Dodaj do ulubionych

Renta chorobowa

02.01.13, 20:03
Za kilka dni mija 180 dni jak choruje. ZUS chce świadectwo pracy, żebym mogła starać się o rentę. Jednak jak mój pracodawca mnie zwolni nie będę miała ubezpieczenia. Choruje na raka co tydzień dostaję chemię. Inne dokumenty by starać się o rentę mam, ale co z tym świadectwem. Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • niepelnosprawni.info Re: Renta chorobowa 03.01.13, 09:56
      W okresie ubiegania się o świadczenie rentowe jesteśmy ubezpieczeni zdrowotnie:
      Dz.U. 2004 nr 210 poz. 2135
      Ustawa z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych
      Art. 67. 1. Obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego uważa się za spełniony po zgłoszeniu osoby podlegającej temu obowiązkowi do Funduszu zgodnie z przepisami art. 74-76 oraz opłaceniu składki w terminie i na zasadach określonych w ustawie.
      7. Osoba ubiegająca się o przyznanie emerytury lub renty pomimo wygaśnięcia obowiązku ubezpieczenia ma wraz z członkami rodziny, o których mowa w art. 3 ust. 2 pkt 5 i 6, prawo do świadczeń z ubezpieczenia zdrowotnego w okresie trwania postępowania o przyznanie tych świadczeń.
    • marysiak47 Re: Renta chorobowa 11.02.13, 22:22
      A może coś pomiędzy zatrudnieniem a rentą, czyli świadczenie rehabilitacyjne? Porozmawiaj z lekarzem

www.zus.pl/default.asp?p=4&id=435 <---
      • niepelnosprawni.info Re: Renta chorobowa 12.02.13, 09:05
        nie do końca. Na świadczenie rehabilitacyjne przechodzi sie po zasiłku chorobowym. A przy świadczeniu pielęgnacyjnym nie ma zasiłku chorobowego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka