werch 30.07.09, 14:30 Bracia! Okażcie chrześcijańską solidarność współobywatelom, którym zamykają program w ich języku. harazd.net/telenowyny/form.php Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pisz_pan_na_berdyczow Re: Telenowyny 30.07.09, 23:18 A ja naprawdę myślę o podpisaniu tej petycji, bo chociaż "ukraińscy działacze" w Polsce wkurzają mnie coraz bardziej, to w "Telenowynach" przegięć raczej nie było...ale jeśli jestem w błędzie, to proszę o uświadomienie... Odpowiedz Link
lokis1271 Re: Telenowyny 30.07.09, 23:25 Witam ! Sądzę, że sprawa ma wyłącznie kontekst ekonomiczny. Ja również się zastanawiam, w końcu nie mam przecież pretensji do Ukraińców, tylko pogrobowców OUN-UPA, ale najlepiej będzie, gdy na ten temat wypowiedzą się SUOZUN we Wrocławiu oraz inne organizacje Kresowian. Pozdrawiam L. Bodio Odpowiedz Link
pisz_pan_na_berdyczow Re: Telenowyny 31.07.09, 07:32 Ja w "Telenowynach" akurat nic złego nie zauważyłem, ale nie oglądałem tego programu regularnie, więc do końca nie jestem pewien, czy nie było tam jakowych "kwiatków"...Jeśli nie, to złożę podpis pod tą petycją i będę do tego namawiał innych. Odpowiedz Link
pisz_pan_na_berdyczow Re: Telenowyny 31.07.09, 09:25 Ponieważ nikt nie podał żadnych negatywnych przykładów ich działalności a sam ich nie zauważyłem - podpisuję tę petycję. Odpowiedz Link
no_passaran 1599. Hans Grubber-Himmler (Cz. Śr./Pierdziszewo) 13.08.09, 19:27 Ja też podpisałem. Odpowiedz Link
liberum_veto Re: Telenowyny 31.07.09, 12:17 pisz_pan_na_berdyczow napisał: > podpisuję tę petycję. Cóż za zapał, jestem pod wrażeniem. Zwłaszcza, że nie wykazałeś takiego entuzjazmu w przypadku protestu przeciwko nadaniu doktoratu honoris causa KUL prezydentowi Juszczence. Nie zauważyłem nazwiska Klaudiusz Wesołek na liście podpisów zamieszczonej na stronie ks. Isakowicza-Zaleskiego. Mimo, że zachęcaliśmy tutaj do tego wielokrotnie. Kilku użytkowników forum PU podpisało tamten protest. Protestu w sprawie Telenowyn podpisywać nie zamierzam, z dwóch powodów: 1) nie oglądam tego programu, więc ani mnie to ziębi, ani grzeje, 2) widzę na liście parę znajomych nazwisk z listy hańby, zaprzańców narodowych, tzw. intelektualistów protestujących przeciwko budowie w Warszawie pomnika ofiar ukraińskiego ludobójstwa na Kresach Wschodnich. I wolałbym nie szargać swojego nazwiska obecnością w tak trefnym towarzystwie harazd.net/telenowyny/form.php 217. Mirosław Chojecki (Warszawa) 235. Andrzej Szeptycki (Warszawa) 292. Maria Szeptycka (Warszawa) 470. Agnieszka Grudzińska (Paryż) 522. Anna Szeptycka (Warszawa) 536. Andrzej Friszke (Warszawa) 718. Andrzej Wajda (Warszawa) 719. Krystyna Zachwatowicz-Wajda (Warszawa) No i na dokładkę znany banderowiec, fałszerz Wikipedii 707. Dariusz Hutman (Bircza/Kraków) forum.gazeta.pl/forum/w,48782,79770223,79770592,Re_Lista_hanby.html Odpowiedz Link
pisz_pan_na_berdyczow Re: Telenowyny 02.08.09, 23:01 A czy ja Ci mówię co masz podpisywać a co nie. Ty też mi nie mów - "musi" to na Rusi a w Polsce jak kto chce No poza tym "Piastowi" z "Jagiellonem" ciężko się dogadać... pomijając sytuacje, gdy nacierają banderowcy i inna wschodnia swołocz Podpisałem, bo uważałem za słuszne wsparcie praw mniejszości do programu we własnym języku i że trzeba okazać gest dobrej woli, pomimo walki z banderowskim "natarciem" - na zasadzie "kija i marchewki"... Odpowiedz Link
liberum_veto Re: Telenowyny 03.08.09, 18:52 1. Ależ ja przecież wyraziłem tylko nieskrywany podziw dla Twojego tak wielkiego zapału i entuzjazmu do podpisywania tego akurat protestu. W przeciwieństwie do protestu w sprawie nadania doktoratu honoris causa KUL Wiktorowi Juszczence, co stanowiło symboliczny, aczkolwiek bardzo konkretny i bardzo wyrazisty protest przeciwko gloryfikowaniu na Ukrainie zbrodniczych formacji OUN, UPA i SS Galizien. Z którym to zjawiskiem jakoby się tak zmagasz... Ale najwyraźniej ogranicza się to jedynie do "szczekania" na forach. Pustego i jałowego. Psy szczekają, karawana idzie dalej. Ks. Isakowicz-Zaleski zorganizował coś bardziej konkretnego. 2. Z tego, co wiem, program Telenowyny zlikwidowano ze względów czysto oszczędnościowych. Nie miało to podtekstu politycznego, jaki temu stara się teraz nadawać środowisko ukraińskie. Telenowyny to wcale nie jedyny program w języku ukraińskim w TVP. To tylko wierzchołek góry lodowej. W TVP Białystok mamy np. cotygodniowy program dla mniejszości ukraińskiej, tak samo - zdaje się - w TVP Rzeszów i chyba też w TVP Lublin (nie sprawdzałem). Przegląd ukraiński w TVP Białystok reklamuję tu nawet na forum. To taki mój mały wkład w propagowanie programów dla mniejszości narodowych. Może dzięki temu linkowi kilka osób dowiedziało się o istnieniu tej audycji... www.tvp.pl/bialystok/mniejszosci/przeglad-ukrainski Całkiem natomiast niewykluczone, że nakłady finansowe na programy w języku ukraińskim w budżecie TVP są zupełnie nieproporcjonalne do wielkości mniejszości ukraińskiej w Polsce (zaledwie 1 promil ludności). I w dobie kryzysu trzeba było gdzieś szukać oszczędności... Nie widzę powodu, aby akurat programy ukraińskie miały być jakoś szczególnie faworyzowane. 3. A z tym "musi to na Rusi", to trafiłeś pod fałszywym adresem. Wypraszam sobie takie, dość podłe, insynuacje. Nikogo tu do niczego nie zmuszałem. Wręcz przeciwnie, w sprawie protestu ks. Isakowicza- Zaleskiego pojawiła się taka sugestia (poza forum), aby podpisać się na tej liście w imieniu forum Polska-Ukraina. Uznałem jednak, że byłoby to niewłaściwe, gdyż jest to forum otwarte, pisują tu ludzie o różnych poglądach i nie wszyscy użytkownicy forum pewnie by sobie życzyli, aby podpisywać się w ich imieniu. Dlatego zachęcałem tylko do podpisywania się w trybie indywidualnym. Co parę osób zrobiło. Odpowiedz Link
anglik_z_kolomyi podpisałem protest 01.08.09, 18:26 pozycja 1340. Stepan Bandera (Kołomyja) harazd.net/telenowyny/form.php Odpowiedz Link
bastion44 Re: podpisałem protest 01.08.09, 18:57 pozycja nr.1291 Hans Grubber{Czarna Średnia}. pozycja nr.706 Dariusz Hutman{Bircza/Kraków}. Odpowiedz Link
anglik_z_kolomyi 1. Jerzy Necio (Kamińsk) 01.08.09, 19:30 główny bohater wątku "ZADYMA w szkole ukraińskiej" https://forum.gazeta.pl/forum/w,48782,72025267,72025267,ZADYMA_w_szkol e_ukrainskiej.html Brawo za refleks! A może pan Necio to inicjator tego protestu??? Odpowiedz Link
anglik_z_kolomyi SKANDAL 02.08.09, 13:29 Usuneli moj podpis z listy protestacyjnej. Nie chcieli na liscie Stepana Bandery, dziwne A toleruja tam tego antysemite i sprzedawczyka z Pierdziszewa, ktory podal klamliwe dane osobowe 1289. Hans Grubber (Czarna Srednia) SKANDAL!!! Odpowiedz Link
anglik_z_kolomyi 72. Konstanty Gebert (Dawid Warszawski) 03.08.09, 13:06 Zawsze trzeba uwazac, co sie podpisuje i w jakim towarzystwie... 72. Konstanty Gebert, znany takze jako Dawid Warszawski autor antypolskich tekstow za granica, fanatyczny tropiciel "polskiego antysemityzmu" w kraju www.polonica.net/czerwone-zyciorysy_gebertowie_Dawid_Warszawski.htm Konstanty Gebert - syn (Dawid Warszawski), redaktor "Gazety Wyborczej", jest nader typowym przykładem dużo bardziej wyrafinowanego nurtu przeciwników polskości i Kościoła; nurtu specjalizującego się w nagłaśnianiu oskarżeń przeciwko rzekomemu "polskiemu i chrześcijańskiemu antysemityzmowi". Swoimi atakami - "donosami na Polskę" - za granicą wzmacnia międzynarodową ofensywę antypolonizmu. Odpowiedz Link
anglik_z_kolomyi 76. Piotr Siwicki (Lublin) 10.08.09, 15:44 Znajomy z forum PU. Pisywał tu pod nickiem "diakon.piotr.ukgk". Próbował, raczej nieudolnie, kwestionować rzetelność publikacji dr Lucyny Kulińskiej "Dlaczego Polacy tak mało wiedzą o kresowych zbrodniach?" https://forum.gazeta.pl/forum/w,48782,77428203,77428203,przyczynek_do_ rzetelnosci_p_Kulinskiej.html Odpowiedz Link
ktos_021 Re: Telenowyny 02.08.09, 23:04 Okazuje się, że zaprzestanie sponsorowania z polskiego budżetu Telenowyn zaniepokoiło również społeczeństwo kanadyjskie: M.in. Nr,Nr :1094, 1093, 1092, 1091, 1347, 1231, 803, 802. Brakuje mi tu jeszcze esesmanów z Wielkiej Brytanii. Czyżby nie oglądali Telenowyn? Odpowiedz Link
anglik_z_kolomyi 703. Dariusz Hutman (Bircza/Kraków) 05.08.09, 12:29 Mnie zastanawia brak na tej liście znanego faszysty banderowskiego Romana Bazylewicza. Roman, nie śpij, podpisuj! Jest za to banderowski fałszerz Wikipedii Dariusz Hutman vel "darino" https://forum.gazeta.pl/forum/w,48782,89810502,89810502,Jak_Birczanin_ Wikipedie_redaguje.html Odpowiedz Link
anglik_z_kolomyi 702. dariusz hutman - szaleniec z Birczy 06.08.09, 15:26 Autor: lechowski51 05.08.09, 16:00 Oprocz Was na forach szaleje niejaki Darino vel Hutman ktory ponoc jest z Birczy. Gdy czyta sie jego wypowiedzi to boje sie ze tacy jak on szalency znow moga jak przed laty rozpalic wasnie miedzy sasiadami i znow bedzie sie lac krew niewinnych dzieci,kobiet i starcow. Dla takich jak on Bircza to dalej Zakierzonie.... byc moze Nadsanie a nie Polska. forum.gazeta.pl/forum/w,23313,98652242,98669156,Re_Mlodzi_banderowcy_w_Birczy_.html Odpowiedz Link
no_passaran 1362. Marek Chmielewski (Orla) 12.08.09, 22:17 Ach, hutman... Biorę tego pacjenta na mój Oddział Zamknięty. Choć to przypadek raczej nieuleczalny. Jest tu na liście jeszcze jeden pacjent Oddziału, nijaki markochmeleski z Orli forum.gazeta.pl/forum/w,48782,89453080,89715429,Zmicier_ne_obsyrajsia_.html Odpowiedz Link
hansgrubber 1369. Magdalena Tulli 18.08.09, 19:13 pl.wikipedia.org/wiki/Magdalena_Tulli Odpowiedz Link
liberum_veto 290. Maria Szeptycka - donosicielka 19.08.09, 09:33 Podpisała sławetny list protestacyjny tzw. "intelektualistów" polskich (?) przeciwko budowie pomnika ofiar ludobójstwa OUN-UPA na Kresach Wschodnich. Miłośniczka cenzury, donosicielka. Wyspecjalizowała się w pisaniu donosów na ks. Tadeusza Isakowicza-Zaleskiego, niezłomnego bojownika o prawdę w stosunkach polsko-ukraińskich. Prawda pani Szeptyckiej nie w smak, prawda boli. forum.gazeta.pl/forum/w,48782,79770223,89626321,Maria_Szeptycka.html Odpowiedz Link
liberum_veto 709. Andrzej Wajda - łgarz i hipokryta 21.08.09, 12:22 Oszust. Wbrew faktom twierdzi, że jego ojciec zginął w Katyniu. Charków to nie Katyń, panie Wajda. Nie godzi się kłamać w takiej sprawie! Bajdurzyć to se pan możesz w kinie. Na przykład o ataku kawalerii polskiej na czołgi niemieckie, w kłamliwym filmie "Lotna" https://forum.gazeta.pl/forum/w,48782,69413091,91136305,Re_dlaczego_Wajda_jest_hipokryta.html Budowniczy Polski Ludowej forum.gazeta.pl/forum/w,48782,69413091,78653453,Wajda_Budowniczy_Polski_Ludowej.html Kawaler Orderu Jarosław Mądrego forum.gazeta.pl/forum/w,48782,69413091,78530651,Order_dla_autora_gniota.html Podpisuje wszelkie protesty proukraińskie, nawet jeżeli są antypolskie. Ojciec, zamordowany przez ukraińskie NKWD w Charkowie, przewraca się chyba w grobie forum.gazeta.pl/forum/w,48782,79770223,79829830,Andrzej_Wajda.html Pan Andrzej pracuje teraz jednak na Krzyż Żelazny lub Order Stepana Bandery. Zawsze lubił ordery... Choćby od największych wrogów... Odpowiedz Link
hansgrubber 709. Andrzej Wajda - rezyser, konstuktor wyobrazni 22.08.09, 00:55 Zapewne inaczej niz dla wiekszoszosci nie wspaniala "Ziemia obiecana" a "Brzezina" dla mnie to pomik geniuszu Wajdy, to fenomen polskiej sztuki nie wymagajacy tlumaczen i usprawiedliwien, fenomen nie jedyny; prosta grzecznosc i zwykla kindersztuba a takze swiadomosc czym dla Polakow i polskosci jest wielki artysta, rowniez taki co ma slabsze momenty, nakazuje co najmniej niuansowanie wypowiedzi. Walenie cepem wiecej mowi o autorze niz o podmiocie. A Wajda sie sam obroni bo stworzyl narracje o ktorych ideowi idole libeum moga tylko pomarzyc. Odpowiedz Link
liberum_veto 709. Andrzej Wajda - kłamca 22.08.09, 13:12 Aha, i dlatego wolno mu kłamać w sprawie okoliczności śmierci ojca? ŻENADA!!! forum.gazeta.pl/forum/w,48782,69413091,91136305,Re_dlaczego_Wajda_jest_hipokryta.html Na dodatek publicznie kłamał twierdząc że jego ojciec zginął w Katyniu. Osoba na którą od 1943 roku powołuje się Wajda, a która rzeczywiście zginęła w Katyniu nawet nie należała do jego rodziny, o czym Wajda doskonale wiedział od lat. Ostatecznym potwierdzeniem tego faktu była publikacja w Wojskowym Przeglądzie Historycznym (cykl drukowany w latach 1989-1994) gdzie wzmiankowany w 1943 "kapitan Karol Wajda" okazał się "Karolem Konradem Erazmem Wajdą, kapitanem, synem Stanisława i Marii z Konigow". Jest to spora różnica jeśli się weźmie pod uwagę fakt że ojciec Andrzeja Wajdy był porucznikiem i na imię miał Jakub. Mimo, iż ostatecznie okazało się, że Jakub Wajda zginął zabity na posterunku milicji w Charkowie Andrzej Wajda nadal trwa przy wcześniejszej wersji, co widać było w zrealizowanym przez niego autobiograficznym filmie, gdzie z dumą prezentował symboliczny grób ojca z wymalowanym napisem, że zginął on w Katyniu. Odpowiedz Link
liberum_veto Goniec Kresowy 10.10.09, 06:02 Zdaje się, że pomimo protestów społeczności ukraińskiej, wspieranej przez różnych "użytecznych" idiotów (m.in. Andrzej Wajda, Klaudiusz Wesołek, hansgrubber) program Telenowyny zlikwidowano... www.tvp.pl/publicystyka/tematyka-spoleczna/telenowyny Zamiast ogólnopolskiego programu dla mikroskopijnej liczebnie mniejszości ukraińskiej mamy teraz nowy cykl Goniec Kresowy, adresowany do znacznie większej liczby obywateli RP www.teleman.pl/prog-1801638-goniec-kresowy-sladami-przodkow-dzien-podhajec.html www.teleman.pl/prog-1807014-goniec-kresowy-bezprawie-w-chyrowie.html Programy dla mniejszości ukraińskiej (0,07% mieszkańców Polski) emitowane są zaś nadal na atenie TVP Olsztyn, TVP Białystok i TVP Kraków. I uważam, że jest to bardzo rozsądne rozwiązanie. www.zup.ukraina.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=169&Itemid=29 Odpowiedz Link
pisz_pan_na_berdyczow Re: Goniec Kresowy 12.10.09, 14:39 Jeśli to ma być reakcja na prowokacje banderowców, to jest to głupia reakcja. Przytrzeć nosa banderowcom można, nawet trzeba, ale w inny sposób. Odpowiedz Link
liberum_veto Re: Goniec Kresowy 13.10.09, 07:06 Dwa pytania: 1. Czy Polacy na Ukrainie mają swój program w telewizji ogólnoukraińskiej? 2. Dlaczego o cykliczny program w telewizji ogólnopolskiej nie zabiegają mieszkańcy Sopotu lub Bielska Podlaskiego? Odpowiedz Link
andruszczyn1 Re: Goniec Kresowy 13.10.09, 11:55 liberum_veto napisał: > Dwa pytania: > 1. Czy Polacy na Ukrainie mają swój program w telewizji > ogólnoukraińskiej? > 2. Dlaczego o cykliczny program w telewizji ogólnopolskiej nie > zabiegają mieszkańcy Sopotu lub Bielska Podlaskiego? 1. Nie wiem czy mają, czy nie. Jeśli nie mają i Polacy rozsiani są po całej Ukrainie to mieć powinni. Nie rozumiem co to ma do rzeczy w sprawie ogólnopolskiego programu skierowanego do rozproszonej społeczności ukraińskiej. 2. Nie wiem dlaczego nie zabiegają o to mieszkańcy Sopotu (jeżeli rzeczywiście nie zabiegają). Jeśli chodzi o Bielsk czy Podlasie Północne w ogóle, to ludności ukraińskiej na tym terenie nie objęło wysiedlenie w ramach akcji "Wisła". Jesteśmy u siebie. Ukraińcy ze wszystkich innych ziem przez siebie zamieszkanych zostali wysiedleni i celowo rozproszeni. Dlatego bardzo potrzebny jest program ogólnopolski. Brian Scott tego nie zrekompensuje. Na marginesie - liczna grupa z Podlasia podpisała się pod tym listem... Odpowiedz Link
liberum_veto Re: Goniec Kresowy 17.10.09, 06:25 Wstydu nie mają ci Ukraińcy z Podlasia, że podpisują jeszcze jakieś protesty. Jeszcze 20 lat temu nie było tam żadnego Ukraińca. Mniejszość ukraińska na Podlasiu została stworzona sztucznie i jest sztucznie podtrzymywana przy życiu ze środków budżetowych. Macie cotygodniowy program w TVP Białystok www.tvp.pl/bialystok/mniejszosci/przeglad-ukrainski regularne audycje w Polskim Radiu Białystok www.radio.bialystok.pl/dumka/ i jeszcze gazetę w języku ukraińskim nadbuhom.free.ngo.pl/ Jak na 1200 Ukraińców mieszkających na Podlasiu, to stanowczy przerost formy nad treścią. Sztuczne kreowanie mniejszości ukraińskiej prez TVP czy Polskie Radio to jakaś paranoja. Bo ci Ukraińcy, lansowani i tworzeni przez media publiczne, za pieniądze polskiego podatnika, są z reguły antypolscy. Sami sobie hodujemy żmije, na własnej piersi. Głupota i skrajna nieodpowiedzialność. Odpowiedz Link
bastion44 Re: Goniec Kresowy 17.10.09, 12:58 Cały czas byłem przekonany,że tamte strony zamieszkuje ludność pochodzenia białoruskiego.Byłem tam w latach 70-tych.Do Polaków mówili po polsku,a między sobą po białorusku.Do Białorusinów nic nie mam,ale skąd nagle się tam wziąli potmkowie hajdamaków?. Odpowiedz Link
liberum_veto Podlaszucy - Białorusini czy Ukraińcy? 17.10.09, 13:30 Polecam lekturę rozdziału z książki "Polska egzotyczna" http://harazd.net/~nadbuhom/pod/pod_polskaegzotyczna.htm To swego rodzaju paradoks, że owe niknące różnice pomiędzy ludnością pochodzenia małoruskiego i Białorusinami, do niedawna jedynie przedmiot badań językoznawców i etnografów i temat publikacji w czasopismach specjalistycznych, stały się podstawą odrodzenia ukraińskiej świadomości narodowej wśród Podlaszuków. Oto bowiem na początku lat osiemdziesiątych grupa pochodzących z tych terenów studentów, głównie warszawskich i lubelskich uczelni, pod wpływem wspomnianych publikacji oraz kontaktu z ukraińskimi organizacjami studenckimi postanowiła wrócić do swych ukraińskich korzeni. Uznali po prostu, że są podlaskimi Ukraińcami, a po powrocie w swoje rodzinne strony przystąpili do organizowania w Bielsku, Hajnówce i Białymstoku oddziałów Ukraińskiego Towarzystwa Społeczno- Kulturalnego (UTSK), propagując kulturę i język ukraiński, Stąd właśnie wzięli się Ukraińcy na Białostocczyźnie. Po przekształceniu UTSK w Związek Ukraińców w Polsce jego białostockie oddziały utworzyły oddzielną organizację - Związek Ukraińców Podlasia z siedzibą w Bielsku Podlaskim. Organem Związku jest ukazujące się w tym mieście pismo "Nad Buhom i Narwoju". Ruch ten jest jeszcze bardzo młody i jego wpływy są niewielkie - w przeprowadzonych sondażach zaledwie 2% ludności zamieszkałej w rejonie Bielska i Hajnówki zadeklarowało narodowość ukraińską. Podlascy Ukraińcy są często zaciekle atakowani zarówno przez Polaków, jak i przez Białorusinów. Mówi się, że chcą na siłę ukrainizować Białorusinów. Ale przecież dotychczas proces historyczny przebiegał w dokładnie odwrotnym kierunku. Sytuację narodowościową Białostocczyzny komplikuje dodatkowo zjawisko asymilacji, ściślej mówiąc polonizacji, zwłaszcza młodych ludzi wyjeżdżających do miast. Niektórzy z nich pragną oderwać się od swych korzeni, upatrując więcej szans życiowych w określeniu siebie jako Polaków. Takie zjawiska zachodzą na pograniczach etnicznych zawsze, choć z różnym nasileniem, i jest to proces naturalny. Faktem jest jednak. że pojawienie się ruchu ukraińskiego spowodowało duże poruszenie i ferment wśród "niczyich dusz pogranicza", jak nazywa mieszkańców tych terenów publicysta " Tygodnika Podlaskiego" Eugeniusz Mironowicz. Pisze on: "W zawrotnym tempie następuje polaryzacja "tutejszych". Często wybory narodowe są przypadkowe. Zdarzają się rodziny; w których dzieci mające tych samych rodziców należę do trzech rożnych narodowości. Spotykam też trzydziestolatków, którzy w ciągu ostatnich trzech lat trzykrotnie zmienili już narodowość" Odpowiedz Link