Dodaj do ulubionych

Azerbejdzan?

IP: 164.143.240.* 15.08.03, 17:32
Czy ktos moze byl w ostatnim czasie w tym kraju?
Prosze o jakiekolwiek informacje co warto zwiedzac i gdzie przebywac.
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Re: Azerbejdzan? IP: *.lancut.sdi.tpnet.pl 15.08.03, 21:12
      W wyszukiwarce po wpisaniu Piotr Bułacz powinienieć znaleźć stronę z jego
      podróżami i m. in. podróżą do Azerbejdżanu, Armenii i Gruzji.
      • Gość: BigBoss Re: Azerbejdzan? IP: *.dialup.mtu-net.ru 16.08.03, 18:41
        Dzieki za info.
    • Gość: jakk Re: Azerbejdzan? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 25.08.03, 17:29
      Nie moge polecic zadnych tanich noclegow. Hotele o standarcie eutopejskim to
      wyfatek kikudziesięciu dolarów. Naganiacze na lotnisku proponują tanie
      noclegi, ale osobiście nie korzystałem.
      Z informacji praktycznych - dalej od centrum są problemy z wodą, takoż z
      elektrycznością.
      Baku jest ok. Dużo poloniców. Cudowne pola naftowe - tak brzydkie, że aż
      fascynujące. Starówka w Baku. Rysunki naskalne w Gobustanie. Wulkany błotne
      nad Morzem Kaspijskim.Świątynia czcicieli ognia (tu też polskie wątki).
      Płonąca ziemia. Bazar, gdzie sprzedają kawior prosto z jesiotra.
      Warto też ruszyć się dalej poza Baku - zobaczyć inne oblicze Azerbejdżanu -
      wielką biedę, kobiety na polach, mężczyzn dyskutujących na ulicach i w
      czajchanach. Kobiety są kruczowłose, mężczyźni (ci eleganccy) noszą za duże
      garnitury. Najlepszy biznes to gabinet USG - mężczyźni sprawdzają, czy ich
      żony staną na wysokości zadania i urodzą im synów. Córki ich nie obchodzą.
      W sumie polecam - kawał egzotyki. Można poczuć atmosferę pierwszych stron
      (kadrów) Przedwiośnia.
      • Gość: dor Re: Azerbejdzan? IP: *.crowley.pl 29.09.03, 14:24
        Mam pytanie;właśnie się wybieram do Azerbejdzanu[nagły wyjazd],czy możesz
        powiedzieć jaki język jest przydatny?co z ubiorem kobiet[nie muzułmanki?]czy
        jest bezpiecznie?czego się wystrzegać?
        Z góry dziękuję.Dorota
        • Gość: jakk Re: Azerbejdzan? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 29.09.03, 16:47
          Język rosyjski jest dość powszechnie znany. W Baku po rosyjsku można dogadać
          się raczej bez problemu (Bakińcy charakterystycznie zaciągają). Na prowincji
          bywa różnie - rozumieć rozumieją, z mówieniem gorzej. Azerski jest bardzo
          podobny do tureckiego, więc jeśli znasz turecki to całkowity luz.
          Azerscy muzułmanie nie są ortodoksyjni. W Baku żyje jeszcze duch
          kosmopolitycznego miasta i kobiety ubierają się dość po eurupejsku. Można
          spotkać dziewczyny w mini. Ale samotna kobieta w knajpie odbierana jest jako
          zachąta dla mężczyzn do nawiązania bliższego kontaktu. Prowincja jest bardziej
          konserwatywna - gdybym był kobietą to zrezygnowałbym z mini i dekoltu. Ale od
          ortodoksji państw arabskich dzielą Azerbejdżan lata świetlne.Nie miałem
          np.problemów z wejściem do meczetów.
          Byłem w Azerbejdzanie chyba 5 razy i nigdy nie znalazłem się w sytuacji obaw o
          swoje bezpieczeństwo. Policja jest bardzo skorumpowana, ale obcokrajowców
          raczej nie zaczepia.
          Azerowie mają kompleks przegranej wojny z Armenią, Ormian nienawidzą. Nie ma
          tam pluralizmu politycznego i wolności słowa. Dużo jest bezpieki w cywilu.
          Lepiej uważać na słowa w rozmowach na tematy polityczne.
          Trzeba się o wszystko targować - to tradycja na tych terenach. Na
          obcokrajowcach każdy próbuje zrobić biznes życia.
          Nie wiem czy byliście już w krajach muzułmńskich. Jeśli nie - warto poczytać o
          miejscowych obyczajach, żeby uniknąć wpadek towarzyskich (zdejnowanie butów,
          nie strzepywanie rąk po umyciu, ostrożnie z alkoholem itp.).
          Odnośnie ubioru, to trzeba pamiętać, że w tym małym kraju można spotkać
          niemal wszystkie strefy klimatyczne. O tej porze roku w górach można dostać
          nieźle w kość.
          Ale w sumie w Azerbejdżanie jest spoko. Egzotycznie i tanio. I mili spokojni
          ludzie.

• Gość: dor Re: Azerbejdzan? IP: *.crowley.pl 30.09.03, 23:06
            jakk!bardzo dziękuję,prawdę mówiąc nie liczyłam,że wrócisz jeszcze do tego wątku
            oczywiście poczytam jeszcze coś na ten temat ale jak zapewne wiesz nie ma to
            jak informacja z pierwszej ręki!!!
            pozdrawiam Dorota
    • Gość: Marek Re: Azerbejdzan? IP: 62.217.133.* 08.11.03, 18:21
      Mieszkam w Azerbejdzanie od 13 lat.Wejdz na strone www.torre.pl tam na
      "Wrocilem z..." a potem na "Azerbejdzan".Jest tam dosc spora dawka informacji
      ktora zamiescilem na prosbe mojego kolegi prowadzacego ta strone.Informacja
      zamieszczona w zamieszczonych tu wypowiedziach jest bardzo szczatkowa i zawiera
      liczne bledy.Do zobaczenia jest o wiele wiecej ale Polacy praktycznie zawsze
      ograniczaja sie do Baku i okolic.Jesli potrzebujesz wiecej informacji moj adres:
      m.lech@rambler.ru
    • Gość: Jonasz Re: Azerbejdzan? IP: *.se.com.pl / *.se.com.pl 14.11.03, 14:20
      Ehe
    • Gość: Jonasz Re: Azerbejdzan? IP: *.se.com.pl / *.se.com.pl 14.11.03, 14:20
      Ehe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka