14.09.15, 22:38
niezwykle ciekawa strona i opis:

hojotea.com/en/posts-38/
kupilem kilka herbacianych 'plackow' na probe ;')
Obserwuj wątek
    • elissa2 Re: herbata 09.10.15, 21:21
      moja ulubiona to czarna z płatkami kwiatu pomaranczy, kawałeczkami suszonej skórki pomarańczowej i z kawałeczkami suszonej pigwy
      • jan_stereo Re: herbata 24.10.15, 23:21
        Nigdy w zyciu nie probowalem pigwy, ciekawa sprawa.

A ta czarna to dowolna ?
      • jan_stereo Pigwa 03.11.15, 21:25
        Pigwa to najprawdopodobniej najstarszy owoc świata – uprawiano ją już w czasach starożytnych, znacznie wcześniej niż jabłoń. Niektóre źródła podają, że to właśnie pigwa, a nie jabłko była owocem, które biblijna Ewa podała Adamowi do skosztowania. Choć owoce pigwy w Polsce nie są tak popularne jak na południu Europy, zasługują na uwagę. Wygląd, smak i właściwości lecznicze i pielęgnacyjne owoców pigwy sprawiają, że są one szeroko wykorzystywane w dekoracji wnętrz, kuchni, medycynie ludowej i kosmetologii.

Łacińska nazwa pigwy - Cydonia wzięła się od kreteńskiego miasta Cydon (Kydon), w którym w czasach antycznych istniały spore plantacje tego niewysokiego drzewa. Później uprawa rozpowszechniła się na region Cesarstwa Rzymskiego, a tam ulubionym przysmakiem stały się jej owoce smażone w miodzie. W końcu pigwa dotarła na kontynent europejski i najlepiej przyjęła się w obrębie Basenu Morza Śródziemnego.
    • elissa2 Re: herbata 25.10.15, 18:40
      najlepiej czarna liściasta, najlepiej GFOP, FOP lub chociaż OP (GFOP - golden flowery orange pekoe)
      wiesz, ja kupuję taką najtańszą, marki Bioactive (8 zł/op),
      w sklepach gdzie sprzedają na wagę, mają duży wybór
      u Ciebie z pewnością musi być też duży wybór herbat

pigwa daje rewelacyjny smak i aromat, w herbacie jest suszona lub kandyzowana;
      jest też opcja: dobra czarna (lub zielona jesli ktoś lubi) + konfitura z pigwy
      myślę że pu-erg z pigwą też może być pyszna

w Polsce można kupić pyszny likier pigwowy marki Krupnik
      poza tym szarlotka (jabłka z dodatkiem pigwy) jest pyszna
      sernik z kawałeczkami pigwy...

zainteresuj się pigwą, mam nadzieję, że dostarczy wiele przyjemności Twoim kubkom smakowym smile
      • jan_stereo Re: herbata 03.11.15, 21:20
        Zamowilem ta Cydonie oblonge, Quince, czy tez Pigwe, suszone owoce, ciekawym jej strasznie ;'))
        • elissa2 Re: herbata 05.11.15, 20:48
          O, fajnie. Mam nadzieję, że Ci przypadnie do smaku.

A ja właśnie zaparzyłam sobie moją herbatkę z suszonymi kawałeczkami pigwy, skórki pomarańczowej i płatkami kwiatu pomarańczy. To już czwarty kubek dzisiaj. Uwielbiam te momenty...

Parzę fusiastą (sypaną) a potem ... wyjadam z fusów te namoczone kawałeczki pigwy. smile

Czasem bywają/bywały też pyszne z melonem lub z mango. Ale coś ostatnio nie mogę ich trafić. Z opuncją też była bardzo smaczna, ale tej to już "wieki" nie widziałam.
          • elissa2 Re: herbata 05.11.15, 21:04
            A jeśli robisz sobie tutti-frutti (suszone i kandyzowane owoce zalać sokiem pomarańczowym i pozostawić do namoczenia lub błyskawicznie namoczyć w mikrofali) to dodatek pigwy też może dać przepyszny efekt.

A propos namaczania suszonych owoców... Figi w wodzie waniliowej...
            Suszony ananas, papaja, mango, pigwa w herbacie lub ponczu...
            itd wiele możliwości

Dodatek tej zielonej skórki cytrusowej (succade) tej daje pyszny efekt.
            sultanspalace.de/wp-content/uploads/2015/06/Zitronat-e1440832866122.jpg
            z korsykańskich cytryn
            upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/3_etrog.JPG
            Kandyzowany imbir dodaje pikanterii...
      • krytyk2 Re: herbata 03.12.15, 19:43
        My w tym roku pojechaliśmy szeroko z nalewkami.Mamy z własnej jeżyny,pigwowca/nie mylić z pigwą/,z brzoskwin ,tarniny, porzeczki czerwonej i z aronii.Powiem szczerze,ze dotychczas udało mi się sprobowac tylko trzech.Najbardziej leczy mnie jeżynowa, z brzoskwiń jest tak gęsta,ze można w niej łyzkę stawiać,no i najbardziej nasycona wit C-z pigwowca
        • elissa2 Re: herbata 05.12.15, 20:37
          pigwowiec jest bardziej aromatyczny niż pigwa, wymaga tylko o wiele więcej cukru;
          dopóki zima (krótka, ale bardzo mroźna, 3 lata temu) nie wymordowała większości krzewów, co roku gotowałam owoce pigwowca w syropie z cukru przez kilka dni; tak uzyskana konfitura służyła m.in. jako "przyprawa" do jabłek na szarlotkę, dodatek do herbaty, deserów itd

rokitnik też jest rewelacyjny, tylko strasznie ciężko go zbierać
          • krytyk2 Re: herbata 05.12.15, 22:42
            ja zasadziłem w tym roku kilkanaście krzaczków pigwowca i już w tym samym sezonie doczekałem się kilku owoców z krzaka smile.Na razie największym wrogiem okazały się nornice,które przegryzają i zzeraja korzenie tych roślin-dwa z krzaków już po kilku dniach po posadzeniu zostały dosłownie ucięte tuz pod ziemia.Z ta aromatycznością to prawda-w pokoju na talerzyku leżąło kilka owocków a aromat był taki jakby lezalo co najmniej 100 kilo,intensywny cytrynowy zapach smile
            • jan_stereo Re: herbata 06.12.15, 21:14
              Dobrze masz Krytyku z tym wlasnym sadem, pelna niezaleznosci, no i wiesz co jesz, z warzywami pewnie to samo, tylko pozazdroscic ;'))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka