Gość: piter IP: 82.139.18.* 07.05.06, 11:31 ktos sie orientuje czy od strony Rosji(Suczi) wpuszczaja Polakow do Abchazji? dzieki za wszelkie info Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: transling2 Re: wjazd do Abchazji od strony Rosji IP: *.csk.pl 07.05.06, 19:48 Musisz mieć 2 wizy: rosyjską tranzytową oraz abchaską pobytową, która jest do uzyskania w oddziale konsularnym Abchazji w... Moskwie. Ale jest to wykonalne, też interesuję się tym kierunkiem. Jeżeli władasz rosyjskim, to zajrzyj na forum w abhazia.com. Pozdr. John (po naszemu Jaśko). Odpowiedz Link
Gość: piter Re: wjazd do Abchazji od strony Rosji IP: *.ikatel.pl 08.05.06, 11:02 na razie ustalilem ze od marca 2006 rosja odprawia rowniez 'innostrancow'. najlepsze/najtansze polaczenie to plackarta ze Lwowa/ Brzescia do Soczi i potem bus do Gargii. z wizami tez cos powinienem wiedziec wiecej niedlugo piter Odpowiedz Link
Gość: transling2 Re: wjazd do Abchazji od strony Rosji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 16:22 Trochę przekręciłem, bo wizę abchaską uzyskuje się w MSZ Abchazji w Suchumi. Przesyła się faxem kopię paszportu i wciągu 2 tygodni dają odpowiedź - jeżeli pozytywną, to można jechać. Ale wizę rosyjską i tak trzeba mieć. Ta informacja o inostrancach z marca b.r. jest niepewna, nie widziałem żadnego oficjalnego dokumentu. Wiem tylko, że były przypadki, że ludzie z paszportem np. niemieckim tę granicę przekraczali. Taki wypad planuję raczej w przyszłym roku, a ty? Pozdr. Odpowiedz Link
Gość: piter Re: wjazd do Abchazji od strony Rosji IP: *.ikatel.pl 08.05.06, 16:47 zgadza sie to info nie jest pewne. natomiast jakos w lipcu powinienem miec juz to potwierdzone albo zdementowane z 'pierwszej reki'. a ze swoj wyjazd planuje na koniec sierpnia poczatek/wrzesnia to mnie urzadza Odpowiedz Link
Gość: transling2 Re: wjazd do Abchazji od strony Rosji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 08:43 Jak już będziesz coś wiedział na 100%, prześlij pw. A tak w ogóle skąd masz taki pomysł, bo jak mówię komuś o Abchazji, to robią wielkie gały ze zdziwienia albo ze strachu. Byłem tam kiedyś, zaledwie jakieś 17 lat temu, he he. Pomyślałem wtedy, że fajnie by było po latach tam znowu wrócić. John. Odpowiedz Link
Gość: piter Re: wjazd do Abchazji od strony Rosji IP: *.ikatel.pl 10.05.06, 11:51 hej z tym info na 100% to ciezko w tamtych rejonach, ale bede mial sygnal od Polski ktora bedzie wjezdzala od tamtej strony pod koniec czerwca, takze bedzie to jakas wskazowka hiehe. a co do pomyslu to jezdze juz troche po naszych wschodnich sasiadach i czuje potrzebe jakiejs odmiany w strone bardziej hardcore'owych kieronkow pozatym znajoma z Bialorusi sie tam urodzila i tak planujemy zajechac. pozdrawiam i dam znac jak zdobede jakies przydatne info Piter Odpowiedz Link
antykrop Re: wjazd do Abchazji od strony Rosji 19.06.06, 18:41 a po ile ta płackarta, he? Odpowiedz Link
Gość: Piter Re: wjazd do Abchazji od strony Rosji IP: *.ikatel.pl 19.06.06, 20:22 Lwów -Soczi (wagon plackartny): 150 zł zrodlo: www.kaukaz.pl/dojazd.html od 12 czerwca na terenie Ukrainy ceny biletow wzrosly o 50% takze teraz bedzie drozej... (a w planach maja kolejne podwyzki ale to juz chyba po wakacjach...) Odpowiedz Link
Gość: parano Re: wjazd do Abchazji od strony Rosji IP: *.chello.pl 10.05.06, 13:06 nie wpuszczają, bo jest tam stan wojenny ;o) Odpowiedz Link
Gość: asab Re: wjazd do Abchazji od strony Rosji IP: 217.76.36.* 11.05.06, 06:55 Bedac miesiac temu w Soczi, widzialem mase wycieczek jedniodniowych do roznych miejsc w Abchazji. Wlasciwie byly to wycieczki po okolicy i nikt nie rozroznial czy to jeszcze Rosja czy juz Abchazja. Co by bylo jakby Polak wybral sie z taka wycieczka nie sprawdzilem. Odpowiedz Link
Gość: asab Re: wjazd do Abchazji od strony Rosji IP: 217.76.36.* 16.05.06, 13:31 W biurze podróży w Moskwie dostałem taką informację: należy dostać wizę gruzińską, ale Gruzja nie daje takiej wizy bo Abchazja nie jest już gruzińska. Samego państwa Abchazja nie ma, dlatego nikt nie może wydać wizę abchazką. Jedyne wyjście to dać wziatkę na granicy - 50 usd tam i 50 przy powrocie. Oczywiście dotyczy to inostrańców, bo Rosjanie wjeżdzają bez wiz i wziatek. Odpowiedz Link
Gość: edwarddyp Re: wjazd do Abchazji od strony Rosji IP: *.76.classcom.pl 22.05.06, 19:11 Witam Mysle o takim samym wyjeździe w sierpniu. Świetnie ze ktos zalozyl ten wątek -> będzie można wymienić info Odpowiedz Link
jacek.kujawa Re: wjazd do Abchazji od strony Rosji 23.05.06, 17:37 Ciekawie się zapowiada,ja też wybieram się w sierpniu do Abchazji,myślałem że to oryginalny pomysł ale okazuje sie że nie całkiem tak jest,również jestem na etapie zbierania informacji jeśli coś konkretnego będę wiedział napiszę i proszę innych o ewentualne info. Odpowiedz Link
Gość: gorex Re: wjazd do Abchazji od strony Rosji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 20:10 podobno od dwoch tygodni rosjanie juz wpuszczaja rowniez polakow do abchazji, ale ostrzegam - jest to tylko zaslyszana informacja, choc dotarla do mnie od kilku roznych osob przed wyjazdem do abchazji warto pomyslec o bezpieczenstwie, pisza o tym na www.kaukaz.pl/bezpieczenstwo.html Odpowiedz Link
Gość: rejsowicz Re: wjazd do Abchazji od strony Rosji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 18:00 Za późno wpadliście na taki pomysł. Byłem Abchazji 4 razy, ale dawno w latach 85 - 88. Były to rejsy czarnomorskie z Odessy. Zawsze 1 dzień był w Suchumi, byłem też nad jeziorem Rica i leciałem helikopterem nad Kaukazem /nad Krasną Polaną/. Rejsy to były typowo handlowe wycieczki, nikt nie interesował się programem. Ja byłem pilotem, więc miałem wolne. Sam jeździłem gdzie tylko chciałem. Wtedy były wspaniałe czasy, mogłem się bez problemu poruszać od Soczi-choć to była już Rosja, do Suchumi /Gruzja/. Żadnych kontroli, bezpiecznie, Spędzałem długie godziny w małych górskich wioskach, poznawałem miejscową ludność /przeważali Gruzini/. Między nimi a Abchazami nie było żadnych nieporozumień. Żyli obok siebie zupełnie normalnie i zgodnie. Suchumi było pięknym miastem z mnóstwem ogrodów, parków i zieleni. Bulwary nad morzem z palmami przypominały te na Lazurowym Wybrzeżu. Mile wspominam te czasy, ludzie byli bardzo serdeczni, i Gruzini i Abchazi /ja ich nie rozróżniałem/ ze wszystkimi rozmawiałem po rosyjsku. Widziałem zdjęcia z Suchumi po wojnie. Szkoda, że tak piękne miasto zostało zniszczone. Padła cała turystyka. Abchazi to naród kaukazki, podobnie jak Gruzini. Nic ich nie łączy z Rosją. Nie rozumiem, dlaczego tak do niej ciągną, a nie chcą pozostac w Gruzji. Był piękny, kwitnący kraj, a jest zniszczony, biedny i kontrolowany przez obce wojska. Odpowiedz Link
Gość: ines Re: wjazd do Abchazji od strony Rosji IP: *.sti.net.pl 07.04.07, 22:25 Napisales padla cala turystyka,trudno mi w to uwierzyc gdyz na portalach turystycznych<rosyjskich i abchazkich>wlasnie Abchazja jest mocno reklamowana plus dodatkowo zamieszczane sa super zdjecia hoteli jak rowniez miejsc wypoczynkowych.Szukam kontaktu z ludzmi ktorzy niedawno odwiedzili Abchazje. Odpowiedz Link