Dodaj do ulubionych

O spaniu !

05.03.23, 15:42
Temat wazny I was to sie podzielic doswiadczeniami. O mnie na wstepie .
Nie przypominam sobie bym przespal 8 godzin w jednym kawalku, nawet 7 i 6 godzin sa poza zasiegiem. Srednio
6 przespie , ale w skladzie 4+2.
Chodze spac z ptakami, miedzy 8-9 wieczorem, w zime nawet o 7:30 ! Czytam jakies pol godziny i generalnie zasypiam przed 9. Spie do okolo 1, czyli 4 godziny. Potem jest przerwa do okolo 4 rano, I koncze swoj senny bieg
Okolo 6 rano. Czasami ten "plan" fluktuuje o godzine w ta czy tamta.
Nie znam czegos takiego jak odespanie. Rzadko zdarzalo mi sie (glownie na Sylwestra) zlozyc glowe o 2 czy 3 rano.
O 6 rano juz nie spalem, podczas gdy inni do poludnia !
Gdybym polozyl sie na pol godziny po poludniu, noc mam przewalona.
Biore melatonin i magnezjum glycinate, czasami valeriane czy passion flower. W ten nocnej przerwie robie glebokie
Oddechy i tapping.
W ciagu dnia nie czuje sie spiacy. Moze tu dziala to o czym mowia Taoisci: 2 godziny snu pomiedzy 22-24 maja taka
Wartosc jak 5 godzin w kazdym innym okresie dnia czy nocy. Osobiscie w to wierze. Po tych 4 godzinach pomiedzy
9-1 nie moge zasnac bo ... jestem wyspany. Cos w tym jest.
To tyle o mnie. 💤💤💤
Obserwuj wątek
    • rzeka.suf Re: O spaniu ! 06.03.23, 01:14
      Mi też się zdarza nie spać o 6 rano, szczególnie że tu o 6 rano wciąż jest ciemno lub ciemnawo. Jak widzę, że się przejasnia kolor nieba, to łapie mnie coś w stylu moralniaka, że znów zarwalam noc. Rano funkcjonuje jak automat, nawet jeśli się wyspałam, choć to bardzo rzadko się zdarza, w przeciwieństwie do obiecywania sobie, ze dziś pójdę spać wcześniej.
      No, to idę spać wcześniej dzisiaj, bo jutro muszę rano wstać.
      • a_iii_ty Re: O spaniu ! 06.03.23, 01:17
        Jak brzmi Twoja definicja "wczesniej " ?
        • rzeka.suf Re: O spaniu ! 06.03.23, 01:21
          O 10 byłoby tak w sam raz, bez przesadnej ambicji.

I kocham moje łóżko, uwielbiam spać.
          • a_iii_ty Re: O spaniu ! 06.03.23, 01:40
            I 8 godzin ciurkiem ?
            • rzeka.suf Re: O spaniu ! 06.03.23, 02:06
              Jeśli jest czas, to jasne. A jak migrena pozwalająca położyć głowę, to i znacznie więcej niż 8. Ostatnio jakoś przespałam 26 godzin wstając tylko dlatego, że chciało mi się siku a dzieci jeść wolaly. Ale to bardziej takie migrenowe odsypiania. Szczególnie zimą.
              • a_iii_ty Re: O spaniu ! 06.03.23, 02:28
                Nie umiem tak ! 26 godzin ???
                • rzeka.suf Re: O spaniu ! 06.03.23, 02:38
                  Tak, bez żadnych usypiaczy. Ale to taki stan pomigrenowy. Chociaż jak jestem chora, to też po prostu idę spać, aby dać organizmowi czas na regenerację, nie obciążać systemu. Dobranoc!
    • rzeka.suf Re: O spaniu ! 06.03.23, 11:16
      Poza tym, podobno ilość potrzebnego snu jest sprawa indywidualna. Również im starsi jesteśmy, tym mniej śpimy. Pewnie też kwestia fizycznego zmęczenia odgrywa rolę.
      Jeśli dobrze się czujesz spiąc tylko sześć godzin w swoim przerywanym cyklu, to chyba ok?
      Między snem możesz medytować smile
    • elissa2 Re: O spaniu ! 06.03.23, 12:36
      Zimą potrzebuję 8 -9,5 godzin snu, latem 7-8 godzin.
      • a_iii_ty Re: O spaniu ! 06.03.23, 14:10
        w kawalku ? to mnie interesuje, ze wzgledu na moja "przypadlosc".
    • krytyk2 Re: O spaniu ! 06.03.23, 18:05
      jest pewnie tak jak pisze rzeka-że to się zmienia z wiekiem .Dla mnie kiedyś przespanie 10 godzin po długim wyczeprującym dniu/dniach ,było normą.Teraz nawet 10 godzinna harówa na świeżym powietrzu nie daje mi żadnego bodźca do wydłużenia snu .W tej chwili cieszę się ,jak pośpię jednym ciągiem 7 godzin .Nie biorę żadnych wspomagaczy ,ale czuję ,że nadszedł czas ,żeby zacząć brać,chociaż jakies ziołowe .Nie mam żadnych problemów z zasnieciem ,natomiast często budze się po 5 godzinach w srodku nocy i dalej ani rusz.
      • a_iii_ty Re: O spaniu ! 06.03.23, 19:06
        Powszechny problem z tym budzeniem sie po kilku godzinach i ani rusz dalej. Ja spie "lepiej" gdy skoncze z telefonem, tabletem i filmami o 6 wieczorem.
    • shachar Re: O spaniu ! 06.03.23, 19:02
      Początek można pominąć. Pokrótce, historycznie, ludzie spali w dwóch rzutach.
      www.bbc.com/future/article/20220107-the-lost-medieval-habit-of-biphasic-sleep#:~:text=%22What%20we%20found%20was%20that,the%20rising%20of%20the%20Sun.%22
      • a_iii_ty Re: O spaniu ! 06.03.23, 19:18
        Wow, czuje sie normalniejszy po tym artykule !!! Dzieki Gosiu za link !!!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka