Dodaj do ulubionych

domowy jogurt

02.09.09, 18:47
Zamierzam zrobić, ale bez jogurtownicy! dam da ra dam! wink Macie jakieś
doświadczenia? W czym najlepiej? I czy można kupić same bakterie jogurtowe...? smile
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: domowy jogurt 02.09.09, 19:24
      Bardzo często robię. Na początek kupuję mały jogurt naturalny
      Danona. Gotuję w aluminiowym mlekowym garze 2 litry mleka, czekam,
      aż ostygnie do 52 stopni (mam termometr laboratoryjny, ale można na
      oko), wlewam zakupiony jogurcik, dokładnie mieszam, przykrywam,
      okręcam gar w ręczniki frotowe i gar do łóżka, troskliwie okrywam
      kołdrą ipoduszkami wink Najlepiej zrobić to rano, bo w takim
      gnieździe musi ten jogurt kilka dobrych godzi postać. Wyjmuję
      wieczorem, odlewam coś w rodzaju serwatki (zawsze trochę tego jest,
      ja lubię to pić), a jogurt do pojemników po jogutrach czy śmietanie,
      zakrywam tymi plastikowymi wieczkami i do lodówki. Długo jest dobry.
      kiedyś o jednym zapomniałam i tak ze dwa tygodnie czekał, aż go
      dopadnę. Dobry był.
      Aha, gotuję mleko woreczkowe. Ale oczywiście najlepsze byłoby
      prostoodkrowięce wink
      • szpulkaa Re: domowy jogurt 02.09.09, 22:34
        Czyli w garze mówisz, hehe Fajna metoda, nie pomyślałabym. Pozukam czegoś
        odpowiedniego i wypróbujęsmile
        Mój jogurt będzie bardzo specjalny, bo niskobiałkowy... bez mleka hehe Robię, go
        dla mojego synka, który normalnych, sklepowych jeść nie może. Przepis jest więc
        bardzo inny, ale zasady produkcji podobnesmile
        A może jak złapię bakcyla, to skuszę sie na domowe jogurty i dla siebie wink
          • szpulkaa Re: domowy jogurt 03.09.09, 07:52
            Jeszcze nie robiłamwink, a zamierzam wg. tego przepisu:

            Jogurt 1 -przepis na jeden słoiczek

            składniki:
            10g lp drinka (taki specjalny napój niskobiałkowy zastępujący mleko)
            15 ml jogurtu naturalnego 3- 3,5%
            2g laktozy
            0,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej (może być bez skrobi)
            0,6g agaru

            Sposób przygotowania:
            Przygotować 100 ml zimnej przegotowanej wody. W niewielkiej ilości rozpuścić
            agar i skrobię kuk. Resztę wody zagotować i na gotującą wlać rozpuszczony agar
            ze skrobią. Zagotować mieszając. Wsypać lp drinka i ostudzić do temp. 45-50
            stopni. Do ostudzonego dodać jogurt naturalny i laktozę. Wlać do pojemniczka,
            włożyć do jogurtownicy i ogrzewać około 12 godzin.
    • roseanne Re: domowy jogurt 02.09.09, 19:42
      mieszkajac w Polsce robilam w sloiczkach, na bazie jogurtu naturalnego, z zywymi
      bakteriami, ale bez dodatkow smakowych/ cukru, zelatyny itp

      lokalne mleko sklepowe niestety sie nie nadaje - zmieni konsystencje, owszem ale
      smierdzi i jesst potwornie gorzkie
    • czekolada72 Re: domowy jogurt 26.03.14, 13:58
      forum.gazeta.pl/forum/w,48129,72336304,72336304,Jogurt_domowy.html
      A ja znalazlam taki przepis, zbieram sie i zbieram, ale w koncu dokonam!
      Do garnka z grubym dnem wlac 2 l pasteryzowanego mleka, dodac 2 lyzki mleka w proszku i 150 ml naturalnego jogurtu (kultury bakterii). Wymieszac i podgrzac do temp 40-45C. Odstawic na 6 godz w cieple miejsce, mozna owinac w recznik. W nizszej temp proces moze trwac dluzej, nawet do 24 godz. Gotowy rozlac do sloiczkow, mozna odlac 150 ml na kolejny "nastaw".
      • daxter Re: domowy jogurt 30.03.14, 20:37
        Mam jogurtownicę kupiłam kiedyś w -Auchanie za ok 40 zł jest super mieszam tłuste mleko z jogurtem greckim i załaczam po 10 godz gotowe nastepnie jeden jogurcik zostawiam na zaczyn .
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka