19.09.25, 22:23
Tak, wszyscy się zgodzimy, że to wojna pomiędzy Rosją i Ukrainą.

O jej przyczynach pisałem już tu dawno temu.

Ale: czy to jest wojna Polski? (tak piszę, bo w większości nie mieszkacie w Polsce, a się mądrzycie jak cholera).

Czy Polska powinna się w to wmieszać? Tylko weźcie nie pierdolcie, że to jest w naszym interesie jako rozbrojonego słabego państwa, dołączyć do niej po stronie ewidentnie przegranych?

I tutaj pomijam aspekty emocjonalne lub nie do ustalenia, bo każdy może mieć własne zdanie.

Chodzi mi o czystą logikę, która skutkuje życiem obywateli Polski.
Obserwuj wątek
    • a_iii_ty Re: Wojna 20.09.25, 00:31
      Zle rozumujesz. To nie polska wojna, tylko wojna korzystna dla Polski. Kumasz roznice? Wyobrazasz sobie, ze Ukry przywitaliby onuce kwiatami, zamiast walczyc?
      Znasz to: wrog mojego wroga jest moim przyjacielem?
      Przemysl to, o ile to nie za wiele dla ciebie.

• extramuralruraoccasional Re: Wojna 20.09.25, 00:39
        OK.

Napisałeś to publicznie.

To znaczy mogę z zupełnym Twoim pryzwoleniem wpuścic to z Twoim autorstwem dalej do internetu?

Odpowiedz...
        • a_iii_ty Re: Wojna 20.09.25, 00:43
          Nie, bo nie wierze twoim intencjom.
          Zreszta i tak to zrobisz.
          • extramuralruraoccasional Re: Wojna 20.09.25, 00:48
            Napisaełś publicznie, i teraz się wycofujesz?

No tak, tak jak zwykle... Co złego, to nie Ja....

Trzymaj się.
            • a_iii_ty Re: Wojna 20.09.25, 01:20
              Publicznie, ale dla uzytkownikow tego forum, a nie dla jakich szemranych celow.
              Kto cie tam wie, komu loda robisz.
              • wilczamia Re: Wojna 21.09.25, 14:44
                komu loda robisz

Boze, znowu te publiczne umizgi homoseksualne... Nie masz tam jakiegos ogrodnika czy innego sasiada?
                • a_iii_ty Re: Wojna 21.09.25, 14:47
                  Paszua won.
                  • wilczamia Re: Wojna 21.09.25, 14:50
                    Slyszysz szczek metalu?! To dobrze, ostrze kindzal na ubekow!!!
                    • a_iii_ty Re: Wojna 21.09.25, 15:31
                      bswb
                      • wilczamia Re: Wojna 21.09.25, 15:37
                        Wypierdalaj. Najlepiej na Karaiby, zanim Cie ICE wypierdoli!
                        • a_iii_ty Re: Wojna 21.09.25, 16:42
                          Won putinowska gnido.
                          • wilczamia Re: Wojna 21.09.25, 17:21
                            Zawrzyj pysk obrzydliwy, wulgarny, antypiolski cwelu.
                            • a_iii_ty Re: Wojna 21.09.25, 17:27
                              Paszua ty na pizde szczekac. Ty pisowska zdziro.
                              • wilczamia Re: Wojna 21.09.25, 17:48
                                Idi na chuj, banderowski kutafonie!
                                • a_iii_ty Re: Wojna 21.09.25, 18:03
                                  Buahaha, bodnij sie w cyca.
                                  • wilczamia Re: Wojna 21.09.25, 18:10
                                    Wez spierdalaj, bo juz mnie nudzisz.
                                    • a_iii_ty Re: Wojna 21.09.25, 18:11
                                      Gumuj sie lalka!
    • krytyk2 Re: Wojna 20.09.25, 13:01
      Znowu prezentujesz rosyjski punkt widzenia. Najlepsze dla Rosji jest bowiem odizolować każde zaatakowane przez nią państwo od innych- w sensie ideowym , finansowym , politycznym i zbrojeniowym.
      Dla każdego normalnego Polaka , znającego choć trochę historię swego kraju , jest oczywiste , że Rosja jest imperialna, dąży od kilkuset lat do podbicia zbrojnego i zwasalizowania swoich sąsiadów. Polska w tym sensie jest następna w kolejności więc każda kula , pocisk, dron czy rakieta osłabiająca siłe Rosji ocala nasze bezpieczeństwo - w krótszej lub dłuższej perspektywie . Nie zgadzam się z tezą ( znowu rosyjską ), że ta wojna jest dla Ukrainy przegrana. Jesli prawdziwe sa doniesienia o stworzeniu przez Ukrainę udanej hybrydy drona i rakiety , pozwalającej uderzać w cele odległe do 3 tys kilometrów, to nie chciałbym w skórze Rosjan. Poza tym cały czas obserwowalna jest podstawowa różnica pomiędzy działaniami militarnymi Rosji i Ukrainy : Ukraina walczy inteligentnie i humanitarnie uderzając w infrastrukturę zaopatrzenia i logistyki wojsk rosyjskich , natomiast Rosja nastawiona jest na barbarzyńskie uderzenia w obiekty cywilne, domy mieszkalne , szkoły , szpitale , centra handlowe. Rożnica nie polega tylko na moralności ,ale przede wszystkim na militarnym bezsensie posunięć Rosji, natomiast sensownym i oszczędnym działaniu Ukrainy. Tak jak w gospodarce tak i na wojnie Rosja nie potrafi wyprodukować nic sensownego
    • elissa2 Re: Wojna 20.09.25, 14:11
      Wczoraj wpadły mi w ucho doniesienia o tym, że Rosja naruszyła przestrzeń powietrzną Estonii. Komentator przypomniał sytuację sprzed lat, gdy Rosja naruszała przestrzeń powietrzną Turcji. Po drugim "wyskoku" Rosji Turcja zagroziła, że teraz już będą zestrzelać rosyjskie samoloty. Rosja nie wzięła sobie do serca tego ostrzeżenia i faktycznie Turcja zestrzeliła rosyjski samolot wojskowy. I skończyły się rosyjskie "zabawy".
      • krytyk2 Re: Wojna 20.09.25, 15:27
        Dzisiaj myślałem o tej sytuacji z Turcją i doszedłem do wniosku, ze to nie jest do prostego skopiowania.
        Trzeba mieć za sobą potencjał militarny , żeby tak móc odpowiedzieć. Turcja jest pierwsza armią w Europie, drugą po Stanach. Estonia akurat korzysta z natowskiej ochrony nieba. I wyobrażam sobie sytuację , że np F-16 kierowany przez Holendra zestrzeli taki rosyjski samolot i co dalej. W tej sytuacji Rosja może za godzine powtórzyc sytuacje ,ale już nie jako prowokacje lecz jako lot bojowy - i zestrzelić nad Estonią następny samolot np polski czy francuski. Rzecz w tym - co dalej , czyli jakimi srodkami dysponuje NATO w danym momencie i ile odwagi wykaże w okresie po
        • rzeka.suf Re: Wojna 21.09.25, 02:47
          przeciw tezie o tym, ze drony byly ukrainskie, swiadcza wlasnie te mysliwce nad estonia.
          ewentualnie media karmia nas starannie przygotowana papka a zadnych mysliwcow nie bylo albo byly ale w odpowiedzi na jakas tam estonska prowokacje.
          • krytyk2 Re: Wojna 21.09.25, 10:50
            Estonia jest w bardzo trudnej i specyficznej sytuacji. Z punktu widzenia militarno-geopolitycznego ma najbardziej niekorzystne położenie wobec ewent agresji ze strony Rosji. Jest małym krajem i słabym militarnie . Od kilku lat wzrasta co chwilę napięcie pomiędzy nią a Rosją. Rok temu Moskwa sprowokowała Estonię usuwając z Narwy boje nawigacyjne zaznaczające granicę państwowa pomiędzy obydwoma państwami. W przypadku konfliktu zbrojnego Rosjanie byliby w stanie "pokryć " teren Estonii sprzętem i ludźmi w ciagu kilkudziesięciu minut. Inicjatywa Estonii odnośnie zestrzelenia samolotu rosyjskiego to zachowanie osoby , która juz czuje sie prawie pożarta przez potwora i dlatego jest jej wszystko jedna czy wojna juz się zaczęła czy jeszcze nie. Estończycy czuliby się lepiej gdyby wybuchł konflikt pomiedzy Rosją i Nato, bo ciężar walk i ostrze militarne Rosji byłoby bardzo rozproszone i odpowiedzialność spoczęłaby na innych krajach.
    • jan_stereo Re: Wojna 21.09.25, 01:38
      youtu.be/Ue5odCQ7qFA?si=_kR3tyC-eS-c4O27

Jak tak dalej sie obecny konflikt potoczy to jedyne grzyby na horyzoncie to te nuklearne beda...
      • rzeka.suf Re: Wojna 21.09.25, 02:37
        wlasnie mialam pisac, ze mysle, ze teraz juz kopanie ziemianki nie bedzie przesada ani objawem paniki.
        mam mieszkanie do sprzedania pod lublinem. poki co w jednym solidnym kawalku.

slowa pana analityka z wideo to taki bardziej niemiecko-centryczny punkt widzenia.
        wkurwil mnie szewko kiedy sie podniecal, ze trump bedzie bronil polski, ach, szaleniec, ale nasz szaleniec. niech bierze czy oddaje co tam chce z ukrainy, byle polska byla bezpieczna, nie podlegla rosji. co za krotkowzroczny cwaniaczek: czemu by zatem niemcy nie mieli oddac polski za spokoj, tani gaz i bałałajki?

grzyb nam sie nalezy jak psu buda. za caloksztalt. tylko innych stworzen szkoda byloby.
    • extramuralruraoccasional Re: Wojna 21.09.25, 12:21
      "Większość ludzi nie jest gotowa do walki - większość ludzi jest gotowa na to, że walczyć będą inni"

/Sun Tzu, "Sztuka wojny"/

Mamy taką dziwną statystyczną okoliczność - większość z gulgoczących tutaj radośnie jak indyki za wojną i udziałem w niej Polski, nie mieszka w Polsce...

No jest wprawdzie jeden, ale nie wiadomo czy Polak, a ponadto na L4...

Więc, jeśli nie będzie to Wasza wojna, ze zwykłej przyzwoitości powinniście powstrzymać się od kłapania dziobem za. Bo nie przystoi.
      • rzeka.suf Re: Wojna 21.09.25, 14:22
        Krish: poproszę o opnie nt sprawy
        Defiluja opinie sprzeczne z opinią krisha
        Krish: zamknijcie się, nie macie prawa opiniowac w tej sprawie.
        • wilczamia Re: Wojna 21.09.25, 15:02
          Nikt Cie nie prosil o zadna "opinie". Zostala Ci pokazana Twoja obluda.
          • rzeka.suf Re: Wojna 21.09.25, 15:07
            ah, to sorry. autor po prostu chcial sie wykrzyczec. ok.
            • a_iii_ty Re: Wojna 21.09.25, 15:12
              Nikogo nie przepraszaj rzeko. Te szmaty trollskie maja jeden cel: obrazac i ponizac.
              • wilczamia Re: Wojna 21.09.25, 15:58
                Zawrzyj pysk, chamie, na razie radze grzecznie.
                • a_iii_ty Re: Wojna 21.09.25, 16:31
                  Juz sie zaczelo, buahaha. Wypierdolili gnojowe z innych forow i wrocila by jatrzyc. Co za typ wstretny.
                  • wilczamia Re: Wojna 21.09.25, 17:53
                    Tepy szonie, sam wzywales te starowinke znad grobu na pomoc, kwililes w jej rekaw jak dzidzius, co to nastepnego dnia byla tak zestrana ze strachu, ze usilowala Was ochujac, ze to nie ona ciela!!! Co za banda tchorzliwych, opaslych wieprzy!
                    • a_iii_ty Re: Wojna 21.09.25, 18:14
                      O czym ty pierdolisz babajago!
                      • wilczamia Re: Wojna 21.09.25, 18:16
                        Juz nie pamietasz?! Oj, neurolog sie klania...
            • wilczamia Re: Wojna 21.09.25, 16:27
              A czemuz zaraz wykrzyczec? Po prostu K. grzecznie zauwazyl, ze pierdolisz.
    • shachar Re: Wojna 21.09.25, 15:15
      Prawdziwa wojna to wojna siebie samego ze soba.Az mi sie w pale nie miesci, jak latwo ludze, w tym ja, daja sie prowokowac, pociagani za niewidzialne sznurki. Jesli odpowiadasz na prowokacje, nigdy nie bedziesz panem siebie, byle ciamajda, ktory wie, pod ktore zebro cie dzgnac, zrobi z ciebie idiote. A w zasadzie sami robimy z siebie idiotow. To co jest wymiana z kims, jest w zasadzie wymiana w samym sobie. Pilka wrzucona w system, w jego slabym punkcie, tanczy w srodku dziwny taniec. Sztuka to naprawic swoj slaby punkt.
      • jan_stereo Re: Wojna 21.09.25, 15:36
        Wojna niestety jest tez narzedziem do odwracania uwagi dla politykow ktorzy sobie nie radza z opozycja albo z ekonomia, czesto w wyniku wlasnej niekompetencji, sa gotowi poswiecic zycie calych narodow, w sensie ze albo wszyscy ida na dno ale nigdy oni sami nie zejda ze sceny. To jest najgorsze, jak nastepnie sie motywuje koniecznosc albo niezbednosc takiego konfliktu.
      • a_iii_ty Re: Wojna 21.09.25, 16:27
        Ty w to wszystko wierzysz, czy chcialabys wierzyc.
        Przypomina mi to nauki medrcow ze Wschodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka