Dodaj do ulubionych

To jest po prostu SZOK, że nikt tego nie zauważył

14.07.12, 16:43
Closterkeller- Lunar
Na żadnym z forow lub portali nt. niepelnsoprawnosci nawet nikt nie beknal nt. tego videoklipu, a przeciez jest on kluczowy dla procesu kreaowania pozytywnego wizerunku ON w mediach i w showbiznesie. Moze nie jedyny, ale b. wazny. Polscy niepelnosprawni sa po prostu beznajdziejni. Tak, jestesmy beznadziejni! Umiemy tylko lamentowac i sie uzalac nad soba, ale jak juz ktos cos zrobi, to tego nawet nie zauwazamy. Glowne tematy to tylko renty, zasilki, zapomogi, aparaty, wozki i "olaboga, olaboga kto mi pomoze......"

Medialni Niepełnosprawni
Obserwuj wątek
    • nie-pelnosprawni.pl Niepełnosprawni czyli kto? 14.07.12, 20:42
      Niepełnosprawni czyli kto? bo w mediach pokazuje się tylko sprawnych niepełnosprawnych. A to na wózeczku jeździ, ale łapki i cała resztę ma zupełnie sprawną. A to osobę tańczącą o kulach. Oni mają stan stacjonarny i wiedzą, że jak jutro się obudzą to może być tylko lepiej.

Czemu nie pokazuje się osób z postępującym SM, które w 3 lata po wykryciu choroby ledwo wstają z łóżka czy osób na inne postępujące schorzenia. Dla niepełnosprawnych sprawa wózka to być albo nie być, więc trudno aby o tym nie mówiły.

Na 10 tzw. niepełnosprawnych w Polsce to tak naprawdę jest tylko jedna. Reszta to po prostu osoby z różnymi niesprawnościami a do niepełnosprawnych to im sporo brakuje.
      • demi1977 Re: Niepełnosprawni czyli kto? 15.07.12, 13:37
        > Niepełnosprawni czyli kto? bo w mediach pokazuje się tylko sprawnych niepełnosp
        > rawnych. A to na wózeczku jeździ, ale łapki i cała resztę ma zupełnie sprawną.

chyba nie mowisz o polskich mediach, bo ja czegos takiego nie widze, a wlasnie tego bym oczekiwala. Widac natomiast mnostwo "oplutych biednych kalek" zebrajacych o pieniadze dla Fundacji TVN i Polsatu.

> A to osobę tańczącą o kulach.

w polskich mediach to marzenie! Dlaczego nie propaguje sie np. tanca na wozkach????

> Czemu nie pokazuje się osób z postępującym SM, które w 3 lata po wykryciu choro

no wlasnie do jasnej ciasnej w cholere tego jest, a poza tym co to ma wspolnego z showbiznesem????????????? Showbiznes to rozrywka a nie reportaz!!! I ja na przyklad chcialabym zobaczyc jakiego fajnego, atrakcyjnego, medialnego, wesolego reprezentatna osob niepelnosprawnych, zapraszanego na rozne gale dla VIP-ow. Nie wiem, czy w ogole zrozumiales moj watek?

> by ledwo wstają z łóżka czy osób na inne postępujące schorzenia. Dla niepełnosp
        > rawnych sprawa wózka to być albo nie być, więc trudno aby o tym nie mówiły.

Nie o tym byl te watek.
    • dobrakobieta3 Re: To jest po prostu SZOK, że nikt tego nie zauw 14.07.12, 21:20
      Hm, zgadzam się z Twoim zdaniem na temat biadolenia ON i marnej własnej ich postawy, ale... cóż takiego znowu kluczowego i rewolucyjnego w historyjce z klipu...? Bez szału, bym rzekła. Miło, że ktoś taki wątek poruszyła, ale bez przesady - dzieło wiekopomne to to obiektywnie nie jest...
      No, i nie zgodzę, że "takie cosie" kreują ten wizerunek - to przede wszystkim nadal sami ON to mają robić. I robią, robią - tyle, że ciągle tkwią w tym samym przekazie, więc nas widzą jak się sami promujemy - ot, co.

Ale masz rację: większość staje się aktywna wyłącznie w kontekście rencin, zasiłków, roszczeń bla bla. A póżniej się dziwią, że ludzie o niczym innym z nimi gadać nie chcą - mało, pretensje mają. Brawo za spostrzegawczość i zdrowy osąd:)
      • nie-pelnosprawni.pl Po części racja 14.07.12, 22:54
        Po części racja, że niektórzy mają postawę roszczeniową zwłaszcza ci co z własnej głupoty trafili na wózek. Nie mają szacunku do siebie i innych poprzez swoje zachowanie.

Potem wyciągają rękę do PFRON po pomoc, po renty. A czemu taki głupek po skoku do wody nie wyciąga ręki po pomoc do tych przed którymi chciał się popisać???.

Głupek po skoku do wody jest tak samo traktowany jak ten co nie przyczynił się do swojej niepełnosprawności. To jawna kpina z prawdziwych niepełnosprawnych.
        • maria2164 Re: Po części racja 15.07.12, 09:16
          my jestesmy jacys dziwni ja jestem zle slyszacy ale mowiacy od dawna che kogos poznac na onsi i zadnej odpowiedzi na co my czekamy na litosc a nie organizujemy sie
        • maria2164 Re: Po części racja 15.07.12, 09:19
          my jestesmy jacys dziwni ja jestem zle slyszacy ale mowiacy od dawna che kogos poznac na onsi i zadnej odpowiedzi na co my czekamy na litosc a nie organizujemy sie jestem facetem 26lat
        • demi1977 Re: Po części racja 15.07.12, 13:40
          > Po części racja, że niektórzy mają postawę roszczeniową zwłaszcza ci co z własn
          > ej głupoty trafili na wózek. Nie mają szacunku do siebie i innych poprzez swoje
          > zachowanie.

a taki wlasnie zalozyl ta cala Integracje i teraz sobie skrobiesz na jego forum
    • ak-69 Re: To jest po prostu SZOK, że nikt tego nie zauw 15.07.12, 10:00
      >niektórzy mają postawę roszczeniową zwłaszcza ci co z własnej głupoty trafili na wózek.
      >Nie mają szacunku do siebie i innych poprzez swoje zachowanie

Takie wypowiedzi są jednym z mierników ilorazu inteligencji osoby mówiącej. Właśnie wtedy pokazują wymiar swojej głupoty. Mam ścisły umysł i z miejsca przyszedł mi do głowy wzór:

INTELIGENCJA=(MĄDROŚĆ*wiek*samokontrola)/(GŁUPOTA*złośliwość)

Jako głupoty nie mam na myśli osób niepełnosprawnych umysłowo, bo oni pewnie często są mądrzejsi od wielu "normalnych" ludzi, lecz nie potrafią tego okazać.
    • ak-69 Re: To jest po prostu SZOK, że nikt tego nie zauw 15.07.12, 10:04
      Dla tych co zapomnieli matematykę, albo się nie uczyli:
      równość: =
      mnożenie: *
      dzielenie: /
    • ancymonka Re: To jest po prostu SZOK, że nikt tego nie zauw 15.07.12, 22:09
      W programie typu show Got to dance tańczyła dziewczyna na wózku z pelnosprawnym partnerem. W You can dance tańczył nieslyszacy chłopak.
      To nie jest problem że tv nie chce pokazywać. Chce jak najbardziej bo im to dobry piar robi. Tylko brak niepełnosprawnych chętnych.
      • demi1977 Re: To jest po prostu SZOK, że nikt tego nie zauw 16.07.12, 11:34
        Oczywiscie, ze to wina glownie ON, ale w You can dance tez wystapil gostek na wozku YCD: taniec na wózku. Jest jeszcze modelka na wozku Agata Jablonska, ktora jakos nie otrzyla zadnej intratnej propozycji reklamowej, dlaczego?
        • ancymonka Re: To jest po prostu SZOK, że nikt tego nie zauw 16.07.12, 17:19
          Hmm... no cóż... z całym szacunkiem dla osób niepełnosprawnych (do których też się zaliczam)...
          Świat nie chce widzieć kalectwa. Modelka na wózku? Fotomodelka, taka która pracuje głównie twarzą, ok. Ale modelka? Osoba na wózku na pokazie mody? Nikt nie zobaczy odzieży, która w założeniu powinna prezentować. Chodząca na protezach ma pewne szanse (przykład - była żona McCartneya).
          Takie jest życie - ludzie nie chcą oglądać brzydoty, kalek, biednych. Wg mnie nie ma sensu z tym walczyć...
          • demi1977 Re: To jest po prostu SZOK, że nikt tego nie zauw 17.07.12, 15:29
            nie chodzi, zeby odrazy kustykala po wybiegu, ale moglaby spokojnie reklamowac np. uslugi bankowe i byc ukazana jako jedna z klientow
          • croyance Re: To jest po prostu SZOK, że nikt tego nie zauw 27.09.12, 16:58
            Absolutnie sie z tym nie zgodze, zwlaszcza po ostatniej Paraolimpiadzie:

i1.dailyrecord.co.uk/incoming/article1287662.ece/ALTERNATES/s615/Paralympic+opening.jpg
            img.ibtimes.com/www/data/images/full/2012/08/30/300128-london-2012-paralympics-opening-ceremony.jpg
            i3.mirror.co.uk/incoming/article1283987.ece/ALTERNATES/s615/W82801038.jpg
            www.oddities123.com/wp-content/uploads/2012/06/paralympic-athletes-1.jpg
            images.icnetwork.co.uk/upl/nechronical/aug2012/4/5/596x447/image-5-paralympics-330937686.jpg
            www.trickedbythelight.com/tbtl/2012-Paralympics-Opening-Ceremony/2012-Paralympics-Opening-Ceremony-One-Final-Step-Our-Greatest-Adventure-Still-Lies-Ahead.jpg
            medya.todayszaman.com/todayszaman/2012/08/30/para.jpg
            orbittower.org.uk/wp-content/uploads/2012/08/oscar-pistorius-runs-with-girl.jpeg
            Mysle, ze podejscie bardzo sie zmienia. A walczyc z tym trzeba, wlasnie chociazby przez takie imprezy.
    • re12nia Re: To jest po prostu SZOK, że nikt tego nie zauw 17.07.12, 11:10
      Kalectwa się nie widzi prawie nigdzie.W rodzinach odsuwa się nawet z zaproszeń,oczywiście mówię o osobach z widocznym i intelektualnym kalectwem. Wiem coś o tym,sama jestem osobą ON,a że część jest rozczeniowych...no cóż....gro to rodziny naciskają i przedewszystkim im głównie zależy aby mieć komputer,auto itd. Trochę wiem na ten temat ,obracam się wśród tych ludzi jacy najczęściej są pazerni aby z PFRON-u lub z PCPR ich rodzini najwięcej wydębić.
    • demi1977 Wózek dla Dody 30.07.12, 13:45
      Minuta 19.55
      Aga Mlynarska oczywiscie rozpylila dramaturgie: "moze sie tak zdarzyc, ze wuladujesz na wozku"
      Doda zasluguje na najwyzsze uznanie!!! Zobaczcie co odp. ponizej.
      Czyli co, celebryci, gwiazdy itp. musza ladowac na wozkach, zeby niepelnosprawni zaistnieli w shobiznesie, bo ci ktorzy juz nimi sa, nie chca, nie maja jaj?
    • demi1977 Zbigniew Hołdys o Festiwalu Zaczarowanej Piosenki 30.07.12, 13:49
      "Gdyby ten koncert miał miejsce w Stanach Zjednoczonych, natychmiast występujący tutaj piosenkarze byliby zwerbowani przez jakieś szajki producenckie i wykreowani na idoli dzieci albo młodzieży. Jedna dziewczyna pokazała tu coś, co jest darem Boskim: ma swingujący głos z kolosalnym, nieprawdopodobnym wyczuciem rytmu. To jest coś takiego, co posiada Justin Timberlake, Stevie Wonder, Michael Jackson, czyli wybrańcy, ludzie, którzy pulsują własnym głosem jak perkusją."
      link

Komu zatem (z tych tak promuja ON) nie zalezy, aby taka osoba sie wybila?
      • demi1977 Re: Zbigniew Hołdys o Festiwalu Zaczarowanej Pios 30.07.12, 13:54
        Reszta glaskala sobie "dzieci specjalnej troski", jak to zwykle bywa...
        • limanowa2 Re: Zbigniew Hołdys o Festiwalu Zaczarowanej Pios 31.07.12, 10:29
          demi1977 napisała:

> Reszta glaskala sobie "dzieci specjalnej troski", jak to zwykle bywa...

demi rowaliłaś mnie :))))))))))))))))) nie mogę się powstrzymać od śmiechu, dzięki humor mi poprawiłaś :)))))

Na marginesie zauważ jeszcze lecą takie teksty w rozmowach z ON:
          chora na oko dajmy 25, 30, i wyżej .... AGNIESIA wspaniała dziwczynKKKa, KASIEŃKA-to inteligentna osóbka, ANGELICZKA -(tu nasuwa się fajny rym) coś tam coś tam itd., gdy tymczasem to dorosłe osoby. Mistrzynią jest tutaj Elzbieta Jaworowicz, a i Dymnej też niczego nie brak.
          Dzięki za poprawę humoru:))
    • demi1977 Bez nóg, a piękna 04.08.12, 14:16
      Piękna Oksana pokazała uroki
    • www.likwidacja-barier.pl Re: To jest po prostu SZOK, że nikt tego nie zauw 02.01.13, 11:23
      Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, niech będzie pomyślniejszy niż poprzedni :-)
      Oby nie zabrakło nam sił i środków do likwidowania barier architektonicznych
      a Wam nadziei na lepsze jutro!
      www.likwidacja-barier.pl
      jesteśmy również na FB
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka