mloda-zona85 27.12.05, 19:11 dziewczyny lekarz powiedział mi ze bedzie badał drożność nasieniowodów u meza no i jak zapytalam co bedzie jesli sa niedrozne nic nie powiedzial.o co w tym chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aster74 Re: pomozcie!!! 28.12.05, 07:54 Też jestem ciekawa odpowiedzi, gdyż mój mąż ma jakąś niedrożność i nie wiem czy medycyna się posunęła od tej pory... On badał się 10 lat temu. Wtedy powiedziano mu, że tylko pobranie nasienia z najądrza i invitro... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mloda-zona85 Re: pomozcie!!! 28.12.05, 08:59 no własnie.u mojego meza narazie lekarz stwierdził zapalenie.tak wyszło z badania nasienia ale mowił tez ze jezeli nie zajde w ciaze po usunieciu u meza tego zapalenia to trzeba badac drożność nasieniowodów.slyszałam o mezczyznach u ktorych wykryto brak nasienia.oddawalismy nasienie do badania i wyniki były ok tylko zapalenie było i nie rozumiem jak to mozliwe ze nasieniowody moga byc nie drozne skoro to nasienie ktore zawiezlismy w pojemniku do badania przy przytulanku trafilo by do mnie.no nie?skoro w oddanym płynie było nasienie to jak nasieniowody moga być niedrożne? Odpowiedz Link Zgłoś
aster74 Re: pomozcie!!! 28.12.05, 09:02 U mojego męża nasienie, niestety, nie jest dobre i to podobno właśnie przez te nasieniowody. Parametrów nie znam, bo badania mąż robił jak się jeszcze nie znaliśmy. Część plemników podobno dostaje się do spermy, ale po ciężkich bojach w nasieniowodach i przez to są za słabe. Tak mi mówił mąż, że taką miał diagnozę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mloda-zona85 Re: pomozcie!!! 28.12.05, 09:00 podobno mozna jakos udrazniac kazda niedroznosc(tak mi powiedzial lekarz) wiec powinniscie sprobowac.10 lat w medycynie to bardzo duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
aster74 Re: pomozcie!!! 28.12.05, 09:05 No właśnie... Czytam o udrażnianiu jajowodów, to dlaczego nasieniowodów nie możnaby było??... Odpowiedz Link Zgłoś
korlewna Re: pomozcie!!! 28.12.05, 09:04 w takiej sytuacji probują udrażniac, ale ja się na tym nie znam, więc nie mam pojęcia w jaki sposob. natomiast jeśli by się nie udalo to pobierają nasienie bezpośrednio z jąder (punkcja)i za pomocą technik wspomagania rozrodu umieszczają tam, gdzie powinno sie znajdować. Nie sądzę, zeby od razu in vitro, bo i po co. Jeśli z Tobą wszystko ok to wystarczy iui. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aster74 Re: pomozcie!!! 28.12.05, 09:07 Nic mi nie wiadomo, żeby ze mną było nie tak. Mam dziecko, cykle regularne, wyraźną (aż za bardzo, bo ból jajników jest dość spory) owulację... Z tego co wiem iui (jestem świeża, więc musiałam sporo doczytać o tych Waszych skrótach ) jest sporo tańsze niż in vitro, prawda?? Odpowiedz Link Zgłoś
aster74 Re: pomozcie!!! 28.12.05, 10:15 Buuu... Czyli jednak IUI odpada?? Jednak ICSI? Wtedy gdy pobiera się z najądrza nasienie? Zobaczymy jakie wyniki ma aktualnie mąż i może da się coś zmienić w kwesii udrażniania? A może jeśli o tą motodę chodzi to przez 10 lat aż tak się technika nie posunęła? Może wtedy też udrażniali, tylko się nie dało?? Robili jakieś operacje mężowi, ale dokładnie to nie wiem co. Odpowiedz Link Zgłoś
korlewna Re: pomozcie!!! 29.12.05, 09:38 nie rozumiem, dlaczego tylko icsi. przeciez nasienie jest normalne i moze byc w rozny sposob wykorzystane. Tak....zdecydowanie iui jest tańsze od in vitro, a to jest tańsze od icsi Odpowiedz Link Zgłoś
aster74 Re: pomozcie!!! 29.12.05, 09:45 Czytałam, że to z najądrza to jednak do ICSI się wykorzystuje. Na razie jednak zostawiam gdybania. W nowym roku M pójdzie na badania i jak będziemy mieć wyniki, to pomyślimy co robić z nimi dalej. Na razie przecież nic nie wiadomo, gdyż nie pamiętane wyniki sprzed 10 lat, to właśnie takie nic. Musimy wiedzieć na czym stoimy, więc w nowym roku badanie na początek starań o wspólne maleństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
aster74 Re: pomozcie!!! 29.12.05, 09:48 Aha. Dodam, że wtedy, kiedy mąż leżał w klinice, wyniki nasienia pobranego w wyniku masturbacji mial słabe, jednak były w nich żywotne plemniki. Pobrano mu więc z najądrza i tu się okazało, że produkowane są zdrowe dorodne robaczki Niedługo dowiemy się jak czują się teraz Odpowiedz Link Zgłoś
korlewna Re: pomozcie!!! 29.12.05, 20:32 hmmmm....tylko to było tyle lat temu......teraz mogło sie odwrócić o 180 stopni. Życze powodzenia....zeby okazało się, ze z nasieniem wszystko dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
mloda-zona85 Re: pomozcie!!! 28.12.05, 09:08 na czym polega iui?dopiero zaczynam leczenie z prawdziwego zdarzenia bo chodziłam do partacza i nie bardzo wiem co i jak?on nie wyjasniał mi niczego. nie mowił ze jezeli wyjdzie ''to'' to zrobi ''to'' itd niczego nie wiem. wracałam z wizyty z wiekszymi watpliwosciami niz jak wychodziłam z domu do lekarza.a wizyta 5 min. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
56at Re: pomozcie!!! 28.12.05, 09:10 IuI to inseminacja lekarz podaje nasienie przez cewnik Odpowiedz Link Zgłoś
mloda-zona85 Re: pomozcie!!! 28.12.05, 09:17 dzieki za odpowiedz.jaki jest koszt inseminacji? Odpowiedz Link Zgłoś
rafulka Re: pomozcie!!! 28.12.05, 09:19 Niestety zmartwię cię, bo w przypadku gdy w ejakulacie (wytrysku) nie ma plemników bądź jest ich za mało (od 1 mln./ml do 20 mln./ml) to na IVI nie ma szans. Z nadjądrza wyciągają ilość, która jest niezbędna do mikromanipulacji (ICSI). Nawet in vitro nie wchodzi w grę, bo tam też potrzebny jest spory ładunek sprawnych i prawidłowych plemników. (Różnica cenowa ICSI jest o 500 zł większa od INF). Odpowiedz Link Zgłoś
mloda-zona85 Re: pomozcie!!! 28.12.05, 09:27 w ejakulacie sa plemniki i lekarz mówił ze rzadko sie zdarza zeby az tyle no i iine parametry tez były dobre tylko ze było zapalenie.to moze nie jest tak zle? Odpowiedz Link Zgłoś
bacardi2003 Re: pomozcie!!! 28.12.05, 09:34 korlewna - jeśli przeprowadzana jest punkcja z jąder to z tego co mi wiadomo nie umiesza się ich tak gdzie powinny być? tylko przeprowadza się zabieg in vitro i w zależności od jakości nasienia jest to klasyczne in vitro lub icsi przy in vitro klasycznym plemnik sam zapładnia komórkę (oczywiście poza organizmem kobiety) a przy icsi lekarze mu pomagają, to tak najprościej pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bacardi2003 Re: pomozcie!!! 28.12.05, 09:35 i jeszcze jedno przu iui oczywiście b.ważne jest zdrowie kobiety, ale jeśli jakośc i ilość plemników jest nieodpowiednia zaleca się przeprowadzenie in vitro Odpowiedz Link Zgłoś
mloda-zona85 Re: pomozcie!!! 28.12.05, 09:38 nam powiedziano ze plemniki sa ok.ilosc jest ok no i u mnie tez jest dobrze. takze moze nie jest tak źle? Odpowiedz Link Zgłoś
rafulka Re: pomozcie!!! 28.12.05, 09:47 Młoda zono 85 już nie rozumiem! Czyli wszystko z plemnikami twojego M jest ok czy nie? Bo skoro badania wyszły ok to po cholerę udrażniać nasieniowody? Jesli ejakulat jest va bene to dawka na ciążę jest też va bene. Chyba że chłopa boli. To napisz, bo sie pogubiłam. Baccardi słonko, jeśli plemniki słabe (a na pewno te wyciągane z najądrza) to tylko ICSI (chodzi o wyciągnięcie tego jedynego zaplemnika, który jest prawidłowy, a nie dopuszczenie stadka słebeuszy pokrzywionych). Do IVF chłopiec musi być bez zarzutu, albo prawie bez zarzutu Odpowiedz Link Zgłoś
mloda-zona85 Re: pomozcie!!! 28.12.05, 09:54 lekarz mówił ze z plemnikamijest wszystko ok i sama sie zastanawiałam po co robic badanie na droznosc nasieniowodow.juz nie chodze do tamtego lekarza bo zauwazyłam zbyt duzo sprzecznosci w tym co mówi.badanie wykryło zapalenie ale powiedział ze antybiotyk szybko sprawe zalatwi a ze wszystko oprocz zapalenia jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
mloda-zona85 Re: pomozcie!!! 28.12.05, 10:02 własnie o to pytalam.moze po to zeby mnie oskubac z pieniedzy...lekarze czesto mysla ze ktos kto stara sie o dziecko to zrobi wszystko co on poleci a przeciez jak zasoby finansowe sie skoncza to co mozna zrobic wiecej?nic.trzeba czekac na przyplyw gotowki a trzeba zyc i robic oplaty mieszkaniowe wiec z ta kasa rozbie jest.ja narazie nie mam z tym problemow ale jakbym nie zmienila lekarza i nadal by tak kombinował to roznie moglo byc. Odpowiedz Link Zgłoś
mierzejka Re: pomozcie!!! 28.12.05, 10:10 a nie powstała pomyłka przypadkiem, może lekarzowi chodziło o drożność TWOICH jajowodów??? Odpowiedz Link Zgłoś
mloda-zona85 Re: pomozcie!!! 28.12.05, 10:16 nie chodziło o mnie tylko o meza.na 100%! zauwazyłam ze pan dr robi na mnie kase i tyle.to kolejny dowod Odpowiedz Link Zgłoś
korlewna Re: pomozcie!!! 29.12.05, 09:42 matko przenajswiętrza ......zwariowac mozna. przeciez rafulka niedlugo będzie u kresu wytrzymalosci..... jeśli nesienie męża jest w porządku, to niby dlaczego mialyby być niedrożne nasieniowody?? Nie kumam już nic((( Ja myślalam, ze nasienie do badania bylo pobierane biopsją, ale jesli zwyczajnie facet oddal...... A tak ogolnie to o co chodzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
korlewna Re: pomozcie!!! 30.12.05, 09:54 bardzo się cieszę, że radość pojawila sie na Twojej buźce hehe Odpowiedz Link Zgłoś
mloda-zona85 Re: pomozcie!!! 30.12.05, 10:06 was to sie poradzić...przeciez pisałam ze wszystko jest ok dlatego nie rozumiem po co sprawdzac drozność nasieniowodów.A wy swoje teorie wciskacie.Normalnie zwariować mozna.pisałam ze wydaje mi sie głupie iz lekarz chce badać drozność nasieniowodów przy fakcie ze maz sam oddał nasienie a nie było pobrane przez biopsje.Wiem ze długo juz siedzicie na tym forum i wiecie dużo wiecej ale czasami wywyzszacie sie swoja wiedza i robicie sobie jaja z kogoś kto prosi was o pomoc.To nie jest miłe. Odpowiedz Link Zgłoś
56at Re: pomozcie!!! 30.12.05, 10:48 no co Ty nie czuj sie urażona ten śmiech nie był do Ciebie słowo!Jasobie tylko rafulke wyobraziłam ,a Ty pytaj przeciez po to jest to forum. pozdrawiam,ania Odpowiedz Link Zgłoś