tosia_4 03.03.09, 13:30 Jakie kiełki kupujecie i do czego je wykorzystujecie? Podpowiedzcie pomysły Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilekobietamalat Re: kiełki, czyli wiosenna witamina 03.03.09, 13:59 ja mam fazy na kielki czasami je lubie,czasami ich nieznosze. ale najulubiensze to kielki slonecznika, z ogorkiem, z sosem z octu ryzowego. mniam Odpowiedz Link
gosiasadowska77 Re: kiełki, czyli wiosenna witamina 03.03.09, 14:30 Bardzo lubię kiełki słonecznika. Robię sałatkę z makaronem sojowym, piersią kurczakową przyprawioną na ostro, pokrojoną w kostkę drobną i wysmażoną na chrupiąco, paprykami słodkimi kolorowymi pokrojonymi w kostkę i duużą ilością kiełków słonecznika. Odpowiedz Link
fettinia Re: kiełki, czyli wiosenna witamina 03.03.09, 18:26 Bardzo lubie kielki i kupuje jakie tylko w sklepie saDodaje do salatek,past twarogowych,czasem do zup czy omletow Tu fajne artykuly pychotka.pl/przepisy-kulinarne/porady-i-ciekawostki/kie%B3ki-%11-witaminowa-bomba-zdrowia.html www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/kielki-zycia,882_468.htm Odpowiedz Link
julsza oryginalna nie bede 03.03.09, 18:29 slonecznik i rzodkiewka - do salatek, serka bialego, kanapek (jesli juz jakas jem) mialam nawet faze, ze kupilam kielkownice i sama robilam, ale szybko oddalam ja siostrze Odpowiedz Link
la.felina Re: kiełki, czyli wiosenna witamina 03.03.09, 19:32 Właśnie wsypałam do kiełkownika kolejną partię nasion słonecznika. Słonecznik wybieram najczęściej, bo kiełki są stosunkowo łatwe "w obsłudze", a smaczne i... duże. Kiełkowałam też soję (nie smakowała mi), rzodkiewkę, ciecierzycę, lucernę, oraz starą, dobrą rzeżuchę. Planuję próbę kiełkowania fasoli mung. Kiełki jadam zwykle po prostu jako dodatek do kanapek. W ilościach hurtowych Czasem dorzucam do sałat. Odpowiedz Link
kwiecienka1 Re: kiełki, czyli wiosenna witamina 03.03.09, 23:37 ooo, a co to za kielkownik? to jakies kupne cos, czy do zrobienia w domu? jak sie "hoduje" kielki w domu? poprosze o instrukcje dla absolutnie poczatkujacej fanki kielkow pozdrawiam Kwiecienka po Prosbie Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: kiełki, czyli wiosenna witamina 04.03.09, 07:07 ja mam kliekowwnik ze slkepu ze zdrowa zywnoscia, takie to to, owalne, pietrowe i plastikowe zajmuje od groma miejsca, a ja kielkow wyprodukowanych wlasnorecznie nie jestem w stanie przejesc o tu masz jak to wyglada(i ile kosztuje od razu;P) www.sklep.zywnoscekologiczna.waw.pl/product_info.php?products_id=180 a tu masz trzy metody na raz opisane;> www.jak-to-zrobic.pl/index.php/a/3/b/6/c/33/d/90/id/369 nie kielkuje juz od kilku lat, bo latwiej mi kupic male opakowanie,niz sie w tym babrac ale ja mam problemy z systematycznoscia,moze dlatego kielkowanie mi nie podchodzi;D Odpowiedz Link
kwiecienka1 Re: kiełki, czyli wiosenna witamina 04.03.09, 11:27 dzieki wielkie kielkownica jest chyba za duza... nie jem az tyle kielkow bede sie musiala rozejrzec za kielkami w sklepach - mieszkam w Niemczech i tu na razie widzialam tylko kielki soi (a wolalabym rzodkiewki) - bede dalej szukac pozdrawiam Kwiecienka z Podziekowaniami Odpowiedz Link
kwiecienka1 fettinia 04.03.09, 11:29 gdzie kupujesz kielki? ja jakos ciagle trafiam tylko na kielki soi... masz upatrzone sklepy, czy udaje Ci sie wszedzie kupic? pozdrawiam Kwiecienka Ciekawa Odpowiedz Link
fettinia Re: fettinia 05.03.09, 15:34 Przewaznie w Edece bo tylko Edeka i Netto u nas jest.Kiedys byl Bioladen ale zamkneli W Edece bywaja mung,rzodkiewki,sojowe.Ale w zaprzyjaznionym sklepie mozna zamowic i inne Tak OT-kiedys szukalam zawziecie szalwii i dlugo nie byloEkspedientka z naszej wiejskiej Edeki przyniosla mi wlasna ze swojej zamrazarki Odpowiedz Link
la.felina Re: kiełki, czyli wiosenna witamina 04.03.09, 12:19 mam taką jak w ta w linku Kobiety kwiecienka1 napisała: > kielkownica jest chyba za duza... nie jem az tyle kielkow weź pod uwagę, że: - nie trzeba używać 3 tacek na raz - można wysiać na każdą z nich w odstępach kilkudniowych i wtedy nie można jeść je nawet codziennie - ilość kiełków na zdjęciu z opakowania kiełkownicy jest mocno przesadzona Pozdrawiam, Felka z kiełkami Odpowiedz Link
tosia_4 kiełkowy debiut :) 04.03.09, 18:29 Na początek poszła gotowa mieszanka kiełków ze sklepu ze zdrową żywnością: rzodkiewka, soja, pszenica, lucerna. Na serek do chleba - to naprawdę jest pyszne! Czuję że temat mnie wciągnął, ciekawe czy dojdę do etapu kiełkownicy Odpowiedz Link
julsza Re: kiełkowy debiut :) 04.03.09, 21:33 tosia_4 napisała: > Czuję że temat mnie wciągnął, ciekawe czy dojdę do etapu > kiełkownicy he he, mnie wtedy tez wciagnal, ale tez mam problemy z systematycznoscia i konsekwencja Odpowiedz Link
fettinia Re: kiełkowy debiut :) 05.03.09, 15:35 mialam klielkownice,ale dalam bratowej-w tamtym mieszkaniu nawet kaktusy zdychaly Odpowiedz Link
kwiecienka1 Re: kiełki, czyli wiosenna witamina 05.03.09, 19:43 la.felinia i fetinia - dzieki jutro wybieram sie na zakupy, to poszukam sobie kielkow rzodkiewki ) kielkowinice kupie sobie chyba w wakacje, bo dopiero wtedy bede w Polsce samochodem pozdrawiam Kwiecienka z Podziekowaniami Odpowiedz Link
zwiatrem Re: kiełki, czyli wiosenna witamina 06.03.09, 20:08 teraz ja nabylam checi do kielkow, Felka, a kielkowalas nasionak bez specjalnego urzadzenia ? Odpowiedz Link
czekolada72 Re: kiełki, czyli wiosenna witamina 15.08.14, 22:12 Wieprzowina z kiełkami 25 dag wieprzowiny pokroić na paski, oprószyć solą i mąką, skropić olejem sojowym, obsmażyć na rumiano. Dodać pora, 3 marchewki i strąk ostrej papryki posiekane, 15 dag kiełków fasoli, szczypiorek, ¼ szkl. rosołu, sól i smażyć 2 min., podawać z ryżem przesmażonym na oleju. Odpowiedz Link