Dodaj do ulubionych

e-analfabetyzm

04.09.05, 00:50
www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Obserwuj wątek
    • skiela1 Re: e-analfabetyzm 04.09.05, 01:48
      Przyznaje,jedyna ksiazka,ktora lezy przy komputerze to slownik
      ortograficzny.Wstydze sie bledow ale czasami same wyskakuja spod kalawiaturytongue_out
      Przerazajace jest dla mnie to,ze ostatnio zaczelam robic bledy ,ktorych nigdy
      nie robilam a to dzieki forumowiczom-analfabetom.Jestem wzrokowcem,zapamietuje
      slowa...z bledami.
      • magoo_king Re: e-analfabetyzm 04.09.05, 09:51
        czyli jush nie robimy buendoof ?? smile

sam czasami byki sadzę, ale raczej są to literówki wynikające z szybkiego
        pisania. Jednak ortograficzne też robię, a sposobem na nie (jeśli już mam 100 %
        wątpliwości jak "to" napisać) jest zamiana słowa na inne (bez "trudnych"
        literek).
      • zoskaanka Re: e-analfabetyzm 04.09.05, 09:51
        kilka razy zdarzyło mi się zwrócić komuś uwagę w necie na jego/jej błędy
        ortograficzne (nie mówię o literówkach, każdemu mogą się zdarzyć), ale zostałam
        zakrzyczana, opieprzona z góry na dół bez ogródek, że głupia jestem i się
        czepiam, i na pewno nie wiem co co takiego dysgrafia i dysleksjasad
        no cóż dziś co drugi uczeń ma zaświadczenie od lekarza, że jest dys-coś-tam i
        to wystarczy za usprawiedliwienie i zwolnienie z nauki zasad ortografii
        • towita Re: e-analfabetyzm 04.09.05, 10:07
          Mnie też się zdaje, że te zaświadczenia wystawiane są trochę na wyrost. Trudno
          się dziwić, że dzieci nie potrafią pisać skoro całymi dniami oglądają kreskówki
          zamiast po prostu poczytać. No tak, ale po co męczyć nad książką siebie i
          rodziców skoro można mieć zaświadczenie...
          • muraszka1 Re: e-analfabetyzm 04.09.05, 10:36
            niestety kiedys podobno pisalam bezblednie,
            teraz w necie czasem je robie,
            jestem wzrokowcem i w tym problem crying
          • rafi.raf dys..... 04.09.05, 12:06
            teraz wszyscy maja papiery na dysgrafie itp. Prawda jest taka, ze maja papiery na lenistwo i glupote.

ja robie bledy, ale to wynika z mojej prostej natury i braku odpowiedniej edukacji, anizeli czegokolwiek innego...
            • very_famous Re: dys..... 04.09.05, 13:56

> teraz wszyscy maja papiery na dysgrafie itp.

Ja nie mam. Zbyt mocno uogólniłeś.
    • very_famous Re: e-analfabetyzm 04.09.05, 10:58
      Błędy to jedno a wyrazy typu "Boshe", "plosię", "proshe" to drugie. Strasznie
      mnie ten drugi typ błędów wkurza. Kiedyś wkleiłam tu linka z wypowiedzią, w
      której jeżyły się tego typu okropieństwa.
      • agnie_szka9 Re: e-analfabetyzm 05.09.05, 12:37
        u mnie też leży słownik ortograficznysmile

ze zgrozą niestety stwierdzam, że odkąd pojawił się komputer robię więcej
        błędów niż wcześniej.
    • mam_to_w_nosie Re: e-analfabetyzm 05.09.05, 14:16
      Totalnie wkurzają mnie błędy ortograficzne czy to w necie czy gdzie indziej.
      Przyznaję, mnie też zdarza się je robić ale bardzo rzadko, jak mam jakieś wątpliwości
      to sprawdzam. Swoją drogą IMHO pisząc coś w necie o wiele szybciej i łatwiej
      jest sprawdzać pisownię niż pisząc na papierze, gdzie za każdym razem trzeba
      otwierać słownik. W sieci wystarczy otworzyć kolejną stronę i wpisać wątpliwe
      słowo dajmy na to w google i od razu wiemy czy jest poprawinie czy nie, proste.
      A tłumaczenia z dyslekcją sa dla mnie śmieszne, to lenistwo i NIC więcej.
      I nie mówię tego tak sobie a muzom, sama jestem tego najlepszym dowodem. Jak
      byłam mała robiłam sporo błędów, jak każde dziecko na początku. Kiedyś w szkole
      mieliśmy takie badania na dyskelkcje, zostałam przebadana, pisałam testy,
      odpytywali mnie ze znajomości zasad ortografii (znałam) i stwierdzono u mnie
      dyslekcję, dostałam papierek. Kilka lat (cała podstawówka) pracy z moją mamą,
      prawie codziennie dyktanda + oczywiście czytanie mnóstwa książek (ale to już
      tylko czysta przyjemność) i dziś nie robię błędów. Gówno prawda z tymi dys...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka