Dodaj do ulubionych

Pkt 4 NATO

10.09.25, 11:34
Po dzisiejszym ataku dronów rosyjskich na Polskę Tusk zapowiedział wniosek o uruchomienie artykułu 4 regulaminu NATO. Oznacza to wspólną obrone przeciwko atakowi z zewnątrz na jedno z państw NATO. Myślę, że możemy liczyć na najbliższe nam.kraje - kraje bałtyckie, oraz Szwecję, Finlandię. Natomiast sam atak byl możliwy dzięki postawie Trumpa, który jest na pewno agentem Moskwy. Zobaczymy co ten chuj zrobi po tych bezczelnych czynach Putina
Obserwuj wątek
    • krytyk2 Re: Pkt 4 NATO 10.09.25, 14:21
      Sprostowanie- Pkt 4 oznacza konsultacje w sprawie sposobu działania w odpowiedzi na atak
      • a_iii_ty Re: Pkt 4 NATO 10.09.25, 14:55
        Tutaj jeszcze rano, wiec niewiele news. CNN pisze o ataku, 7 odnalezionych dronow, jeden budynek uszkodzony, w sumie 19 wlecialo w polska przestrzen. Nie widze jeszcze przemowy pomaranczowego, o ile sie pokaze idiota.
        Dodawajcie na biezaco.
        Nara.
        • a_iii_ty Re: Pkt 4 NATO 10.09.25, 15:02
          Pomaranczowy nawet nie odpowiedzial na pytanie o atak dronow. Kawal drania!
          • krytyk2 Re: Pkt 4 NATO 10.09.25, 15:33
            Prasa rozpisuje sie nt ewent ataku Rosji na przesmyk suwalski. W najbliższych dniach na terenie Białorusi przy granicy z Polską będą sie odbywały wielkie manewry rosyjsko- bialoruskie pn Zapad. Niektórzy twierdzą, że ilość wojska i sprzętu jest niespotykaną i że to właśnie może być ten moment ataku. Dla mnie byłby to akt samobójczy, bo przy konsekwentnej postawie wszystkich krajów NATO nie byłoby co zbierać z armii Putina.Tylko , że ten zbój wie, że ludność tych krajów ogarnięta jest defetyzmem i nadal nie ma jednej , jednolitej armii natowskiej
    • elissa2 Re: Pkt 4 NATO 10.09.25, 20:19
      Wydaje mi się, że Szewko jest bardzo dobrym analitykiem sytuacji geopolitycznych (opiera się tylko na najwiarygodniejszych źródłach).
      Najprawdopodobniejsza wersja jest taka, że to robota Rosjan w celu przetestowania sojuszu. "Kwestie wojskowe są nam nieznane więc możemy sobie dowolnie wysnuwać przeróżne hipotezy"
      www.youtube.com/watch?v=IJLC1TYbBwo
    • a_iii_ty Re: Pkt 4 NATO 11.09.25, 15:40
      Nikt nie krzyczy Donald Trump! Donald Trump!
      W polskim sejmie.
      Co sie stalo?
    • elissa2 Re: Pkt 4 NATO 12.09.25, 13:14
      Ciekawa (i dość logiczna) hipoteza W.Szabłowskiego:
      "Słuchajcie, to jest hit 😎 Właśnie zrozumiałem, o co chodzi z tymi wczorajszymi dronami.
      Ale po kolei.
      To, że Rosja coraz mniej jest już mocarstwem, a coraz bardziej pełni na arenie międzynarodowej rolę wasala - i osiłka od brudnej roboty - dla Chin, to chyba dla wszystkich jasne.
      Kilka dni temu Polska podjęła decyzję o zamknięciu wszystkich przejść granicznych z Białorusią. Wszystkich - łącznie z kolejowymi. A kolejowe przejście w Małaszewiczach odpowiada za ponad połowę transportu kolejowego z Chin do krajów Europy. Dla Chin jest to bardzo ważne przejście - i bardzo ważne, żeby go jednak nie zamykać.
      I teraz uwaga - będzie gęste.
      W poniedziałek w Polsce będzie Wang Yi, szef chińskiego MSZ. I jak myślicie, o czym Pan Wang Yi będzie chciał rozmawiać ze swoim polskim odpowiednikiem Radosławem Sikorskim? Co będzie dla niego najważniejszym tematem?
      Zgadliście 🙂 oprócz pokojowych stosunków, bla bla bla, będzie chciał rozmawiać o tych Małaszewiczach.
      A ponieważ jeśli ktokowiek ma dziś wpływ na Rosję, są to Chiny, to pewnie padną jakieś zapewnienia w stylu "wy popatrzcie, czy by się nic nie dało zrobić z tym przejściem, a my spróbujemy pogadać z Putinem. Nic nie obiecujemy - ale spróbujemy".
      Czyli bardzo po chińsku - bo Chiny właśnie od tego aktualnie mają Rosję, żeby robiła bullying, i żeby chiński MSZ mógł wjeżdżać cały na biało i gasić rozkręcane przez Putina pożary.
      Powiem więcej: to aż dziwne, że przez ponad trzy lata lotnisko w Rzeszowie przerzuciło tysiące ton sprzętu wojskowego dla Ukrainy, i nigdy, NIGDY do Polski nie wleciały żadne drony.
      Ale do tej pory nic żeśmy nie zablokowali Chinom.
      Czy mam rację? Okaże się już bardzo niedługo. Jeśli mam - jest duża szansa, że akcja z dronami była jednorazowa. A przynajmniej że się nie powtórzy, aż znowu coś odetniemy Chińczykom.
      Co myślicie?"
      • krytyk2 Re: Pkt 4 NATO 12.09.25, 19:42
        Myślę , że ważna jest też reakcja wielu krajów NATO, które od razu pospieszyły z ofertami pomocy materialnej Polsce.Jedni zaoferowali najlepsze na świecie rozpoznanie i zwalczanie antydronowe ( żeby nie tracić milionów dolarów na pociski zwalczające styropianowe wabiki )
        Tak więc sytuacja jest na pewno dwuznaczna - dla wagi tego ataku ale tez dla relacji Rosji i Chin
    • elissa2 Re: Pkt 4 NATO 12.09.25, 13:17
      "Ja jeszcze o dronach, tym razem od strony białoruskiej.
      Wiele złego można powiedzieć o Ołeksandrze Łukaszence, ale nie można mu odmówić politycznego sprytu, cwaniactwa i umiejętności wyczucia, skąd aktualnie wieje wiatr. Tylko dzięki temu był w stanie tak długo utrzymać się u władzy, będąc tak blisko Rosji - i nie mając za grosz ani sympatii, ani zaufania Putina.
      Od przedwczoraj, czyli od ataku dronów na Polskę dowiadujemy się zaś po kolei:
      - że białoruska armia ostrzegła Polskę przed atakiem. Więcej: że jej żołnierze walnie przyczynili się do zestrzelenia dronów. Że byli "na łączach" z naszymi wojskowymi przez kilka godzin.
      - że Łukaszenko dzień po ataku zwolnił 52 więźniów politycznych, w tym trójkę Polaków.
      - że Donald Trump wysłał mu list, w którym życzy Łukaszence zdrowia i - mówiąc ogólnie - głaszcze go po brzuszku.
      Według mnie najważniejszy jest absolutnie punkt pierwszy. A właściwie to jeszcze coś z tym punktem związanego: Białoruś nie tylko pomagała Polsce, ale jeszcze sama się tym pochwaliła. Jeśli robiliby to za plecami Rosjan, Łukaszenko ogladałby się dziś przez lewe ramię, a nie chwalił.
      Skojarzenie mam jedno. Pamiętacie, jak kilka miesięcy temu Iran wykonał odwetowe uderzenie w Izrael? I z jednej strony groził i szczerzył zęby, ale z drugiej - tyle razy się odgrażał i ostrzegał, w co to nie uderzy, jakich to celów nie zniszczy, że Izrael zdążył się na atak doskonale przygotować? Słowem - był to rodzaj teatru na użytek wewnętrznej opinii publicznej, który nikomu miał nie przynieść szkody.
      Mam wrażenie, że puszczone na Polskę drony miały być właśnie takim teatrem. Pokazujemy, że jak byśmy chcieli, to hohoho. Ale jednocześnie dbamy o to, żeby za bardzo te drony nikomu nie zaszkodziły. A że przy okazji sprawdzimy, jak działa obrona NATO? To już plus dodatni.
      No dobrze, ale kto jest w takim razie widzem w tym teatrze?
      Moim zdaniem - przede wszystkim Chiny. Polska zamknęła na czas nieokreślony przejścia graniczne, czym zablokowała chińskie towary (podkreślam: nieokreślony, bo chociaż chodzi o ćwiczenia ZAPAD-25, to nie ma jasnego komunikatu, kiedy będą znowu otwarte).
      Rosja i Białoruś musiały coś zrobić, żeby pokazać, że biją się o interesy swojego mecenasa.
      Szachownica tych rozgrywek się nam znacząco powiększyła. A w poniedziałek przyjeżdża do Polski chiński minister spraw zagranicznych. Bardzo jestem ciekaw tej wizyty."
      • a_iii_ty Re: Pkt 4 NATO 12.09.25, 14:29
        Lube takie niestandartowe rozwazania. Polityka zawsze ma drugie dno.
    • a_iii_ty Re: Pkt 4 NATO 12.09.25, 16:17
      A co Wy na zachowanie Bialorusi i ostrzezenie o nadlatujacych dronach?
      • krytyk2 Re: Pkt 4 NATO 12.09.25, 19:46
        Myśle , ze Bialorusi mocno doskwieraja sankcje ze strony UE. Więc kombinuja jak moga na boku - żeby coś ugrać przy okazji napiec powodowanych przez działania Rosji
        • a_iii_ty Re: Pkt 4 NATO 12.09.25, 20:05
          Nie jestem przekonany, ze Lukaszenko jest z calym sercem oddany Rosji, to samo z prostymi ludzmi. Mam wrazenie, ze chetniej by nalezeli do EU niz do ZBIRU.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka