karoolin3 17.03.05, 15:34 Mój tata jest chory na SM od wielu lat. Cy jest możliwe abym w przyszłości też zachorowała? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jozia.com Re: SM - czy dziedziczne 17.03.05, 21:04 moja mama też jest od lat chora na sm i z tego co mi wiadomo, nie jest to choroba dziedziczna. także szanse na zachorawanie masz takie jak każdy inny człowiek u którego w rodzinie nie ma sm. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agaugu Re: SM - czy dziedziczne 18.03.05, 08:54 SM nie jest dziedziczne tak w prostej linii. Obserwuje się natomiast pewne rodzinne predyspozycje do tej choroby. Ale np. w moim przypadku to nie działa - ja jestem chpora, a nikt z mojej rodziny nie Odpowiedz Link Zgłoś
karoolin3 Re: SM - czy dziedziczne 18.03.05, 14:45 a jakie są to rodzinne predyspozycje jesli moge zapytać? Odpowiedz Link Zgłoś
dora100 Re: SM - czy dziedziczne 18.03.05, 15:23 Pamiętaj, że "co ma wisieć nie utonie". Na Twoim miejscu nie przejmowałabym się na zapas. Życie jest na to za krótkie. Odpowiedz Link Zgłoś
malaguena1 Re: SM - czy dziedziczne 21.06.05, 16:16 choroba genetyczna - acyduria MTA lub EMA jest jedna ze zbadanych przyczyn tej choroby ; jest to choroba dziedziczna; nieprawidlowe mutacje genow u rodzicow nosicieli moga byc recesywnie przekazane potomstwu; ale jesli oboje rodzice sa nosicielami - to prawdopodobienstwo przekazania ich potomstwu wynosi 25 %. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1980 Re: SM - czy dziedziczne 21.06.05, 02:57 Mi sie to udalo niestety... Odpowiedz Link Zgłoś