Dodaj do ulubionych

Zasiłek pielęgnacyjny

07.01.14, 17:35
Córka miała orzeczenie o niepełnosprawności do 18.06.2010 do 31.08.2013r - w tym okresie pobierane świadczenie i zasiłek pielęgnacyjny. Między czasie odwoływałam się, od orzeczenia z 2010r - i dostałam nowe do 2019.
Pod koniec czerwca w związku ze zmianami przepisów, zostałam wezwana do złożenia nowego wnioski na świadczenie pielęgnacyjne. Stawiłam się tam, z nowym orzeczeniem, gdyż stare traciło ważność. Poinformowałam o tym panią. Dostałam dokumenty do wypełnienia.
Teraz odkryłam, że od września nie mam wypłacanego zasiłku 153zł. Pani w MOPS, stwierdziła, że to moja wina, bo nie wypełniłam wniosku o zasiłek pielęgnacyjny. Ok, moja wina, ale czy ona nie miała obowiązku mi tego wniosku dać?
Wezwała mnie do wypełnienia nowego wniosku o świadczenie, ale skoro otrzymała nowe orzeczenie, nie powinna, także dać mi wniosku o zasiłek pielęgnacyjny? Czy też może nie mogła, dopóki nie wygasła stara decyzja?
Czy naszym obowiązkiem jest znać wszystkie przepisy, czy też są od tego urzędnicy w MOPS? Pomijając fakt, że straciłam pieniądze (częściowo moja wina, bo nie sprawdzałam wcześniej ile wpływa), ale stosunek pani mnie osłabił...
Obserwuj wątek
    • aneta-1989 Re: Zasiłek pielęgnacyjny 07.01.14, 19:30
      Pani z MOPS powinna sama dac wniosek do wypełnienia Czy te zaległe pieniądze pani otrzymała?
      • mmagam Re: Zasiłek pielęgnacyjny 08.01.14, 07:25
        Pieniedzy zaległych nie otrzymam bo minęły 3 m-ce. Moja wina bo nie sprawdzałam czy wpływają wszystkie. Dotknęło mnie tylko to, że Pani oświadczyła, że mimo iz nowe orzeczenie doniosłam pod koniec czerwca to powinnam przyjść i złożyc nowy wniosek po wygaśnieciu ważności orzeczenia czyli we wrześniu. Tylko nic mi o tym nie powiedziała.
    • ak-69 Re: Zasiłek pielęgnacyjny 08.01.14, 20:42
      Kiedy ten zasiłek pielęgnacyjny wyjdzie ponad niezmienne od lat 153zł? Mogłaby być chociaż uwzględniana inflacja. Renta socjalna nie stoi w miejscu. Niewiele, ale od czasu do czasu trochę wzrasta. Powinni zmienić nazwę na "niezmienny zasiłek pielęgnacyjny".
      • aneta-1989 Re: Zasiłek pielęgnacyjny 08.01.14, 23:14
        Też sie zastanawiam kiedy wzrosnie mial od stycznia tego roku ale jakos nic nie wiadomo.Chociaz renta co rok troche wzrasta.
    • niepelnosprawni.info Re: Zasiłek pielęgnacyjny 20.01.14, 11:39
      W obowiązującym systemie wszystkie świadczenia wyplacane są " na wniosek". Wniosek powinna Pani złożyć w chwili uzyskania nowego orzeczenia o niepełnosprawności.
      Oczywiście urzędniczka mogła Pani o tym przypomnieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka