Dodaj do ulubionych

UWAŻAJCIE!!!

IP: *.toya.net.pl 30.09.04, 12:37
UWAGA !!! OSTRZEŻENIE dla wszystkich wybierających się do Lwowa.
Jechałem nocnym autobusem z ukraińską obsadą z Łodzi do Lwowa. W autobusie
nieopatrznie zapytałem jednego z kierowców czy na granicy będzie można
wymienić dolary na hrywnie. To wystarczyło aby w ruch poszedł telefon
komórkowy i we Lwowie już na mnie czekali. Po wyjściu z autobusu w centrum
miasta niedaleko opery podeszła elegancko ubrana, sympatyczna kobieta w
średnim wieku i zaoferowała pomoc w znalezieniu marszrutki na dworzec
kolejowy. Podczas przejścia przez małą ciemną uliczkę pojawił się "milicjant"
i okazując się legitymacją służbową ze zdjęciem poinformował, że z autobusu,
którym przyjechałem wysiedli polacy, którzy usiłowali sprzedać fałszywe
dolary w kantorze i on musi to sprawdzić. Zachowywał się przy tym bardzo
pewnie i głośno. Główną uwagę skoncentrował na kobiecie i sprawdził jej
dokumenty oraz dolary, które miała przy sobie, po czym grzecznie je oddał.
Następnie skontrolował w ten sam sposób moje dolary. Przez cały czas
patrzyłem mu na ręce i widziałem swój banknot studolarowy. Niestety banknoty
pod spodem zostały podmienione na jednodolarówki, ale o tym przekonałem się
będąc już w pociągu na Krym. Straciłem 300 dolców.Jak się domyślacie kobieta
była razem z milicjantem.
Pewnie uznacie, że jestem naiwny i za łatwo dałem się wyprowadzić w pole i
pewnie będziecie mieli rację ale nie o to chodzi. Ja sobie poradziłem bo
miałem jeszcze walutę porozmieszczaną w różnych miejscach oraz karty
kredytowe, ale dla studenta, który wydaje na wakacje ostatni grosz to mógłby
być dramat.
Mimo wszystko uważam swoje wakacje na Krymie za wyjątkowo udane a od
krymskich gór i morza piękniejsze są tylko ukraińskie dziewczyny.
Obserwuj wątek
    • Gość: unmay Re: UWAŻAJCIE!!! IP: *.ighz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 15:54
      Jak wyglądała jego legitymacja? Byłą kolorowa czy czarnobiałą, napisana od
      reki, czy wydrukowana? Otwierała się po krótkiej czy po długiej stronie?

Juz kiedyś pisałem o podobnych oszustwach na tym forum...

Nie sadze żeby ktoś dzwonił z autobusu, oszuści po prostu czekają na kursy z
      Polski. Różne sceny rozgrywano, przede mną , na przykład, "przypadkowo"
      obronili portfel.

• Gość: Obmanutyj Re: UWAŻAJCIE!!! IP: *.toya.net.pl 30.09.04, 16:44
        Była kolorowa, drukowana, ze zdjęciem, otwierała się po długiej stronie, była
        przytwierdzona do górnej kieszeni kurtki pod patką. Na współudział kierowcy
        wskazuje prosty fakt: aby dokonać podmiany banknotów facet musiał mieć je
        przygotowane w ręku i miał. Skąd wiedział że to będą dolce?
        • szut Re: UWAŻAJCIE!!! 01.10.04, 07:14
          Kiedys w Kijowie w przejsciu podziemnym w centrum miasta facet kolo mnie niby przypadkowo znalazl gruby zwitek dolarow. Zaraz podbiegl jakis drugi koles i prosil nas usilnie, aby mu pokazac, czy na pewno nie mamy przy sobie jego pieniedzy. Pokazalem mu 3 dwudziestodolarowki i troche hwywien, to sie odczepil. Idac dalej, ciagle slyszalem ich glosna rozmowe,wlasciwie to sie nawet klocili. Wlasciwie, to do dzis nie jestem pewien, czy ich zamiarem bylo podmienienie mojej kasy, czy to byl przypadek. Ten pierwszy oferowal, ze sie podzielimy znaleziona forsa, hehehe.

A w Jalcie dla odmiany w banku, podczas wymiany waluty, dostalem prawdopodobnie falszywy banknot 100 hrywien. Dowiedzialem sie o tym dopiero w Odessie w hotelu, ale potem udalo mi sie zaplacic nim w knajpie wink
          • Gość: zenek Re: UWAŻAJCIE!!! IP: *.lodz.mm.pl 04.10.04, 23:42
            pewnie ze chcieli cie przewalic.
            -kase wymieniamy w kantorach lub w banku i nigdy nie za wiele
            -jak jakis pedał w mundurze chce obejrzec twoja kase , olej go a jak bedzie
            nachalny , powiedz ze dzwonisz do ambasady- w tym momencie sie zmyje.
            -numer ze znaleziona kasa jest stary jak swiat , jezeli podzielicie sie kasa
            zaraz znajdzie sie okradziony przez ciebie wlasciciel w towarzystwie
            milicjanta, jezeli gosc bedzie nalegal zeby sie podzielic , spytaj czy chce w
            ryj? i zrob w tyl zwrot.
            -podsumowujac -kase wyciagasz gdy wymieniasz w kantorze i gdy placisz w
            hrywnach za towary i uslugi , na prosby o pokazanie odpowiadaj ze pokazywales
            jak byles malysmile
            • Gość: taomal Re: UWAŻAJCIE!!! IP: 81.219.117.* 09.10.04, 12:20
              z takim podejsciem nie ma mowy aby zainteresowali sie tym krajem zachodni
              turysci. jedno wielkie bagno, pelno oszustow, naciagaczy, skorumpowanych
              milicjantów. ukraina to inny swiat, ktory warto zobaczyc.

Az nie moge uwierzyc jak dales sie zrobic!!!
              • Gość: Obmanutyj Re: UWAŻAJCIE!!! IP: *.toya.net.pl 10.10.04, 01:18
                Sam sobie zaprzeczasz. To naprawdę inny świat, który warto zobaczyć. Zachodni
                turyści którzy przyjeżdżają na Ukrainę w zorganizowanych grupach sa odgrodzeni
                od rzeczywistości drogimi hotelami, anglojezycznymi przewodnikami a przede
                wszystkim pieniędzmi, które mogą wydać na Ukrainie. Pieniędzmi, o których
                przecietny ukrainiec może najwyżej pomarzyć.
                Wisi mi te 300 dolców, które straciłem. Ważne jest to, że poznałem jak naprawdę
                Ci ludzie tam żyją, mieszkałem tam w takiej wsi, w takiej biedzie i w takich
                warunkach, ze my w Polsce nie mamy pojęcia, że można tak żyć. Ale spotkałem tam
                też tyle życzliwości i gościnności o której my tu w polsce powoli zapominamy,
                że jechałbym tam już, w tej chwili, natychmiast, gdybym mógł.
                Spotkałem tam też kobietę, z którą chciałby spędzić resztę życia, ale tego też
                nie mogę zrobić.
                Zjeździłem w swoim życiu pół świata,ale te wakacje na Ukrainie to była
                najwspanialsza rzecz, która mnie spotkała i dałbym buzi sukinsynowi, który mnie
                ograbił, żeby przeżyć taki urlop jeszcze raz.
                • Gość: peterxx1 Re: UWAŻAJCIE!!! IP: *.proxy.astra-net.com 07.02.05, 22:10
                  i takie podejscie mi sie podoba !
                  wiekszosc "starych" podroznikow jest wyczulona na rozn eprzekrety itd.
                  ale czasami kazdemu sie zdarzy zostac zaskoczonym i zanim pomsyli to bedzie juz po sprawie.

Jak mozes zpodaj mneij wiecej w jakie regiony warto jechac,
                  pozdro
                  Peter
                  • Gość: Obmanutyj Re: UWAŻAJCIE!!! IP: *.toya.net.pl 09.02.05, 20:23
                    Nie przywiązywałbym wagi do regionów.Ja w tym roku np. trzeci raz wybieram się
                    na Krym bo tam mam znajomych ale sa to miejsca wybitnie nie turystyczne. Dla
                    mnie zwiedzanie to także a może przede wszystkim poznawanie ludzi.A ludzie na
                    wschodzie Ukrainy, zwłaszcza w kontekście ostatnich wydarzeń są szczególnie
                    intersujący.
                    Dla mnie np. jest zdumiewające jak oficjalna propaganda potrafiła ukierunkować
                    myślenie i uczucia tych ludzi przeciw Europie, wolnemu rynkowi a nie widać w
                    nich np nienawiści czy choćby rezerwy do własnych oligarchów, którzy
                    wykorzystują ubogą większość społeczeństwa i bezwstydnie obnoszą się ze swoim
                    bogactwem.
                    Czy to się zmieni? Chciałbym w to wierzyć.
    • Gość: guśka nie Ty jeden IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.05, 22:22
      No proszę....widzę, że nie my jedni....i pewnie nie ostatni. Dwa lata temu
      wysiadając we Lwowie z PKSu Warszawa-Lwów, zostaliśmy z chłopakiem "przywitani"
      przez tą samą parkę, tyle że straty były nieco mniejsze...ok 100$. Widać
      historia lubi sie powtarzać.
      • josip_broz_tito Re: nie Ty jeden 25.04.05, 11:06
        ja tam tego nie rozumiem - skoro wiadomo, ze tacy sa, to po co w ogole
        zaczynalas dyskusje?
        nieznajomosc jezyka - to moze byc wytlumaczenie, gdybys mowila chociaz po
        rosyjsku, to byloby Ci latwiej...
        • Gość: guśka Re: nie Ty jeden IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.05, 14:30
          Dwa lata temu jeszcze nie wiedziałam, że tacy są...i widzę, że damsko-męski duet
          prosperuje nadal.Świadczy to o tym, że takich naiwnych jak my jest wiecejsmileBędąc
          już nie pierwszy raz na Ukrainie(i słysząc setki podobnych opowieści z ust
          znajomych)i tak daliśmy się zrobić na szaro jak male przedszkolaki...więc te
          posty smarujemy ku przestrodze....co by inni rodacy gotówki nie tracili
          bez sensu...juz lepiej ją przepić z miejscowymismile
          • Gość: cotoku..jest Re: nie Ty jeden IP: 195.47.201.* 27.04.05, 10:12
            aby uniknac tego raodzaju sytuacji proponuje wiazanke słów
            Na h*uj balcha ty trugasz mienia dawaj paidiom w milicji, dawaj szto ty suka
            hoczesz maich baksow?? A..??" A paszoł w h*j nie trugaj mienia.

a jak to nie pomoze zacznij krzysczec "SZPIOIN!!"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka