Dodaj do ulubionych

Refundacja zabiegów stomatologicznych

19.10.15, 15:17
W ramach programów "Student II", "Aktywny Samorząd" mogłem poprawić swoje wykształcenie dzięki refundacji kosztów studiów zaocznych.
Osoby niezdolne do chodzenia mogą się chyba starać od pomoc finansową przy kupnie wózka, zwłaszcza zmianie na nowocześniejszy, na który bez pomocy nie mieliby szans.
Czy jest jakaś pomoc osobom niepełnosprawnym w opłatach za zabiegi STOMATOLOGICZNE?
Już za samą wizytę, prosty zabieg trzeba sporo zapłacić. Nie mówiąc o jakiś protezach, takie rzeczy jak implanty to czysta utopia przy dochodzie z kilkuset złotowej renty socjalnej, zasiłku pielęgnacyjnego.
Obserwuj wątek
    • za_mszowe Re: Refundacja zabiegów stomatologicznych 19.10.15, 15:44
      bezzębie czy inna hieroszima w jamie ustnej nie jest niepelnosprawnoscia. niestety, dentysta to dosc powazna pozycja w budzecie większości ON, nie tylko tych "wiecznych studentow".
    • ak-69 Re: Refundacja zabiegów stomatologicznych 19.10.15, 17:37
      Nie chodziło mi o "niepełnosprawność" z tytułu bezzębia osób poza zębami zupełnie zdrowiutkich jak rybki...

Niepełnosprawność jest z zupełnie innej, nieuleczalnej choroby nie mającej nic wspólnego z uzębieniem.

Co do nauki to "wiecznym studentem" na pewno nie byłem i z każdej złotówki trzeba było się terminowo, z potwierdzeniem uczelni rozliczyć. Przy braku zaliczonych terminowo semestrów, studiów, bez potwierdzenia faktycznych opłat, całe dofinansowanie z miejsca do zwrotu niezależnie od finansowej sytuacji życiowej.
      Nauka na pewno bardzo ważna szczególnie dla niepełnosprawnych, bo o wiele przychylniej spojrzy pracodawca firmy IT na osobę poruszającą się na wózku, ale z wykształceniem wyższym po politechnice, lecz nawet zdrowszą, ale po ukończonym zaledwie liceum.

Jeśli w zależności od grupy można dostać ulgę komunikacyjną, dofinansowanie do wózka, to miałem nadzieję, że i w innych dziedzinach można starać się o ulgę.

Słowa "poprawa stanu uzębienia" brzmią może zabawnie. Osoby bez tych problemów pewnie nawet się w duchu pośmieją wyobrażając sobie w tym momencie starą osobę z pustą szczęką. A nie młodą np. po wypadku...
      Jednak dla osoby niepełnosprawnej ładny, zdrowy uśmiech to niezły atut nie koniecznie na randce, ale np. na rozmowie kwalifikacyjnej z pracodawcą. Nawet jak nie podejdzie, lecz podjedzie na wózku...
      • za_mszowe Re: Refundacja zabiegów stomatologicznych 19.10.15, 19:25
        stałe aparaty ortodontyczne i licówki nie są refundowane, dla nikogo.
        tak, mam słabe kości i musiałam wydać w sumie kilkanaście tys. na implanty. dość drastyczne i długotrwałe oszczędzanie kosztem wielu rzeczy, masakra.

znalazłeś już pracę?
        • ak-69 Re: Refundacja zabiegów stomatologicznych 19.10.15, 21:02
          W tym roku skończyłem naukę, ale termin obrony pracy mgr musiałem ze względów zdrowotnych przedłużyć minimum do końca roku.

Jutro i pojutrze idę na targi pracy branży IT w Gdańsku. Mam nadzieję, że znajdę pracę w takim wymiarze, formie aby pogodzić ze zdrowiem i pisaniem pracy.
          • za_mszowe Re: Refundacja zabiegów stomatologicznych 20.10.15, 22:34
            powodzenia, trzymam mocno kciuki. sama raczej nie pojde na kilkuletnie studia, a na intensywny kurs (albo front-end dev, albo back-end). nie wyobrazam sobie kolejnych kilkuletnich studiów (mieszkam w mieście innym niż rodzinne i muszę być samodzielna). z tego co widze po pelnosprawnych znajomych, pracy dla programistów jest dużo i można przebierać w dobrych ofertach, ale wymagają zaangażowania często na dużo więcej niż wymiar etatu. (a co dopiero np 3/4 - raczej jest tak, że naprawde fajne warunki, ale 8h i nie pogadasz)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka