30.09.13, 08:28
Witam. Syn 10miesiecy orzeczenie na rok symbol 10N punkt 8-tak,7-nie wymaga i tu moje pytanie jakie kryteria Komisja bierze pod uwage przyzmajac ten punkt? Bo na moj prosty rozum jest to conajmniej dziwne. Przeciez tak male dziecko nie ma mozliwosci samodzielnej egzystencji,zdrowe dziecko w tym wieku musi miec opieke calodobowa a co dopiero niepelnosprawne. Prosze o jakas rade..
Obserwuj wątek
    • 70upartykrasnal Re: Odwolanie 30.09.13, 09:08
      wg mnie to bzdurne orzeczenie i odwołuj się. Masz na to niewiele czasu więc działaj szybko !
    • niepelnosprawni.info Re: Odwolanie 30.09.13, 09:39
      Kiedyś rozmawiałem z osobą z orzecznictwa i ona wyjaśniła to tak:
      Każde dziecko wymaga opieki, w przypadku orzeczeń tu zaznaczamy dotyczy jeśli dane dziecko wymaga tej opieki większej niż inne dziecko w tym samym wieku.
      Osobiście zgadzam się z 70upartykrasnal – proszę się odwołać od tej decyzji. Za argumenty można podać min: konieczność dalszej diagnozy, rehabilitacji, stałego przyjmowania leków, utrudnienia w funkcjonowaniu które utrudnią bądź uniemożliwią przyjęcie do żłobka itp.
      Proszę się odwołać zgodnie z pouczeniem podanym w orzeczeniu
      • goya1978 Re: Odwolanie 30.09.13, 12:44
        Napisalam odwolanie argumentujac wlasnie tym ze rodzic jest potrzebny aby jechac z dzieckiem na rehabilitacje,do lekarza itd. Nawet panie w GOPS u mnie byly bardzo zdziwione ze pkt 7 jest na nie a synek ma spastyczny niedowlad polowiczny prawostrony, ktory z wiekiem sie nasila. Wiec na logike bedzie wymagal wiekszej opieki. Dla mnie to wszystko jest nowe i ciezko sie pogodzic z tym ze dziecko chore, dlatego moje pytania. Dziekuje za odp:)
        • goya1978 Re: Odwolanie 02.10.13, 18:42
          Mam jeszcze pytanie, mianowicie czy Powiatowa komisja rozpatruje jeszcze raz odwolanie czy od razu wysylaja do wojewodzkiej??
          • goya1978 Re: Odwolanie 04.10.13, 12:12
            No i dostalam pismo z Powiatowki ze nie znalezli podstaw do zmiany pkt 7 i wyslali do wojewodzkiej do Krakowa. No coz to czekamy . Ktos moze byl tam na komisji? Prosze o jakies info jak to wyglada,co mowic? Itd. Jak dlugo trzeba czekac?
            • korniz Re: Odwolanie 06.10.13, 17:16
              staralam sie o stopien umiarkowany .Mam lekkki po DPM. doszly nowe objawy neurogiczne wiec lekarz zaznaczyl pogorszenie.Gdzie tam jestem zdrowa nie nalezy mi sie .Paranoja.
              • goya1978 Re: Odwolanie 09.10.13, 10:39
                My nie mamy jeszcze stwierdzomego DPM,dzis mamy neurologa zobaczymy co powie. Zaznacze ze wizyta prywatna wiec jest nadzieja ze dowiemy sie cos wiecej,bo na NFZ nic konkretnego lekarz nie powiedzial. Wiecej dowiedzialam sie od rehabilitantki:( no i czekamy kiedy Krakow sie odezwie.
                • goya1978 Re: Odwolanie 10.10.13, 11:25
                  To sie dowiedzialam:( okazuje sie ze to Encefalopatia ruchowa do tego torbiel pajeczynowki lewego plata ciemieniowego 2cm. Filpek obecnie 10,5miesiaca ma rozwoj 7miesiecznego dziecka. Czekac tylko kiedy synka zaczna lapac drgawki padaczkowe. Ktos moze ma podobny problem-prosze o info.
                  • goya1978 Re: Odwolanie 11.10.13, 17:58
                    Napisze jeszcze ze dostalam zawiadomienie z Wojewodziej na 24.10.13. Ciekawe co orzeknie owa komisja-juz jestem chora na sama mysl o jechaniu tam:(
                    • goya1978 Re: Odwolanie 24.10.13, 07:54
                      No to dzis jedziemy na wojewodzka,az sie boje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka