Gość: BigBoss IP: 164.143.240.* 15.08.03, 17:32 Czy ktos moze byl w ostatnim czasie w tym kraju? Prosze o jakiekolwiek informacje co warto zwiedzac i gdzie przebywac. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paweł Re: Azerbejdzan? IP: *.lancut.sdi.tpnet.pl 15.08.03, 21:12 W wyszukiwarce po wpisaniu Piotr Bułacz powinienieć znaleźć stronę z jego podróżami i m. in. podróżą do Azerbejdżanu, Armenii i Gruzji. Odpowiedz Link
Gość: BigBoss Re: Azerbejdzan? IP: *.dialup.mtu-net.ru 16.08.03, 18:41 Dzieki za info. Odpowiedz Link
Gość: jakk Re: Azerbejdzan? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 25.08.03, 17:29 Nie moge polecic zadnych tanich noclegow. Hotele o standarcie eutopejskim to wyfatek kikudziesięciu dolarów. Naganiacze na lotnisku proponują tanie noclegi, ale osobiście nie korzystałem. Z informacji praktycznych - dalej od centrum są problemy z wodą, takoż z elektrycznością. Baku jest ok. Dużo poloniców. Cudowne pola naftowe - tak brzydkie, że aż fascynujące. Starówka w Baku. Rysunki naskalne w Gobustanie. Wulkany błotne nad Morzem Kaspijskim.Świątynia czcicieli ognia (tu też polskie wątki). Płonąca ziemia. Bazar, gdzie sprzedają kawior prosto z jesiotra. Warto też ruszyć się dalej poza Baku - zobaczyć inne oblicze Azerbejdżanu - wielką biedę, kobiety na polach, mężczyzn dyskutujących na ulicach i w czajchanach. Kobiety są kruczowłose, mężczyźni (ci eleganccy) noszą za duże garnitury. Najlepszy biznes to gabinet USG - mężczyźni sprawdzają, czy ich żony staną na wysokości zadania i urodzą im synów. Córki ich nie obchodzą. W sumie polecam - kawał egzotyki. Można poczuć atmosferę pierwszych stron (kadrów) Przedwiośnia. Odpowiedz Link
Gość: dor Re: Azerbejdzan? IP: *.crowley.pl 29.09.03, 14:24 Mam pytanie;właśnie się wybieram do Azerbejdzanu[nagły wyjazd],czy możesz powiedzieć jaki język jest przydatny?co z ubiorem kobiet[nie muzułmanki?]czy jest bezpiecznie?czego się wystrzegać? Z góry dziękuję.Dorota Odpowiedz Link
Gość: jakk Re: Azerbejdzan? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 29.09.03, 16:47 Język rosyjski jest dość powszechnie znany. W Baku po rosyjsku można dogadać się raczej bez problemu (Bakińcy charakterystycznie zaciągają). Na prowincji bywa różnie - rozumieć rozumieją, z mówieniem gorzej. Azerski jest bardzo podobny do tureckiego, więc jeśli znasz turecki to całkowity luz. Azerscy muzułmanie nie są ortodoksyjni. W Baku żyje jeszcze duch kosmopolitycznego miasta i kobiety ubierają się dość po eurupejsku. Można spotkać dziewczyny w mini. Ale samotna kobieta w knajpie odbierana jest jako zachąta dla mężczyzn do nawiązania bliższego kontaktu. Prowincja jest bardziej konserwatywna - gdybym był kobietą to zrezygnowałbym z mini i dekoltu. Ale od ortodoksji państw arabskich dzielą Azerbejdżan lata świetlne.Nie miałem np.problemów z wejściem do meczetów. Byłem w Azerbejdzanie chyba 5 razy i nigdy nie znalazłem się w sytuacji obaw o swoje bezpieczeństwo. Policja jest bardzo skorumpowana, ale obcokrajowców raczej nie zaczepia. Azerowie mają kompleks przegranej wojny z Armenią, Ormian nienawidzą. Nie ma tam pluralizmu politycznego i wolności słowa. Dużo jest bezpieki w cywilu. Lepiej uważać na słowa w rozmowach na tematy polityczne. Trzeba się o wszystko targować - to tradycja na tych terenach. Na obcokrajowcach każdy próbuje zrobić biznes życia. Nie wiem czy byliście już w krajach muzułmńskich. Jeśli nie - warto poczytać o miejscowych obyczajach, żeby uniknąć wpadek towarzyskich (zdejnowanie butów, nie strzepywanie rąk po umyciu, ostrożnie z alkoholem itp.). Odnośnie ubioru, to trzeba pamiętać, że w tym małym kraju można spotkać niemal wszystkie strefy klimatyczne. O tej porze roku w górach można dostać nieźle w kość. Ale w sumie w Azerbejdżanie jest spoko. Egzotycznie i tanio. I mili spokojni ludzie. Odpowiedz Link
Gość: dor Re: Azerbejdzan? IP: *.crowley.pl 30.09.03, 23:06 jakk!bardzo dziękuję,prawdę mówiąc nie liczyłam,że wrócisz jeszcze do tego wątku oczywiście poczytam jeszcze coś na ten temat ale jak zapewne wiesz nie ma to jak informacja z pierwszej ręki!!! pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link
Gość: Marek Re: Azerbejdzan? IP: 62.217.133.* 08.11.03, 18:21 Mieszkam w Azerbejdzanie od 13 lat.Wejdz na strone www.torre.pl tam na "Wrocilem z..." a potem na "Azerbejdzan".Jest tam dosc spora dawka informacji ktora zamiescilem na prosbe mojego kolegi prowadzacego ta strone.Informacja zamieszczona w zamieszczonych tu wypowiedziach jest bardzo szczatkowa i zawiera liczne bledy.Do zobaczenia jest o wiele wiecej ale Polacy praktycznie zawsze ograniczaja sie do Baku i okolic.Jesli potrzebujesz wiecej informacji moj adres: m.lech@rambler.ru Odpowiedz Link