Dodaj do ulubionych

zniżki na bilety

20.01.15, 17:29
witam. Orientuje się ktoś czy na stopień umiarkowany z symbolem 05-R i osobie z całkowita niezdolnością do pracy przysługują ustawowo jakieś ulgi w komunikacji prywatnej na przejazdy busami? bo szukam w necie i nie mogę się doszukać...
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: zniżki na bilety 20.01.15, 18:13
      Na Iponie podają coś takiego:

www.ipon.pl/prawo/prawo_art.php?id=20
    • taki-sobie-nick Re: zniżki na bilety 20.01.15, 18:15
      >> Osoby niewidome, nie będące osobami o znacznym stopniu niepełnosprawności (niezdolnymi do samodzielnej egzystencji, inwalidami I grupy), mają prawo do:
      - 37% ulgi w 2 klasie pociągów PKP oraz w autobusach PKS,

na podstawie biletów jednorazowych lub miesięcznych imiennych. Do ulgi uprawnia jeden z dokumentów (wymienionych powyżej, przy okazji omawiania uprawnień osób ze znacznym stopniem niepełnosprawności) stwierdzających inwalidztwo, niezdolność do pracy albo niepełnosprawność z powodu stanu narządu wzroku.

O, tu masz.

Natomiast opiekun takiej osoby ma zniżkę 95%. A sama osoba nie. Ciekawe dlaczego. :-(((((((((
      • kamill74 Re: zniżki na bilety 20.01.15, 22:04
        Dzieki:) w sumie co tam pisze to wszystko o przejazdach komunikacja państwową a ciekawi mnie jak to jest w przypadku komunikacji prywatnej i taj jak napisałem wcześniej czyli niepełnosprawności ruchowej w stopniu umiarkowanym i do tego orzeczenia o całkowitej nad niezdolności do pracy... A swoją drogą przepisy w naszym kraju bywają zaskakujące sam się nie raz o tym przekonuje-;((
        • taki-sobie-nick Miło mi, ale pamiętaj 21.01.15, 17:32
          że prawo prawem, a w praktyce może się okazać, że ten i ów "nie może" ci sprzedać biletu ulgowego - i co mu zrobisz? Żyjemy wszak w polskim bantustanie.

• baz12 Re: zniżki na bilety 12.02.15, 16:25
          W prywatnej komunikacji ulgi nie przysługują chyba, ze przewoźnik z własnej woli przydzieli Ci ją, to jest zwykła działalnośc gospodarcza nastawiona na zysk, może ale obowiązku nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka