Dodaj do ulubionych

Program aktywny samorząd moduł II (nauka)

08.10.15, 10:14
Witam czy ktoś korzystał z tego programu? bo chciałem zapytać co mogę zakupić( i uzna mi to pfron) w ramach kwoty dodatku do nauki (1200zł osoba studiująca poza miejscem zamieszkania)
Obserwuj wątek
    • ak-69 Re: Program aktywny samorząd moduł II (nauka) 09.10.15, 12:14
      Z programu Aktywny Samorząd korzystałem w ramach dofinansowania do studiów.
      Miałem refundowane wydatki za czesne.
      Trzeba z tym programem uważać, aby rzetelnie i bez opóźnień się rozliczać. Program jest dużą ulgą. Bez niego utrzymując się z renty socjalnej nie mógłbym studiować na płatnych studiach. Ale kilka lat temu spóźniłem się z udokumentowaniem opłat i trzeba było dofinansowanie zwracać...
      Program Aktywny Samorząd miałem z urzędu MOPR w Gdańsku.
    • za_mszowe Re: Program aktywny samorząd moduł II (nauka) 09.10.15, 21:58

byłeś już w mopr? dostałeś materiały informacyjne i tam jest jak krowie na rowie. sama nie studiuję, ale umiem korzystać z wyszukiwarki. proszę:

dodatek na pokrycie kosztów kształcenia, w szczególności:
      a) zakwaterowania – w przypadku nauki poza miejscem stałego zamieszkania (jak studiujesz zaocznie, to raczej chodzi o oplacenie noclegu na czas samych zjazdów - dopisek mój),
      b) dojazdów,
      c) związane z dostępem do Internetu (instalacja i abonament),
      d) uczestnictwa w zajęciach mających na celu podniesienie sprawności fizycznej lub psychicznej,
      e) zakupu przedmiotów ułatwiających lub umożliwiających naukę, w tym zakupu programów komputerowych, pamięci przenośnej USB, dysków optycznych (np. CD) oraz dyskietek,
      f) wyjazdów organizowanych w ramach zajęć szkolnych.

• qwazpl Re: Program aktywny samorząd moduł II (nauka) 10.10.15, 16:13
      A tusze do drukarek, bilet mpk np 3-miesięczny lub 5-miesieczny i plecak mogę kupić?
      • za_mszowe Re: Program aktywny samorząd moduł II (nauka) 11.10.15, 08:24
        > A tusze do drukarek, bilet mpk np 3-miesięczny lub 5-miesieczny i plecak mogę k
        > upić?
        bilety okresowe mi uznawali (ostatnio korzystalam ze studenta w 2006/7), z tego co czytam na forum IPON, do tej pory nie ma z tym problemu. z tuszem do drukarki tez powinno być OK.

plecak to raczej kwestia dyskusyjna - nawet jeśli masz zdeformowany kręgosłup tak jak ja i potrzebujesz specjalnie profilowanego z pasem biodrowym i/lub piersiowym. urzednicy mogą niestety uznac konieczność za fanaberię.

wtedy studiowalam dziennie i akurat wnioskowalam o dofinansowanie przejazdówek, podręczników i abonamentu za Internet. i jakiś porządniejszego pendrive'a (jak na tamte czasy, to 32gb było wlasciwie nowością).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka