26.09.13, 19:47
Kochani wierzę ,że na Was zawsze można liczyć :))
Proszę pomózcie ! Szukam wózka inwalidzkiego dla starszego pana,który jest praktycznie uwięziony w czterech ścianach...Problemem jet to,że pan jest osobą bezdomną,mieszka w ośrodku,ale to nie żaden menel,po prostu życie dało mu w kość.Wszystko można sprawdzić osobiście:) Może ktoś ma gdzieś jakiś niepotrzebny proszę popytajcie wśród znajomych ...
Drugim problemem jest to,że pan jest bardzo otyły-brak ruchu jakiegokolwiek robi swoje...
Może ktoś ma niepotrzebne ubrania jedyne co znam to obwód pasa jakieś 135 cm,przyda się wszystko :)) Mogę dopytać o inne wymiary na życzenie :)) Pan mieszka we Wrocławiu,niestety nie mam możliwości transportu z poza miasta.Proszę pomóżcie,ja nie mam takich możliwości ,żeby mu pomóc sama mieszkam w tym ośrodku jedyne co mogę to napisać tą prośbę,bo mam dostęp do internetu.Wierzę w Was,naprawdę :)) Pozdrawiam Ewa
Obserwuj wątek
    • niepelnosprawni.info Re: Wózek 27.09.13, 10:11
      Czy ten Pan ma ubezpieczenie zdrowotne? Jeśli tak to chyba najlepiej było by uzyskać zlecenie na zaopatrzenie ortopedyczne z NFZ i zakupić nowy wózek
      www.nfz-wroclaw.pl/default.aspx?obj=22796;28781&par=2&des=1;2
      • koala117 Re: Wózek 27.09.13, 14:26
        Wózek można uzyskać bezpłatnie jeśli jest się ubezpieczonym. Po perwsze lekarz neurolog lub chirurg wypełnia zlecenie, następnie zlecenie dostarczamy do miejscowego NFZ (może być listem poleconym), oni to zatwierdzają i z tym zleceniem idziesz do sklepu i w ramach zlecenia dostajesz wózek bezplatnie ( taki do 800 złotych).. Może to brzmi skomplikowanie, ale tak nie jest. Jak w waszej placówce macie pracownika socjalnego to on to powinien wiedzieć doskonale.
        • toja22-22 Re: Wózek 29.09.13, 20:16
          Dzieki za rade ale to nie taki proste lekarz neurolog nie przychodzi na wizyty domowe pomijam to,ze najblizszy termin do lekarza to jakies osiem miesiecy a pan nie da rady dotrzec do niego...
          Pracownik socjalny jest ,owszem raz w tygodniu ok.1 godz.odbebnia co jego i daje noge...Jak nie pomogl do tej pory (pan tu jest ok.roku!) to raczej nie ma co na niego liczyc...Mialam nadzieje,ze ktos ma jakis uzywany,niepotrzebny i odstapi :)) Ciuchy tez sa aktualne :)) Jeszcze raz prosze poszukajcie,popytajcie moze sie uda? Pozdrawiam z cicha nadzieja
          • niepelnosprawni.info Re: Wózek 30.09.13, 09:53
            Faktycznie z lekarzem specjalistą w takim ośrodku może być problem.
            Może inny niż neurolog lekarz byłby łatwiejszy do zorganizowania – ortopeda, chirurg, lekarz rehabilitacji medycznej?
            Obstaje tak przy NFZ bo to daje szanse zakupienia odpowiedniego wózka jeśli Pan ma wagę 130 kg to nie może wsiąść na jakikolwiek wózek (większość tych które widziałem maja udźwig do ok. 120 kg).
            A kontaktowaliście się z OPS – oni czasami maja taki sprzęt bądź mogą go czasowo wyporzyczyć
            • koala117 Re: Wózek 30.09.13, 12:00
              Szanowny Panie Integracjo, (wypożyczyć) piszemy przez ż, a wózki powyżej 130 kilogramów też produkują i nie jest to żaden ewenement. A do lekarza po zlecenie może iść ktokolwiek, aby miał kartę choroby lub wypis ze szpitala. Powinien to zrobić pracownik socjalny bez żadnej łaski.
              • niepelnosprawni.info Re: Wózek 30.09.13, 12:24
                1. Co do ortografii to oczywiście przepraszam.
                2. Nie twierdze, że nie ma wózków dla osób ważących 130 kg. Zwracam uwagę, że przy takiej wadze warto dobrać odpowiedni wózek
                3. Co do pracownika socjalnego to się zgadzam – ale jak widać nie działa on w taki sposób w tym ośrodku.
                • koala117 Re: Wózek 02.10.13, 22:50
                  Przecież można napisać pismo do OPS i oni muszą się ustosunkować do tego, lub wskazać osobę, która takie sprawy załatwia. To się nazywa usluga socjalna, a w tej sytuacji żadnej łaski nie robią. Uważam nawet, że powinni na okres oczekiwania na nowy wózek pokryć koszta wypożyczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka