Dodaj do ulubionych

Rumunia, co zwiedzic?

IP: 194.205.123.* 21.07.04, 18:39
Co zwiedzic w Rumunii? Chcialbym pojechac na tydzien samochodem, mieszkać na
kwaterach, poogladac troche przyrody, oczywiscie zamek Drakuli, ale też nie
łazić wyłącznie po gorach. Wypozyczylem przewodnik po Transylwanii i mowiac
szczerze jestem troche skołowany - nie bardzo wiem, co rzeczywiście warto
zobaczyć w ciągu spokojnego tygodnia zwiedzania we wrześniu... Raczej nie
chcę spędzić bardzo dużo czasu w samochodzie, najwyżej część atrakcji dalej
położonych sobie odpuszczę
Obserwuj wątek
    • nelu Re: Rumunia, co zwiedzic? 22.07.04, 09:59
      Jak już będziesz zwiedzać ten tzw. zamek Drakuli w Branie to koniecznie jedź do
      Braszowa (jakieś 40 km). Po drodze jest miasteczko Rasnov (Risnov) z ładnie
      położonymi ruinami średniowiecznego zamku (wspaniałe widoki). Samo miasteczko
      też jest bardzo ciekawe. Z Rasnov do Braszowa możesz jechać górską trasą przez
      Poiana Brasov (same serpentyny, odbywają sie tam górskie wyścigi samochodowe).
      Jadąc z Poiana Brasov do Brasowa (droga prowadzi cały czas w dół) można
      podziwiać panoramę Braszowa - warto stanąć na poboczu i porobić trochę zdjęć. W
      samym Braszowie jest w samym centrum rynek z tzw. czarną katedrą - warto. Z
      Braszowa jedź E-60 do Sighisoara (bardzo ładne średnioweczne miasto, niemal w
      całości zachowane, położone na wzgórzu. Po drodze będzieśz podziwiał typowo
      siedmiogrodzkie pejzaze - niewiele lasów, łąki, winnice, wzgórza pagórki. Dalej
      jadąc E-60 na północ warto zahaczyć o Targu Mures, Kluż (Cluj) i Oradea przed
      granicą. Oczywiście to tylko część Siedmiogrodu. Nire wiem na co sie
      nastawiasz. Czy wolisz zabytki, czy obcowanie z przyrodą. W Transylwani jest
      całe mnóstwo rzeczy, które warto zobaczyć, ale lepiej sobie dawkować. Zawsze
      można wrócić za rok. To w końcu niecały dzień drogo od Polski...
      Pozdrawiam
      • Gość: toffik Re: Rumunia, co zwiedzic? IP: 194.205.123.* 22.07.04, 11:45
        wielkie dzięki za pomoc. Wiesz, nie będąc w jakimś miejscu nie potrafię sobie
        za bardzo zaplanować trasy. Jeśli masz chwilkę, może podpowiesz mi co i w
        jakiej kolejności, może jakieś fajne kwatery/noclegi po drodze. Nie muszę
        zobaczyć wszystkiego, bo - dokładnie tak jak mówisz - to dzień z hakiem drogi,
        więc można zawsze wrócić smile
        • nelu Re: Rumunia, co zwiedzic? 22.07.04, 12:37
          Do tego co już napisałem można dorzucić jeszcze kilka innych miast i rejonów.
          Twoją tygodniową podróż możesz zaplanować tak: wjazd do Rumunii w Nadlac,
          niedaleko Szeged na Węgrzech - miasto Arad (możesz sobie odpuścić), skręcasz na
          Timiszoarę (nie byłem, podobno warto, miasto, gdzie zaczęła sie tzw. Rewolucja
          Rumuńska w 1989 roku) - dalej przez miasto Deva do Alba Iulia (katedra, miejsce
          zjednoczenia Rumunii w 1918 roku, warto) - dalej miasto Sibiu (warto zajrzeć) -
          za Sibiu (ok. 20 km) skręcasz w lewo na Braszów, jedziesz trasą równoległą do
          Karpat - dalszą część opisałem w poprzednim wpisie. Co do kwater to niestety
          niewiele Ci pomogę, może ktoś sie jeszcze odezwie. Poszukaj też przewodnika
          Pascala po Rumunii. Ja znam wersję sprzed kilku lat, może była jakaś
          aktualizacja. Szerokiej dorgi, jak coś to pytaj.
          • Gość: toffik Re: Rumunia, co zwiedzic? IP: 194.205.123.* 22.07.04, 14:36
            OK. wielkie dzięki smile
            • Gość: Marlew Re: Rumunia, co zwiedzic? IP: *.grohe.de / *.us.infonet.com 22.07.04, 14:48
              Jak juz będziesz w Brasovie to przejedź sie do Sinaia - miasto w górach tak
              przepięknie położone pomiędzy szczytami, cos pieknego...
              Ale poza tym to trzymaj sie tego co napisał Nelu a urlop bedzie na pewno udany -
              jezdze w tamte rejony od 2 lat (3 razy) i za kazdym razem jest wspaniale...
              • tomaszek193 Re: Rumunia, co zwiedzic? 22.07.04, 14:55
                wracając z BG, pod koniec sierpnia, chciałbym, choć trochę, zobaczyć Deltę
                Dunaju. Opis Delty i wielu innych "magicznych" miejsc w Rumunii znajdziesz w
                fantastycznej książce Andrzeja Stasiuka "Jadąc do Babadag". Gorąco polecam
                każdemu, kto choć trochę czuje kilmaty tych zakątków Europy. Nie jest to
                przewodnik, - to coś, co pomoże Ci zobaczyć znacznie więcej niż widać, po
                prostu piękna książka.
                • Gość: toffik Re: Rumunia, co zwiedzic? IP: 194.205.123.* 22.07.04, 15:11
                  bardzo dzieki, wszelkie fajne dalsze pomysly oczywiscie mile widziane smile
                  • fredt Re: Rumunia, co zwiedzic? 23.07.04, 00:58
                    jeżeli chcesz namiar na kwaterę w Branie, napisz na priva. Sam zamek w Branie
                    jest moim zdaniem przereklanowany, ale blisko stamtąd do paru innych ciekawych
                    miast /Sinaia, Busteni/ , i blisko w góry.
                    Rumunia to fantastyczny kraj. Polecam.
                    • fredt Re: Rumunia, co zwiedzic? 23.07.04, 01:02
                      fredt@gazeta.pl
                • Gość: Imac Re: Rumunia, co zwiedzic?- o delcie Dunaju IP: *.chello.pl 25.07.04, 09:02
                  Dalta jest swietnym pomyslem, pod warunkiem ze znajdziesz na nia minimum 5 dni.
                  Na krocej, z powodu komunikacji nie oplaca sie zupelnie jechac w tamte strony.
                  Jesli bedziesz tam w koncu sierpnia to swietnie trafiles, bowiem w delcie sezon
                  turystyczny konczy sie okolo 15 sierpnia i potem ceny gwaltownie spadaja.
                  Wszystko jest wzglednie tanie, najwiekszym problemem jest sam sposob
                  zwiedzania - jesli chcesz zapuscic sie (np na jedniowa wycieczke) w siec
                  bocznych kanalow (co prawde mowiac jest absolutnie nieodzowne, inaczej tak
                  naprawde niewiele zobaczysz) konieczne jest wynajecie lodzi. Jest to jedyny
                  chyba sposob dorabiania sobie okolicznych mieszkancow, a turysci sa w
                  wiekszosci z zachodu i ceny na nasza kieszen bywaja horrendalne. Przetestowalem
                  to w zeszlym roku.
                  Do delty mozesz dotrzec najlepiej prze Tulczę- miasto portowe nad Dunajem skad
                  odplywaja promy (wolniejsze, plyniesz kilka godzin, ale za to podziwiasz
                  widoki) i wodoloty (szybko ale atrakca niewielka- jak przejazd dusznym
                  autobusem) w poszczegolne odnogi Dunaju, z ktorych jedna jest jest granica z
                  Ukrainą, a kolejne to Sulina, zakonczona miasteczkiem Sulina i Sfantu George
                  zakonczona wsia o tej samej nazwie. Skoro masz niewiele czasu polecam Sulinę -
                  czesciej do niej kursuja promy, klimat absolutnego konca swiata, opuszczone
                  wsie w poblizu, dzikie konie, cmentarz z nagrobkami marynarzy z roznych stron
                  swiata itd. Wspaniala przyroda, ryby, ptaki, w poblizu kolonia Pelikanow,
                  trzciny i lilie wodne w kanalach i MNOSTWO komarow. Plaza nad morzem zwyczajna,
                  ale pustawa smile. To nie jest atrakcja dla kazdego, trzeba docenic specyficzny
                  klimat, albo dla interesujacych sie botaniką, ornitologią, ekologią, albo dla
                  chcacych zobaczyc jak wyglada koniec swiata (a napewno Europywink
                  Pozdrawiam serdecznie

gdybys chcial wiecej informacji, poprosze o kontakt mapan@wp.pl
      • Gość: iksjar Re: Rumunia, co zwiedzic? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 23:06
        A co sądzisz o Bukowinie, czy tam nie warto spędzić urlopu? W swoim opisie nie
        mówisz nic o niej.
    • Gość: krmenaros Re: Rumunia, co zwiedzic? IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 24.07.04, 18:10
      Lacu Rosu i trasa Transfogarska (przejazd w godz. 8,00 - 20,00)
      • Gość: Imac Re: Rumunia, co zwiedzic? IP: *.chello.pl 25.07.04, 08:45
        Przewodnik Pascala jest niestety bardzo lakoniczny. Masz do dyspozycji obszerny
        przewodnik "Transylwania - twierdza rumunskich karpat" wydawnictwa Bezdroza z
        Krakowa, ktory bardzo polecam. Chyba niedawno zostal wlasnie wznowiony. To samo
        wydawnictwo wydalo tez calosciowy przewodnik po Rumunii.
        Co do trasy, to w pelni popieram autorow poprzednich postow. Zajrzyj KONIECZNIE
        do Sighishoary, polecam Braszow i Sinaie. Sybin jest pieknym miastem, choc
        troche zapuszczonym i nie kazdemu sie podoba, dla mnie byl odkryciem. Z Sinai
        mozesz wjechac kolejka linowa w gory Bucegi skad mozna dojsc do Branu (co
        zajmuje dwa dni). Sam zamek nie ma tak naprawde nic wspolnego z Drakula(!) i
        jest przereklamowany (juz Niedzica jest moim zdaniem o wiele ladniejsza) ale
        polozony w pieknej i ciekawej okolicy. Jesli lubisz zwiedzac zabytki, jeszcze
        nie lsniace i blyszczace, to polecam w poblizu Braszowa obronne koscioly- jeden
        z fenomenow Siedmiogrodu.
        Wogole to bardzo fascynujacy kraj, szerokiej drogi
        • tomaszek193 Re: Rumunia, co zwiedzic? 25.07.04, 12:44
          Siedzę od kilku dni nad moim planem podróży do Bułgarii przez Rumunię, której
          chcę poświęcić 5 dni jadąc tam i 4 jadąc z powrotem. Mam pod ręką najnowszego
          Pascala, który jest znacznie bardziej obszerny od poprzednich wydań i
          oczywiście oba przewodniki Bezdroży. Wszystkie są mi przydatne, bo wzajemnie
          się uzupełniają zwracajac uwagę na inne walory. Każdy ma swoje wady i zalety.
          Mam dokładny atlas samochodowy Rumunii w skali 1:300 000 wydawnictwa
          Cartographia z 2003 roku. I mam internet(!). Wiem już, że wystarczy zjechac
          czasem kilka km z głównej drogi by zobaczyć miejsca niezwykłe, choćby warowny
          kościół w Biertan, (między Medias a Sighisoarą) który nigdy nie został zdobyty.
          Albo jezioro Bezidou Nou z zalanymi ruinami kościoła, niedaleko głównej drogi
          Targu Mures-Sighisoara.
          zobacz:
          www.efoto.ro/portofoliu/imagine.php?img=11
          • Gość: Imac Re: Rumunia, co zwiedzic? IP: *.chello.pl 25.07.04, 18:20
            Naprawde niezle smile
            A propos, kiedy wyszedl nowy pascal? 2 Tygodnie temu przegladalem przewodniki w
            ksiegarniach i jeszcze go nie widzialem.
            Szerokiej drogi!
            • tomaszek193 nowy Pascal 25.07.04, 18:29
              Mam go bodaj od miesiąca. Zdążył już być w Rumunii z moim kolegą. Ma 515 stron,
              pomarańczową okładkę ze zdjęciem elewacji zamku Peles w Sinai i wkładkę z
              kilkudziesięcioma kolorowymi zdjęciami. Napisano na końcu, że to I wydanie.
              Poprzednie były tłumaczeniami z Lonely Planet, dlatego były takie kiepskie.
              Autorami polskiego przewodnika są Witold Korsak i Jacek Tokarski. Kupiłem to
              chyba w Empiku.
    • Gość: niezawodny Re: Rumunia, co zwiedzic? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.04, 19:46
      Ponieważ właśnie wróciłem z Bułgarii a po drodze sporo czasu poświęciłem na
      Transylwanię i Karpaty po obu stronach to mogę coś podpowiedzieć.
      Do Bułgarii jechałem trasą przez Satu Mare-Cluj Napoca (zwiedzanie i nocleg)-
      Turda-odbicie na Aiud-Blaj-Medias-odbicie "w bok" do warownego kościoła
      twierdzy w Biertan (zwiedzanie rzecz jasna) - dalej Sighisoara (zwiedzanie)-
      Brasov (zwiedzanie i nocleg)-Przełęcz Predeal (widoczki)-"zboczenie" do Bran
      (zwiedzanie tzw. Zamku Draculi)-Risnov (zwiedzanie Zamku Chłopskiego)-powrót do
      Predeal-Sinaia (zwiedzanie zamków Peles)-Ploiesti-Bukareszt (przejazd przez
      centrum miasta)-Giurgiu-dalej to już Bułgaria...

Wracaliśmy ponownie przez Giurgiu-obwodnica Bukaresztu-Piteszti-"zboczenie" na
      Curtea de Arges-szosa Transfogaraska (niesamowity przejazd przez Karpaty
      Południowe)-Sibiu (zwiedzanie)-Sebes (nocleg)-Hunedoara (zwiedzanie zamku
      Hunydadich)-Orade-i dalej przez Węgry do Polski

Kilka uwag;
      1) Nie ma "jednej" Rumunii, tak naprawdę istnieją 3 różne dzielnice;
      Transylwania (Siedmiogród), Wołoszczyzna i Mołdawia które stosunkowo od
      niedawna tworzą polityczną całość w efekcie czego są to zupełnie różne krainy

2) Po piewrsze przyroda (natura) - Bóg hojnie obdarzył Rumunię wspaniałymi
      górami, lasami, rzekami itd. Niesamowitych wrażeń dostarcza dojazd Szosą
      Transfogaraską - zbudowaną przez Czausescu w latach 70-tych wojskową drogą
      rokadową, która w zamysle geniusza Karpat miała umożliwić sprawne przerzucanie
      wojsk przez "ścianę" Karpat. I za to akurat Rumunia może być swemu geniuszowi
      wdzięczna bo jest to jak dla mnie jeden z cudów Europy. Jechać na wysokości
      ponad 2000 m n.p.m. powyżej linii śniegu, z widokami zapierającymi dech w
      piersiach to jest coś!!!
      Przejazd przez Predeal przy szosie Transfogarskiej wysiada, choć też jest
      malowniczy, jak każde góry
      3) Po drugie wspaniałe zamki, ktore spotyka się na każdym kroku. Ewenementem na
      skalę światową są zamki chłopskie (budowane przez chłopów!!!) jak np. zamek w
      Risnow - nigdy nie zdobyty, ze wspaniałą panoramą na Karpaty Południowe.
      Podobnym ewenementem są kościoły warowne jak ten w Biertan, objęty ochroną
      UNESCO - warto (podobne występują też w Chorwacji jak np. we Vrboskiej na
      Hvarze). Następnie zamki możnowładców. Najpiękniejszym jest oczywiście zamek w
      Hunedoara - siedziba rodu Hunyadich. Wizerunek tego właśnie zamku zasłużenie
      znajduje się na okładce przewodnika Bezdroży "Transylwania-Twierdza Rumuńskich
      Karpat". Zamek Draculi w Bran jest jak już ktoś zauważył przereklamowany w tym
      sensie że z Draculą ma niewiele współnego, jest on jednak godny zobaczenia,
      malowniczo położony na skale z ciekawymi wnętrzami i bogato zachowanym
      wyposażeniem. Prawdziwy zamek Draculi leży bardziej na zachód i widać go
      doskonale z szosy Transfogarskiej - jest bardzo wysoko w górach co robi wielkie
      wrażenie, niestety nie wiem jak do niego dotrzeć bo nie starczyło nam na to
      czasu. Wszystko w/w leży w Transylwanii. Oddzielny temat to Sinaia i 2 zamki
      Peles; górny i dolny. Zamki te leżą już po stronie południowej czyli wołoskiej.
      Zbudowane zostały w XIX wieku w stylu trochę eklektycznym, z niezwykłym
      przepychem ale są bezwzględnie godne zobaczenia
      4) Miasta Transylwanii - to kolejny temat godny uwagi. Większość miast na tym
      terenie budowali Sasi Siedmiogrodcy (Niemcy) i miasta te zachowały się od
      średniowiecza w niemal niezmienionej formie. Takie są właśnie Sibiu,
      Sighisoara, Brasov, z kolei równie godne zobaczenia są Cluj-Napoca czy Oradea,
      Sebes gdzie więcej jest baroku i secesji
      Warto także zobaczyć Bukareszt - nie ma on nic wspólnego z w/w miastami
      Transylwanii, widać tu już wyraźnie styl "orientalny"
      5) Wielokulturowość; większość miast Transylwanii ma podwójne a nawet potrójne
      nazwy; Rumuńskie, Węgierskie i Saskie (Niemieckie) a oprócz w/w nacji jest
      także sporo Cyganów i Szeklerów co nadaje niesamowitego kolorytu. Uzupełnieniem
      tego są cerkwie i monastyry sąsiadujące z kościołami katolickimi i
      protestanckimi
      6) Uzupełnieniem w/w najciekawszych rzeczy, które ja widziałem jest niesamowita
      atmosfera tego kraju; stada koni, owiec, kóz, bawołów (nidy takich jeszcze nie
      widziałem poza Zoo) chodzących samopas, bardzo często po drogach
      międzynarodowych. Do tego powszechne zaprzęgi konne albo "osiołkowe"
      7) Sympatyczni ludzie - na każdym kroku spotykaliśmy się z sympatią i
      życzliwością, małym problemem jest porozumiewanie się bo mało kto zna tam inny
      język niż Rumuński i Węgierski ale kto zna trochę łacinę ten zrozumie Rumunów
      bo z Węgrami to nie ma szans po węgiersku... smile

Na koniec generalna uwaga - warto mieć przewodnik bo bez tego to nic nie
      wiadomo co się widzi ani jak tam trafić bo informacji nawet o największych
      atrakcjach praktycznie nie ma. Ja polecam ten w/w przewodnik Bezdroży o
      Transylwanii. A sam w tym miejscu chętnie zapytam kiedy wyszedł przewodnik
      Bezdroży poświęcony całej Rumunii i jaka jest jego ocena??? - ktoś tu coś na
      ten temat napisał
      Póki co to tyle, jakby co to pytaj
      pozdrowionka
      • Gość: Imac Re: Rumunia, co zwiedzic? IP: *.chello.pl 25.07.04, 23:35
        Przewodnik wydawnictwa "Bezdroza" ukazal sie wiosną tego roku. O zawartosci
        merytorycznej nie moge powiedziec, bo jeszcze go nie przeczytalem, a jedynie
        dosc wyrywkowo przejrzalem. Konwencja - typowa dla przewodnikow tego
        wydawnictwa, ktore bardzo sobie cenie.
        Pozdrawiam
      • Gość: Marlew Re: Rumunia, co zwiedzic? IP: *.grohe.de / *.us.infonet.com 27.07.04, 09:49
        Niezawodny - gratulacje za tekst!! co do zamku Drakuli (tego jak określiłeś -
        prawdziwego) - jeżeli chodzi o ten na trasie 7c wysoko na rzeką, z którego
        rzuciła się żona Palovnika to dotarcie nie jest łatwe a na górze niewiele
        zostało więc lepiej popatrzeć z dolu smile
        Poza tym znów narobiłeś mi smaku na wycieczkę do Transylwanii - tylko jak ja
        wytłumacze żonie że znów musze sobie gdzieś pojechać... wink
      • Gość: rumun Re: Rumunia, co zwiedzic? IP: 82.137.49.* 27.07.04, 13:35
        przewodnik "rumunia" wydawnictwa bezdroza jest calkiem niezly, duzo informacji
        praktycznych i ciekawe opisy. kosztuje ok 45 zl, ale zamawiajac przez internet
        na stronie wydawnictwa mozna go kupic taniej niz w ksiegarni, a oprocz tego
        mozna tez kupic mapy, plany miast (tez tych w rumunii) i inne przewodniki, maja
        tez promocje. sa tam tez relacje z roznych podrozy, mysle, ze warto zajrzec.
        adres to chyba www.bezdroza.com

aha, uprzedzajac pytania, nie jestem pracownikiem wydawnictwa wink))))

pozdrawiam
    • Gość: Pan Wszechniemożny Re: Rumunia, co zwiedzic? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 00:59
      Rzeczywiście,rzeczy ciekawe sa po Rumunii niesamowicie rozsiane.ja proponuje na
      północy Okolice doliny Bicaz,trzeba zobaczyć!!!
    • oreganoboy Rumunia i Morze Czarne 20.08.04, 14:52

Witam serdecznie. Z uwagą poczytałem sobie informacje na temat tego kraju i nie będę ukrywał, że
      nabrałem smaku na Rumunię. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda kwestia "agroturystyki nad
      Morzem Czarnym" Czy istnieją takie gospodarstwa oferujące nocleg i ewentualnie ile może to
      kosztować. Jak wygląda infrastruktura turystyczna i komunikacyjna w tych rejonach. Za wszelkie info
      będę wdzięczny pozdrawiam.

--------------------------------------------------------
      Cierpiący na bezsenność nigdy nie zasypiają i nigdy nie są obudzeni.
      • megas1 Re: Rumunia i Morze Czarne 28.12.04, 13:22
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=623&w=15518351
    • jamaka Re: Rumunia, co zwiedzic? 26.12.04, 21:11
      Sibiu
      • jawor10 Re: Rumunia, co zwiedzic? 27.12.04, 12:39
        www.top.turystyka.pl/guide/index.php?gal=56
        www.sep26.acpik.com.pl/strona-gl-sep.html - aktualności - tam byliśmy i
        piękną Rumunie zwiedziliśmy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka