jacek1982 15.11.11, 16:47 jakie dokumenty trzeba złożyć do mops żeby starać się o dofinansowanie do zakupu schodolazu i ile maksymalnie można dostać ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niepelnosprawni.info Re: schodolaz 21.11.11, 14:24 W większości powiatów schodołaz może być dofinansowany w ramach likwidacji barier technicznych. W takim przypadku można dostać 15 krotność przeciętnego wynagrodzenia, ale nie więcej jak 80% inwestycji www.niepelnosprawni.gov.pl/rehabilitacja-spoleczna/likwidacja-barier/ w sprawie tego co jest potrzebne proponuje kontakt z właściwym urzedem. Odpowiedz Link Zgłoś
pawell_3 Re: schodolaz 11.01.12, 18:36 PCPR lub MOPS może udzielić dofinansowania do wysokości 80% kosztów zakupu i montażu danego sprzętu w ramach programu likwidacji barier architektonicznych. Ważne jest to do 80% nie zawsze musisz dostać tyle. Składamy wniosek na dofinansowanie do likwidacji barier architektonicznych - obejmuje on przystosowanie miejsca zamieszkania osoby niepełnosprawnej do jej potrzeb w ramach codziennego funkcjonowania. Dofinansowanie obejmuje sprzęt (np. schodołaz) oraz wszelkie prace adaptacyjno-budowlane wraz z wykonaniem. Dokumenty, które należy złożyć w PCPR lub Ośrodku Pomocy Społecznej: wypełniony wniosek (druk dostępny w PCPR/MOPS) dokument stwierdzający podstawę prawną zameldowania w lokalu, gdzie będą likwidowane bariery architektoniczne kosztorys i projekt wykonania prac likwidacyjnych bariery architektonicznej (na własny koszt) uzgodnienia zakresu prac z właścicielem budynku (Spółdzielnia Mieszkaniowa, Wspólnota) Etapy rozpatrywania wniosku objaśni już PCPR / MOPS. To można poczytać i wybrać jakieś schodołazy - www.ortcare.pl/pages/bariery/spis.html Są też schodołazy ręczne ale myślę, że elektryczny jest lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
liliankago Re: schodolaz 12.01.12, 10:05 Witam A może jest na forum ktoś kto posiada taki sprzęt?? Chętnie wysłucham opinnii. Co polecacie co odradzacie?? Czy jesteście zadowoleni?? Odpowiedz Link Zgłoś
limanowa2 Re: schodolaz 12.01.12, 12:00 I za reklamę swojej firmy panu pawell_3 - dziękujemy :) Co do schodołazów używam scalamobil wstukaj w google wyjdą firmy i filmy pokazujące jak to działa, a potem telefon do danej firmy i prawie wszystkie przyjeżdżają i pokazują w domu, nie tylko więc firma "o" ma monopol na bezpłatną prezentację :). Wiem, bo przez mój dom przewinęło się ich mnóstwo, więc za reklamę dziękujemy. To samo dotyczy schodołazów. BTW. Jak widać zastój mają firmy oferujące sprzęt rehabilitacyjny. Może by tak po cenach w dół zejść to jakiś ruch by się zaczął, ale po co fajnie doi się krowę, gdy człowiek pod murem stoi-prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
pawell_3 Re: schodolaz 12.01.12, 19:29 limanowa2 napisała: > I za reklamę swojej firmy panu pawell_3 - dziękujemy :) > > Co do schodołazów używam scalamobil wstukaj w google wyjdą firmy i filmy pokazu > jące jak to działa, a potem telefon do danej firmy i prawie wszystkie przyjeżdż > ają i pokazują w domu, nie tylko więc firma "o" ma monopol na bezpłatną prezent > ację :). Wiem, bo przez mój dom przewinęło się ich mnóstwo, więc za reklamę dzi > ękujemy. To samo dotyczy schodołazów. > BTW. Jak widać zastój mają firmy oferujące sprzęt rehabilitacyjny. Może by tak > po cenach w dół zejść to jakiś ruch by się zaczął, ale po co fajnie doi się kro > wę, gdy człowiek pod murem stoi-prawda? Mistrz ciętej riposty i czytania między wierszami limanowa2 udzielił naprawdę wyczerpującej odpowiedzi w temacie „schodołaz - jakie dokumenty trzeba złożyć do mops żeby starać się o dofinansowanie do zakupu schodolazu i ile maksymalnie można dostać ?” Nie jestem właścicielem tej firmy ani żadnej innej też nie – tyle w temacie sprostowania. Umiesz czytać ze zrozumieniem „można poczytać i wybrać jakieś schodołazy” to nie oznacza kup tu ani kup teraz. A ta prezentacja – gdzie to wyczytałeś? Musiałeś się zagłębić w treść strony. Pieniacz - skrupulant? Analiza tekstu. W swojej smętnej wypowiedzi użyłeś 505 znaków bez spacji, to 7 linijek tekstu a w tym 3 linijki to reklama Twojego schodołaza, reszta 4 linijki tekstu 312 znaków to Twoje pieniactwo. Jeszcze to BTW żałosne!!! Poczytaj tu pl.wikipedia.org/wiki/Makaronizm Zwykle nie wdaję się w dyskusje z pieniaczami, ale może należy to zacząć piętnować. Do tematu wniosłeś tylko trochę smrodu i niewiele ponadto. Co do zastoju w firmach, to mnie ani ziębi, ani grzeje, ale w głowie masz zastój na pewno. Ceny w dół – jestem za i to bardzo. Na dojeniu krów pod murem, czy też w innych miejscach się nie znam, ale jak lubisz… Proponuję wykaż się taktem i nie odpisuj już nic, jak nie masz zamiaru wnieść do tematu nic interesującego. Odpowiedz Link Zgłoś
limanowa2 Re: schodolaz 13.01.12, 20:24 >Proponuję wykaż się taktem i nie odpisuj już nic, jak nie masz zamiaru wnieść do tematu nic interesującego.> Dla mnie taktem jest nie obrażanie interlokutora, i tego nie uczyniłam :) (co Ty uczyniłeś nie znając mnie, ale pieniaczem nazywając :( Dyskusję podejmuję z reguły na sensowne tematy, a nie na temat liczenia spacji, literówek etc. Gdybym chciała się w to bawić to można brnąć dalej i dla wyjaśnienia jak pouczasz to wykaż się wiedzą-(wiesz co to jest makaronizm?, to odnośnie linku, którym chcesz mnie pouczyć), no niestety nie wiesz i to raczej ja powinnam napisać żałosne, bo BTW to skrót z języka angielskiego "by the way" (co też pewnie nie wiesz co oznacza), ale pouczasz innych-nie jest to ładne. Co do tego, że jest to reklama pozwól mi mieć swoje zdanie-mamy wolność słowa-prawda? Bo jeśli jak twierdzisz nie jest to reklama, to w przypadku zakupu innego przedmiotu i nie w tym wątku również polecasz firmę "o" Gdyby jednak faktycznie okazało się, że to nie jest reklama (jeśli tak-to załóżmy, że Ciebie przeproszę) i od siebie teraz polecę, a Ty nie będziesz interweniował u admina (w związku z linkami) i wtedy okaże się czy to nie reklama ok? do rzeczy, schodołazy można zakupić wedle google: www.ronomed.pl/ www.schodolazy.pl/ www.schodolaz.pl/ www.emobil.com.pl/ www.rehateam.pl/?gclid=CPn5n7bbza0CFce-zAodhiaEiQ www.aura.gda.pl/index.php/oferta?page=shop.browse&category_id=7 www.likwidacjabarier.pl/schodolazy_cmax_smax.php a tu ja kupowałam i cenę mi mocno zbili heheh i nie jest to reklama panie pawll_3 www.apco.com.pl/katalog?product=149 www.windy-schodowe.pl/ciekawostki/6/schodolazy-dla-osob-niepelnosprawnych/ www.forpol.com.pl/ itd, itd,itd...tam również udzielają informacji co zrobić, żeby dostać dofinansowanie A pana pawell_3 serdecznie pozdrawiam i życzę większej życzliwości, a życie będzie piękniejsze :), serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
liliankago Re: schodolaz 18.01.12, 12:02 Witam miało być dobrze a wyszło jak zawsze ;) zakończcie słowne przepychanki bo nic to nie wnosi do rozmowy. Oboje macie jakieś doświadczenie w temacie więc miło że chcecie się nim podzielić z niedoinformowanymi ludźmi takimi jak ja. W obu wypadkach rozumiem że polecacie firmę, z której korzystaliście i jesteście zadowoleni. Nic dziwnego ja też tak robię jeśli koś potrzebuje pomocy (namiaru) a ja mam sprawdzone miejsce. I tak każdy swój rozumek ma i wybierze tą firmę która mu się właśnie najbardziej spodoba, da najlepszą cenę ... Udało mi się już skontaktować z większością firm jakie mi poleciliście i muszę przyznać że mmam już pierwszych "faworytów". Odpowiedz Link Zgłoś
limanowa2 Re: schodolaz 18.01.12, 17:08 liliankago - bardzo dobrze napisane, właśnie o to chodziło. Co do urządzeń odnośnie pomocy przy schodach, to dostępne są podjazdy (musi być parter oczywiście), potem winda (koszty i nie wszędzie się da), schodołaz, scalamobil, oraz urządzenia, które wprowadzają świetne rozwiązania dotyczące kilku stopniu-jest to podjazd-ale mogą też być schody, tu na dole są zdjęcia i opis ( www.gold-bud.pl/?go=produkt&typ=8&podtyp=27&color=niebieski ) To wszystko musisz sobie dobrze przemyśleć i zobaczyć co Ci najlepiej będzie pasować. Niczego nie reklamuję, przy wyborze kieruj się możliwością negocjacji przy cenie oraz serwisem naprawy-niestety, bo nic nie jest wieczne (może oprócz podjazdów). Odnośnie scalamobila i schodołaza zaproś do domu wsiądź i zobacz jak zniesiesz transport, każdy z nich ma wady i zalety. Co dla kogoś jest zaletą, dla innego będzie wadą. Dobrze to przemyśl. Odpowiedz Link Zgłoś
trocheusmiechu Re: schodolaz 04.12.14, 17:36 Mozna uzyskac dofinansowanie w Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie. Maja pieniadze na schodołaz Sano emobil.com.pl/katalog-produktow Pcpr moze udzielic dofinansowania do 80% ceny Schodołazu Sano Mozna na Youtubie zobaczyc jak działa www.youtube.com/watch?v=f-iYU0UUeBA Odpowiedz Link Zgłoś