrzymanie mleka pasteryzowanego o składzie, właściwościach i cechach organoleptycznych nieznacznie różniących się od mleka surowego."1
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka